Reklama

Reklama

1968: Rozdrcení Pražského jara

(TV film)
  • Francie Mystères d'archives : 1968. La fin du printemps de Prague (více)
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Francie, 2017, 26 min

Režie:

Serge Viallet

Hrají:

Alexander Dubček (a.z.), Josef Smrkovský (a.z.), Ludvík Svoboda (a.z.), Leonid Iljič Brežněv (a.z.), Alexej Kosygin (a.z.), Edvard Beneš (a.z.)

Obsahy(1)

Archivní záběry pořízené v Praze během příjezdu okupačních vojsk 21. srpna 1968. Praha, středa 21.8.1968. Během několika hodin vpadlo více než pětadvacet divizí vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V hlavním městě filmují kameramani příjezd obrněných vozidel vyslaných Moskvou. Tato vojenská operace má za cíl ukončit období takzvaného pražského jara. Za úsvitu Předsednictvo Ústředního výboru Komunistické strany Československa tento vpád odsoudilo. Vyzvalo obyvatele, aby zachovali klid a nekladli odpor. Ale na mnoha místech, například na Václavském náměstí, se obyvatelé, často velmi mladí, snaží zabránit obrněným vozidlům v průjezdu městem. Napětí ještě narůstá, když je zatčen první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček. To on prosazuje reformy, které se Moskvě silně nelíbí. Pozdě odpoledne se spontánně schází velká manifestace, v čele průvodu lidé nesou zakrvácenou československou vlajku. Bilance prvního dne – v hlavním městě je napočítáno více než dvacet mrtvých. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poutavá reportáž ze začátku okupace. Zajímavé záběry, přehledný nezkreslující komentář a přiměřená délka jsou hlavní pozitiva tohoto sympatického filmu. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument o událostech příjezdu okupačních vojsk. Nestranný pohled nabízí alternativu pro diváka, který rok 1968 vnímá jako neštěstí, ale i toho, který okupaci schvaluje. Z dnešního pohledu války na Ukrajině jsem vděčný, že v naší zemi vše dopadlo tak mírumilovně a rozumně, že jsem se mohl vůbec narodit. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento filmeček si dal za cíl ukázat často dosud nezveřejněné autentické záběry okupace a nutno podoktnout, že se mu to podařilo. Jednotlivé záběry jsou jasné, vypovídající a detailně rozebrané. Tvůrci se ale nezaměřili výhradně na okupaci samotnou. Rozebrali například i záběry ze zasedání Dubčeka v Rusku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Unikátní dobové záběry z invaze sovětských vojsk do Československa 21. srpna 1968 lokalizované převážně v Praze z dílny francouzských dokumentaristů...dnes z takových záběrů čiší čirý zmar...poroba národa...mráz k nám přišel z Kremlu! ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Interaktivní, stručné, výstižné, vlastnící nadhled, nestranné, edukační, skvělé... Konečně dokument o roce 1968 bez zbytečných balastů... Francouzi díky! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama