Reklama

Reklama

Diego Maradona

  • Velká Británie Diego Maradona (více)
Trailer 2
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2019, 130 min

Obsahy(1)

Diego je usměvavý kluk z předměstí, který miluje fotbal a svou velkou rodinu. Díky obrovskému talentu plní sny sobě, svým blízkým i stovkám milionů fanoušků po celém světě. V Neapoli, kde by i ďábel potřeboval bodyguarda, se Diego stává Bohem. Fanatický obdiv a slávu je těžké ustát a Diego skrývá svou lidskou tvář čím dál víc pod masku Maradony. Tomu nejsou cizí divoké večírky, nevěry, podvody, kokain ani pletky s mafií. Zničující spirála se roztáčí. Strhující portrét jedné z nejslavnějších a nejvíce kontroverzních osobností vůbec poskládal držitel Oscara Asif Kapadia (Senna, Amy) z více než 500 hodin záběrů z Maradonova soukromého archivu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (192)

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmový životopis fotbalisty Diega Maradony v podobě chronologicky seřazených dobových filmových materiálů občas doplněné výpovědí pamětníky z okolí maestra. Nemá to vypravěče ani mluvící hlavy, ale velmi unikátní jsou záběry z jeho počátků kariéry, třeba když dostal od klubu poprvé byt, kam nastěhoval svou sedmičlennou rodinu, která do té doby žila v boudě v chudinské čtvrti. Druhými unikátními materiály jsou fotky Diega a jeho přátel z Camorry, která mu uspořádala malou rozlučku. Třetím unikátním materiálem jsou policejní odposlechy , jak si ten prcek objednává fet a prostitutky. Více než dvouhodinový dokument, který uplyne ve velmi svižném tempu. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Ptal jsem se, proč mě to vlastně tak nudí. Nepřišlo mi to nijak zvlášť zajímavé. Jenom to klouže po povrchu. Diego je skvělý hráč, Diega miluje celá Itálie, Diego zapřel své dítě, lže své ženě, propadl koksu, obrátil se proti Itálie a ta se obrátila proti němu. Diego byl skvělý hráč fotbalu a současně kokot - hlubšího poznání jeho osobnosti se mi nedostalo. Formálně ten dokument neoslní a současně jsem měl pocit, že se mu nedařilo pořádně proniknout k jádru věci a určitý situace dostatečně rozvést. Prostě archivní záběry a krátká vyjádření se k tomu, co je na obrazovce. Během posledních 30 minut jsem však zjistil, že se mi to vyloženě protiví. Všem bylo jedno, co Diego dělá, dokud Neapoli, tý chudinský díře, vyhrával titul a zvyšoval prestiž. Všichni ho tam milovali. Ne proto, jaký byl, ale proto že vedl k vítězství jejich tým. Snad nejsem jedinej, komu to přijde povrchní, křehké a hloupé. Fanoušci fotbalu jsou těžká verbež. Diego jim dal 6 let života, oni ho měli za Boha a když chtěl vyhrát mistrovství světa za svůj národní tým Argentinu a porazil Neapol, tak se proti němu obrátili a stal se nejnenáviděnějším člověkem k zemi (více nenáviděným než politici a Diktátoři). Smýšlení fotbalových fanoušků je těžce zavrženíhodné. Pro ně je alfou a omegou jen jejich tým a fotbal. Možná, že kdyby uvažovali líp, nemusela by se jejich země stát takovou špinavou zkorumpovanou dírou. To, že začali Maradonu považovat za dábla, mi přišlo naprosto stupidní. Úplná kokotina. Nepřiliš dobrej dokument prezentuje údálost, kterou lze považovat za protivnou šaškárnu. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

