Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 3
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (192)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Díky České televizi jsem se konečně k tomuto dokumentu dostal. Jde o výtečný počin o možná nejlepším fotbalistovi v dějinách vůbec. Jeho kontroverzní osobnost si o podobné zpracování doslova říkala. Maratonu v časech jeho největší fotbalové slávy jsem bohužel už nezažil, a proto jsem byl rád za celý jeho příběh. Když se člověk dozví, odkud pocházel, jaké měl dětství a co všechno se kolem něj dělo, dívá se na něj jinak. Jeho jednání a motivace dokáže lépe pochopit. Vysoce cením snahu uvádět všechno v kontextu. I jeho božskou ruku to staví do jiného světla. Ano, je to stále podvod a nefér hra, ale pochopit se to dá. Asi jako jediný fotbalista dokázal zvednout podprůměrný klub a dvakrát s ním vyhrát titul v tehdy nejlepší lize světa. Tlak na něj v té době musel být nepředstavitelný a nikdo by to nedokázal vydržet bez nějaké té újmy. Líbilo se mi i naznačení, že Maradona byl stále stejný. Kontroverzní a nenáviděnou osobou se stal především tím, že proměnil penaltu proti Itálii a tím ji vyřadil z domácího mistrovství světa. Drogy bral už předtím, ale přišlo se na to až právě o vyřazení Itálie. Bylo to nesmírně pokrytecké a samotný zákaz fotbalu bylo to, co Maradonovi zlomilo vaz. Dokument rád doporučím všem a to i lidem, co fotbal nesledují. Maradonu určitě totiž znají. Mám jen jednu výhradu a to rychlý konec. Rád bych viděl i to, co se s ním dělo v posledních dvaceti letech. Jak se pokoušel o návraty, jak se se vším vyrovnal, jaký byl trenér? Po tom zlomu a zákazu fotbalu, dokument skončí cca do pěti minut a jsou už zobrazeny jen dva krátké fragmenty z jeho pozoruhodného života, což je škoda. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kapadia má rád kontroverzní osobnosti. Vždy totiž vyprávěl o jednom/jedné z těch nejkontroverznějších v daném odvětví a zároveň o lidech, kolem kterých díky jejich tvorbě/úspěchu, ale třeba i předčasné smrti kolovaly různé fámy a mýty. A je jedno jestli to byl ve formuli Senna, v show byznysu Amy a nebo ve fotbale Diego. Všechno pojí určité charakteristiky jejich nátur a Kapadia si užívá každý záběr a detail tak, aby zprostředkoval velmi pečlivě a osobitě tak trochu objektivní a tak trochu jeho názor. Jsou to ve všech případech ve finále pozitivní filmy o mramorizaci legend(y), ale fakt je ten, že jsou to osobnosti, které definovali oblast ve které působili a to není málo. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Když má chlap to správný nabuzovadlo, tak je jednička ;) … Ne, jasně, že úplně tak jednoduché to není. Ale k filmu: Klobouk dolů. Je to výběr z dokumentů, takže ovlivněné jen tím samotným výběrem, ale bez přikrášlení a podobných kudrlinek, o které by si řekla filmová fikce. Tento dokument přesně vystihuje důvody, proč preferuji dokumenty před filmy. Je tam příběh, který nevymyslíš. Jsou tam dovednosti, které nejsou trikové. Jsou tam emoce, které jsou skutečné. Vůbec nejsem fotbalový fanoušek, takže spoustu situací z tohoto "filmu" nedocením, protože tomu zkrátka nerozumím. Ale strašně ráda se dívám na lidi, kteří dělají špičkově něco líp než ostatní, něco, pro co se narodili. A tady jsem uviděla fotbalistu vybaveného nečekanou stabilitou. Nejen, že při pohybu na hřišti snadno měnil směr, ale už jako mladý dokázal na dotěrné, až agresivní otázky novinářů odpovídat s překvapivou vyrovnaností. Přitom byl živočišný. Nesmírně zajímavá sonda, a oceňuji odvahu D.M. i jeho rodiny, že do toho filmu takhle šli. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Bůh i ďábel, milovaný i nenáviděný, přesně takový byl a je muž, o němž úplně všechno vypoví pouhé tři minuty ze zápasu Argentiny s Anglií v semifinále Mistrovství světa ve fotbale v roce 1986 - na jednu stranu člověk, který bez problémů dá gól rukou, nepřizná se k tomu a oslavuje jako bláznivý, na druhou stranu génius, který udělá sólo přes půl hřiště, obejde několik protihráčů a nekompromisně zavěsí. Asif Kapadia dostal k dispozici rozsáhlý archiv, kterým se probral a za sebe sestříhal velké množství záběrů, na jejichž základě vypráví příběh o muži, který byl Bohem, aby se později stal ďáblem a jedním z nejnenáviděnějších lidí v Itálii. Autor nepotřebuje mluvící hlavy, aby zapůsobil, stačí mu opravdu pouze archivní záběry, dramatická hudba a výtečné vystavění jeho života, které korunoval penaltový rozstřel na Mistrovství světa 1990, kde na "svém" stadionu v Neapoli popravil Italy a poslal je domů. I když je rozjezd hodně pomalý a zdá se, že nebude o čem vyprávět, závěr pak pomalu graduje a končí poměrně smířlivě, i když určitá pachuť zůstává. A vlastně vůbec nevadí na dokument dost dlouhá stopáž, která asi mohla být o něco kratší, protože uprostřed se snímek dost vleče, závěr to ale dost kompenzuje. Je možná škoda, že tvůrce alespoň textově nedoplnil, co se s Maradonou dělo po odchodu z Neapole, to ale asi nebyl ani jeho úmysl, takže ho za to asi nelze moc kritizovat. Kapadia má každopádně dar natočit dokument o někom z jakéhokoliv prostředí tak, aby bavil i ty, které zrovna ono odvětví moc nebaví a to se rozhodně cení. 80 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepší hráč histórie. Pre mňa ani náhodou. Najkontroverznejší ale určite. A keď už má byť niečo najlepšie, tak je to tento podrobný dokument. Asi lepší o Maradonovi ani natočený nebol. Celá kariéra i osobný život sa v ňom prelínajú a spájajú v jeden vysoko zaujímavý celok, ktorý nechá spoznať túto osobnosť dosť hlboko. Na viac materiálu by už bolo treba celý seriál. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)
  • V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC. (mjech)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Reklama

Reklama