Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává ve francouzském Dijonu v polovině padesátých let 20. století a vypráví příběh mladého dospívajícího chlapce Laurenta. Ten prožívá první lásky, sexuální zkušenosti, hádky se svým otcem i nezvyklý vztah s matkou. Film byl velmi divácky úspěšný a výborně hodnocen také kritiky, když mimo jiné získal i nominaci na Oscara. (ČSFD)

(více)

Recenze (21)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Francie, padesátá léta. Patnáctiletý Laurent Chevalier (Benoît Ferreux) žije se svými dvěma staršími bratry, šestnáctiletým Marcem (Marc Winocourt) a osmnáctiletým Thomasem (Fabien Ferreux) a rodiči v Dijonu. Otec je úspěšný lékař, jenž se však zajímá více o své povolání než o svoji rodinu. Pro své syny má především posměch. Zcela jinak je tomu u matky chlapců: překrásná Italka Clara (Lea Massari) se ve svém manželství nudí, a navíc se cítí omezována manželovými zvyklostmi. Clara je životachtivá žena, jež si pěstuje přátelský vztah ke svým synům - především k Laurentovi, jenž svoji matku vášnivě zbožňuje. Jistým způsobem se jedná o jeho nevinnou "první lásku... Louis Malle a jeho něžná, avšak nesentimentální studie dospívání. Směs humoru, ironie a melancholie odkrývá známou upřímnost mládí a licoměrnost dospělosti. ()

ash99 

všechny recenze uživatele

Kouří, pijí, sexují...to je Lous Malle ?! Áno. Ale skôr sa mi podobá na francúzsky hovoriaceho Larryho Clarka v tomto prípade. Fasádu príbehu si film zakladá veľmi dobre, v dnešnej dobe asi už trošku zaužívanou tématikou 15 ročného adolescenta, ktorý poznáva tajomstvá sexu a rannej dospelosti. V mnoho scénach je neskutočne zaujímavý a ťažšie sa od neho odlepujú oči. Jednu hviezdičku uberám za premenlivú plynulosť záberov. Je to rozhodne jeden z veľa kútikov divokých frankofónnych filmov, o ktoré by náročný divák mal naraziť. Zároveň udeľujem jednu zo skutočne silných 4 hviezd za dosť odvážne spracovanie, výdatný scenár a skoro-záverečnú scénu...žeby sodomia ? ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle komediální (veskrze rošťácké) drama mě odzbrojilo svou upřímností a otevřeností, na rok 1971 je to odvaz jako hrom.. Mladinký Laurent žije se svými bratry a rodiči v poněkud zvláštní bublině, opouští dětský svět a vrhá se střemhlav do světa dospělých.. Nahlédnutí pod pokličku jedné neobyčejné rodiny se mi líbilo, no a Lea Massari + Benoît Ferreux jako matka se synem úchvatní, jen se snad nemuselo tolik tlačit na pilu v tom jejich těsném vztahu, to je ovšem jediná připomínka z mé strany.. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Atmosféru světa dospívání a pubertálního/ hormonálního potácení se ode zdi ke zdi natočil Malle opravdu realisticky a intuitivně, což rozhodně vůbec není lehké a zaslouží si za to jistě uznání. Naneštěstí během dvouhodinového filmu naznačí množství témat (zejména oidipovský vztah k matce, vliv armády a paramilitárního prostředí - skaut - na dospívání v době frnacouzský dekolonizačních válek, podivné vztahy v rodině...), která by stála za hlubší prozkoumání. Toho se ovšem divák nedočká a Malle se mi tak jeví jako docela špatný filmový psycholog. Dostane se tak "jenom" na velmi zručné zachycení adolescentních příhod, doplněných retro feelingem 50. let. Závěrečná scéna s celou rodinou mě pak v kontextu celého filmu utvrdila v tom, že v ní nemám hledat žádnou ironii či dvojsmysl, ale jen návod pro pochopení celého snímku: chápavý humor s nadhledem k jednání hlavního hrdiny. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní téma, ale přitom podané lidsky a nijak explicitně. Tohle se mi na film velmi líbí. Ukazuje, že každé téma je možné pojmou vkusně a bavit se o něm, pokud autor zná míru a pokud ví, jak daleko může zajít, aby už nesklouzl jen k tomu, že chce za každou cenu šokovat. Louis Malle tohle očividně věděl. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno