Muž ze Západu
Romantický / Western
USA, 1958, 100 min
Anthony MannHudba:
Leigh HarlinePlakáty
Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora) -
Link Jones (Gary Cooper) je zdánlivě zcela spořádaným občanem, který cestuje vlakem, aby našel učitele do nové školy ve svém městě. Poté, co je vlak přepaden bandity, zůstává Link uprostřed nedozírné arizonské planiny s výmluvným obchodníkem a krásnou dívkou (Julie Londonová). Tito tři zoufalci narazí na starou chatrč, která není tak prázdná jak se na první pohled zdá a kterou dočasně obývají Linkovi staří známí. Konfrontace s temnou minulostí rozhodně nebude příjemná a to nejen pro Jonese, ale ani pro ostatní zúčastněné. (Matty)
Matty
Prošedivělý Gary Cooper v x-té variaci na příběh o tom, že minulosti neutečete, tentokrát pojaté coby western. Širokoúhlé kamery je skoro až škoda pro film, který se z větší části odehrává v jedné dřevěné boudě, ale buďme za ní rádi. Navíc, z čím větší dálky je Cooper snímán, tím snesitelnější je na něj pohled. Od ostatních westernů se Muž ze západu liší pečlivější psychologií postav, jejichž jednání nepostrádá jistou logiku. (Anti)hrdina s temnou minulostí a množství tmavých záběrů je jakýmsi holdem filmu noir, také počet padouchů převyšuje počet kladných postav výrazněji než bývá u westernů zvykem. Děje zde není na devadesát minut ani málo ani moc, jde spíš o to, jak moc klasické americké westerny nenávidíte. Já tak středně. 70%(22.1.2007)
Pohrobek
Poměrně realistický western se silně romantickou vložkou a dobrým hereckým výkonem Garyho Coopera.(16.3.2005)
betelgeuse
Mistrovsky zrežírovaný příběh šíleného superega [viz velmi nezdrženlivý "strýček" a jeho klan aspirujících "bratránků"] aneb PSYCHO ze Západu. I díky příliš starému Cooperovi místy akademická záležitost, nicméně Mannova neokázale temná expresivita a cit pro přírodu jsou obdivuhodné. Navzdory otevřené krajině velmi komorní záležitost. 4 1/2.(3.8.2008)
sud
Vynikající realistický western, který nestaví své základy na přesřelkách, ale (jak je u Anthonyho Manna zvykem) na pečlivě psychologicky prokreslených postavách. Gary Cooper hraje výtečně postavu bývalého desperáta Linka Jonese, který se léty polepšil a začal nový život, jenomže nyní musí přijít ke slovu jeho léty utlumený zabijácký instinkt. Zpěvačka Billie (skvělá Julie London) se osaměle protlouká životem, zpívá po barech, kde bývá tužbou (samozřejmě díky kráse, ne zpěvu) místních ochmelků a až coby zralá žena v sobě objeví ty nejkrásnější city. A konečně vynikající Lee J. Cobb. Doc je starý desperát s černou minulostí, který navzdory tomu má v sobě stále nějakou čest a duši. Kdyby vyrůstal jinde a jindy, nebyl by to špatný člověk, jenomže jeho místo je na zcestí a všichni ti vrahouni kolem jeho rodina, tudíž se jich nakonec zastane (podobnou úlohu zahrál Henry Fonda ve "Firecreeku" či Anthony Quinn v "Posledním vlaku z Gun Hillu"). Hodně realistický způsob vyprávění graduje v realistickou přestřelku v městě duchů a výtečné finále (v každém westernu netřeba vyhrocenosti Leoneho soubojů). Nedoceněná perla od Anthonyho Manna, předního tvůrce a průkopníka westernového žánru. 95%.(30.1.2007)
cheyene
Western jak má být....špatná minulost hl. hrdiny Linkse Jonese, který se shodou náhod dostává k bandě, se kterou před lety loupil, vraždil a byla pro něj jedinou rodinou....navíc se do něj zamiluje zpěvačka Billy....zkrátka klasický western - napínavý, zajímavý příběh - dnešní western by vypadal jinak..k tomu ještě sympatický Gary Cooper..(25.1.2007)
Radko
Prebudenie temnej minulosti. Solídne pôsobiaci muž sa môže snažiť koľko môže, byť humanistom, založiť rodinu a predsa ho hriechy mladosti dobehnú v najnečakanejšej chvíli. Potom ostáva len otázka, kam prebudenú energiu nasmeruje? K pokračovaniu jednania, pred ktorými sa snažil uniknúť alebo k rovnako krvavému vykúpeniu v mene slušnejšieho života. Podarenej parte nervných desperátov sekunduje trojica zajatcov (s bonusom v podobe fešnej speváčky). Kľúč v príbehu zohráva lokácia mesta duchov, ktoré prospektori dávno opustili (napadlo ma, že podobne bezútešne a spustnuto bude vyzerať Slovensko, po presťahovaní zariadení z montážnych hál, momentálne zaplavujúcich pôdu a lesy, ďalej na východ).(4.1.2010)
M.E.J.L.A.
Nutno vidět v původním znění a CinemaScopu. Verze, co šla v ČT, film obrala o jeden z jeho největších kladů: Mannovo využití prostoru. Podle J. Basingerové, autorky monografie o Anthonym Mannovi, se jedná o vyvrcholení jeho westernové tvorby (což u muže, který pomohl redefinovat celý žánr, rozhodně není málo).(10.6.2011)
RHK
Link Jones (Cooper) coby polepšený zabiják jako okradený cestující z přepadeného vlaku se dostává spolu s dalším mužem a atraktivní dívkou do područí bývalého šéfa své bandy Dock Tobina. Ten propadne sentimentu z návratu svého nejlepšího odchovance a rozhodne o společném přepadení banky. Ostatní členové bandy však Linkovi nevěří a on nevěří jim... Nadprůměrný western s fantasticky hrajícím Gary Cooperem. Scéna prvního setkání Coopera s vlakem je mistrovsky zahraná. Drsné finále v opuštěném "městě duchů" taky zůstane nadlouho v paměti... Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=ODwt-fjh0nw Na MGM běží MUŽ ZE ZÁPADU pod odlišným titulem ČLOVĚK ZE ZÁPADU ( MAN OF THE WEST / 1958 ). Nezaměnit s filmem ČLOVĚK ZE ZÁPADU / MUŽ ZE ZÁPADU (THE WESTERNER / 1940) - rovněž s Gary Cooperem, režie W. Wyler.(17.2.2009)
Aky
I po létech nadprůměrný western s docela originálním příběhem. Tahounem ja samozřejmě Gary Cooper, ale i ostatní herci jsou výborní.(25.6.2011)
Mariin
Slušný, ale příliš nevynikající western. Přestřelka v závěru je pěkná, ale úplný závěr, t.j. vyřízení hlavního šéfa bandy, je úplně bez nějakého ozvláštnění, bez nápadu. Ani krajina, ani hudba film nijak neumocňují.(26.6.2007)
Skip
Všichni, včetně Garyho Coopera, byli v tomto "psychologickém westernu", nebo co to vlastně mělo být, vyloženě trapní. Tenhle filmový návrat si už určitě nikdy nezopakuji. Jednou to bylo až moc. Těžký podprůměr nejen v rámci žánru.(21.1.2007)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)
Wiliem
Parádní western, ostrý jako břitva, s několika velmi silnými momenty, výbornými hereckými výkony a krásnou prerijní krajinou. 85%.(10.1.2010)
Historik
Bohužel musím konstatovat, že mě to nepřesvědčilo. Na jednu stranu je nutno uznat, že je to snímek, který měl ambici být jedním z těch lepších westernů, tedy žádná tuctová podívaná, ale na druhou stranu se mi zdá, že tak trochu zůstalo jen u té ambice. Je to nějaké pomalé, váhavé. Někde je prostě chyba. Ale jsou to poctivé tři hvězdičky, s pochvalou.(22.1.2007)
Foma
Řek´ bych, že typickej Mannův western, docela drsnej, a hlavně opravdovej, neni v něm nic moc nadsazený, záporáci jsou opravdový hovada, od kterejch se nedá nic dobrýho čekat. Například i rvačka mezi Cooperem a jednim z banditů je tak realistická, daji si pár ran a jsou z toho vyřízený, jak by to nejspíš vypadalo ve skutečnosti. Zajímavá je postava karetního hráče, která prodělá zajímavou proměnu. Jinak moc pěkná krajina, což se mi vždycky u westernů libí, Cooper hodně charizmatickej a dáma, i když životem protřelá, velmi krásná, na těle i na duši.(24.1.2007)
kinderman
Vynikající pozdní western A.Manna je příběhem Linka Jonese (G.Cooper), který je „na stará kolena“ konfrontován se svou minulostí desperáta. Aby si vynutili jeho spoluúčast na loupeži, hrozí Linkovi jeho bývalí parťáci násilím na ženě, na níž mu záleží. G.Cooper se výtečně zhostil úlohy muže, který v sobě znovu nachází sklony k zabíjení, sklony, jež ho ve skutečnosti nikdy neopustily, a přestřelka v „městě duchů“ patří k nezapomenutelným westernovým finále.(19.3.2007)
Hejtmy
Docela mě zaujalo, že chlapi byli po dvou minutách rvačky víc unavení, než boxeři po půlhodinovým zápasu. U Gary Coopera to ale člověka vzhledem k tomu, že už tu má asi sto let, ani nepřekvapí. Pokud není člověk skalním fanouškem westernů, tak se mu film asi líbit nebude. Já western přímo nesnaším, takže díky tomu jsem se úspěšně nudil po celejch 100 minut. A zdejší komentáře ohledně "psychologickýho" westernu jsem jaksi nepochopil. Tohle je western jako každej jinej- přihlouplej a nudnej. Začínám mít pocit, že 1001 filmů, který všichni musíme vidět než umřeme (jinak se budem smažit v pekle), vybíral nějakej zfetovanej pošuk. 20%(11.2.2010)
Cimr
Takový konvenční, průměrný western (dokonce se hlavní postava jmenuje Jones), který není vyloženě špatný a některé motivy jsou fajn, ale na druhou stranu není ani vyloženě dobrý. Pokud mohu předvídat, v paměti mi zůstane asi jen jedna scéna (,,Nebojte se paní, my vám neublížíme!")(19.7.2010)
senor
Omyl přátelé. Tohle je jeden z nejlepších Mannových westernů a v Americe po právu klasika. Na svoji dobu poměrně brutální a velmi nevšední je také výběr lokací. Cooper je dobrý, ale Lee J. Cobb je démon.(21.1.2007)
Alf
celkem syrový příběh, scénář v sobě skrýval řadu silných momentů, jichž ale režisér - nebo lépe tvůrci - nevyužili(26.1.2007)