DIEGO MARADONA v športe (vo futbale) je niečo na spôsob božskej Marilyn Monroe v kinematografii, t.j. talent na trávniku, pred kamerou, ale v súkromí, v zákulisí to bolo plné drog a alkoholu... Akoby bol tento futbalový Boh rozdvojená osobnosť, čiže Diego, ako chudobný, skromný chlapec z lanúskeho (argentínskeho) slumu s darom (talentom) od Pána Boha, že sa stane najväčšou futbalovou osobnosťou (IKONOU) všetkých čias, až zatieni i takého legendárneho Brazílčana-Pelého, ale zase keď neskôr zaúraduje pravý, nefaľšovaný MARADONA (jeho horšie Ja), tak to už s NE/obyčajným Diegom nemá vôbec nič spoločné ! Charakterizoval by som ho takto: „Diego/Maradona” , a pritom je to jeden a ten istý človek ! _ Dokumentárny virtuóz-Asif Kapadia je špecialistom na tento čoraz viac vyhľádavaný (obľúbený) žáner, keď so strihačom Chrisom Kingom zostrihali obdivuhodnú koláž archívnych záberov (obraz býva miestami rozostretý, a to kvôli menej kvalitnému, kamerovému záznamu) s božským Diegom od začiatku až do konca. Nevyhýbajú sa ani šteklivým pikoškám, ktoré mu maximálne znepríjemnili vlastnú existenciu, keď ho už ani mafia nechránila. Áno, mal s ňou veľké styky, a preto bol tak spokojný, chránený. _ Pred Marekom Hamšíkom, ešte keď hviezdil v talianskom mančafte-SSC Neapol, tak tu v polovici 80. rokov prišiel (dorazil) práve Maradona po prestupe z Barcelony, keď sa MODRÁ DESIATKA stala synonymom monumentálnej popularity (slávy), ktorú neuniesol na svojich pleciach. Mexiko-1986 iba udrel klinček po hlavičke ! Po Taliansku-90 nastáva pád po predchádzajúcom vzostupe. _ Extra dobre som netušil, čo je vlastne Diego Maradona zač, teraz to už veľmi dobre viem, že môj obdiv k nemu, ako k športovcovi-neutícha, neprestáva, a i napriek tomu, ako búrlivo na druhej strane žil, až sa normálne čudujem, že si to dokázal všetko skonsolidovať... Majstrovský doc. , ktorý odporúčam nielen fanúšikom futbalu, pre mňa to bol nepredstaviteľný zážitok ! Priam, božské ! Pinto sa náramne blysol (vyznamenal). ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Co si budeme, Kapadiovi dokumenty nejsou jedny z těch mých oblíbených. Přinesl zajímavý příspěvek o Sennovi, v celku nudný a nezáživný o Whinehouse a nyní máme opět sport s Maradonou. A ano, jednoznačně zde bylo co odvyprávět. Maradonův život je jednoznačně zajímavý a tak i jeho kariéra, která zde na plátno byla převedena v celku jasně, přímě, jednoduše a elegantně. Tak by to šlo. Stále mi nesedí úplně režisérův styl vyprávění jenom se starými záběry bez vstupů nějakých účastníků ze současné doby. Jako hele, je to originální, ale nesedí mi to. I tak si nemohu jinak extra stěžovat. Kupodivu i jako neforbalový fanda jsem toto dokázal dostatečně ocenit. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Velký Diego Armando Maradona a jeho život to je sám o sobě nejlepší scénář jaký kdy mohl být napsán o věčném tématu o vzestupu a pádu. Takže tady fakt stačilo rejžovi jen ty archivní záběry správně sestříhat a nechat do nich promlouvat Diegovi nejbližší a i jeho samotného aby z toho vznikl skvělej dokument. Jak pro ty, kdo tuto dobu zažili a pro něž byl tenkrát fotbalovým bohem, tak i pro ty, kdo se třeba ani o fotbal nezajímaj a vemou to jen jako zajímavou sondu do jedné komplikované lidské duše. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • V české verzi dokumentu je chybně uveden popisek „Juventus Turín - SSC Neapol“ k zápasu, ve kterém ale Diego Maradona a SSC Neapol prohráli 3:0 s Turín FC. (mjech)
  • Bývalý anglický brankář Peter Shilton řekl, že spolu s několika dalšími bývalými anglickými hráči odmítl pozvání k účasti na britské premiéře filmu, protože hráli šipky. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Reklama

Reklama