Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Intriky, skandály a podvody v nejvíc opěvované době naší republiky. Víte, jak se zbavit oponenta ve straně, či jak si ve vrcholné politice přijít k pěkným milionům? A také jak zaručeně někoho pošpinit, nebo provést skandál tak, aby se o něm mluvilo po celé Evropě? Tyto historické „recepty“ z dílny prvorepublikových pletichářů, podvodníků a nejrůznějších nestoudníků jsou náplní nového cyklu České televize. Osmidílný dokumentární cyklus o aférách a skandálech, které narušují idealizovaný obraz první československé republiky, chce odlehčenou formou ukázat, že první republika nebyla zcela tak idealizovaným prostředím, jak ji mnozí vnímají, že i tehdy byla spousta skandálů, starostí a problémů.Televizní dokumentární projekt je postaven na kombinaci inscenovaných sekvencí, které svým pojetím mají evokovat hraný film němé éry, a archivních filmových materiálů. Obě složky pak propojuje v organický celek postava průvodce pořadem, kterým je Martin Myšička. Diváci se s ním setkají ve stylizované prvorepublikové hospodě, kde žoviální výčepní právě hostí partu dobových štamgastů. V tomto prostředí průvodce glosuje mapovanou historickou událost, předčítá z tehdejších novin a snaží se tomu skandálnímu dění přijít na kloub. Za pomocí přítomného historika se mu to podaří. Ale i tak se stává, že z této hospody odchází s pocitem, že za první republiky se děly věci vskutku nepochopitelné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (7)

Syfilis poslance Stříbrného (2018) (E01) 

Částečně styl dokudramatu s hereckými vložkama což nemám rád, ale zde mají úsporně informační charakter a potěší milovníky hospodského prostředí. Je vidět, že motivy jednání malérů politiků se opakují i dnes. Ale "karbaník, prostopášník a marnotratník" přeci jen dnes na volební kandidátce nebude mít mnoho nadějí ke zvolení.Dokument má v závěru hezkou pointu. ()

Sázavská aféra (2018) (E03) 

Mám z fašismu na humanitních vědách zkoušku, takže jsem se dost nudil. Pro zájemce o toto téma doporučuji základovou tlustou bichli Fašismus, kterou mají v knihovnách a kde je celá přehlídka českých nácků. Hitler se na české fašisty díval s určitým podezření. Že bych nácek Gajda sesazen z postu hlavního velitele Československé armády bylo velice rozumné a prozíravé. V závěru je to detektivka. ()

Silvestr v Hulvátově (2018) (E04) 

Pobavil mě popis hostů večírku v bulvárních novinách. ()

Filmový skandál (2018) (E06) 

Mám z tohoto filmového období zkoušku na Filmové vědě, ale v tomto díle bylo mnoho podrobných detailů. ()

Lihový kšeft senátora Práška (2018) (E07) 

Díl s poselstvím o tom, jak ve 30.letech čeští voliči dokázali vyeliminovat z volebního systému psychopata, což se třeba nepodařilo těm německým. Dnes si na daňové úniky z lihu dává náš stát po naší lihové aféře bedlivý pozor. ()

Insigniáda (2018) (E08) 

Spíš než insignie, které jsem v Karolinu viděl na vlastní oči bych si přál spíše něco o historii Karlovy univerzity. ()

Reklama

Reklama