Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaro 2009. Dva norští občané Joshua French a Tjostolv Moland překročí východní hranice Konga. O pár dní později se začnou šířit zvěsti o vraždě jejich řidiče, a po několika nocích na útěku v rozlehlé konžské poušti jsou oba muži dopadeni a odsouzeni k smrti. V průběhu následujících měsíců vyvolají události, k nimž v poušti došlo, neřešitelnou politickou a diplomatickou krizi. Vojenským tribunálem jsou French a Moland odsouzeni k trestu smrti za špionáž a vraždu najatého řidiče. Norský stát je obviněn z vyslání Molanda a Frenche do Konga, aby zde prováděli špionážní činnost, a soud proto požaduje po norské vládě odškodnění ve výši více než 500 miliónů dolarů. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (7)

Tipko 

všechny recenze uživatele

„Myslím si, že vojna je zdravá, že vojna je prirodzenou súčasťou ľudskej identity. Mať rozbroje.“ Nezdieľam tento postoj. Opak tohto názora z filmu je pravdivý, alebo snáď len v prípade obrannej vojny. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Toto je hodně zvláštní film. Od začátku je prezentován jako soukromá mise dvou norských vojáků v Kongu. Není jasné zda jde o prachy, nudu, nebo jenom takové povyražení?! Potom dojde k nejasnému zastřelení jejich řidiče a od té chvíle to začíná být divné. Kdo je who? Soud fraška hodný rčení T.J.A. Fantasmagorie a vleklost z vězeňského pobytu. Poslední třetina to aspoň pro mě úplně zabila, škoda.  "Jsme zabijáci ne vrazi a to je velký rozdíl."  To jako vážně?!   Za mě 70% ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

kolik Norů bylo v Kongu na dobrodružné výpravě??Myslím,že reálně by to byl jiný fofr.Sice šlo o licitovaní o výkupném ale asi by se s těmi dvěma tak nepárali ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film je zpočátku zajímavý a má spád. Postupně se ovšem děj zpomalil a podivně zauzlil. 1) Nemám rád nelineární vývoj děje. Neustálé přeskoky do různých časových úseků se mi nelíbí, i když, připouštím, to v tomto případě na srozumitelnosti neubíralo._____ 2) Matoucí anotace Cinemaxu opět prozrazuje, že ji napsal někdo, kdo film sám neviděl. Údajná "krize" nebyla neřešitelná ani politická. Celkové vyznění anotace svádí k představě, že budeme sledovat diplomatický a politický boj mezi Norskem a Kongem. Ve skutečnosti se o "nárocích" konžského soudu dozvíme jen tak mimochodem, ke konci, bez nějakého smysluplného významu pro děj._____ 3) Spoiler. Divák se nedozví, co a jak se přesně stalo. Těžko říci, proč. Film vznikl podle skutečné události - Norové byli v Kongu odsouzeni za vraždu, pokus o vraždu, ozbrojenou loupež, zločinné spiknutí a špionáž. Moland zemřel ve vězení v Kinshase v roce 2013, French byl propuštěn v květnu 2017 po osmi letech. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Aksel Hennie a Tobias Santelmann jako dva norští žoldáci, kteří ve službách nějakého afrického řezníka narazí na realitu Konga. Film inspirovaný skutečnou událostí mi přišel jako o třídu lepší bratříček obdobného filmu 438 dní (2019) , kde se do problémů dostali dva švédští novináři. První polovina je 100% napínavá jízda dvou ranařů při plnění úkolu kdesi v rozvrácené Africe a druhá půlka je vězeňské drama s fingovanou soudničkou a to svojí délkou a zpomalením se zbytečně rozplizlo. Kdyby to mělo o dvacet minut míň, tak je to jasná pětihvězdičková záležitost. Kvalitní severská filmařina, u které je vidět na několka místech, že se do ní nasypalo dost peněz. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama