Reklama

Reklama

Inkluze

(TV film)
Česko, 2018, 52 min

Obsahy(1)

Jak prožívají projekt společného vzdělávání ti, jichž se bezprostředně týká? Funkčnost inkluze neboli společného vzdělávání dětí s postiženími i bez, Čechů i cizinců, dětí s různým stupněm nadání a z různých rodinných zázemí, je v posledních dvou letech námětem emotivních debat dospělých. Když se ale zeptáme přímo školáků, je pro ně inkluze vůbec téma? Film Tomáše Škrdlanta přibližuje zkušenosti učitelů, ředitelů a rodičů, ale režisér si povídal hlavně s žáky – s cizinci, s dětmi s ADHD, s dyslektiky, s autisty, a s jejich spolužáky. Z bezprostředního projevu dětí vzniká plastický obraz života v dnešních školách a nabízí se otázka, kdo si vlastně s inkluzí umí lépe poradit: děti, nebo dospělí? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

prezdivaka odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud se kvalita dokumentu posuzuje jen podle zvoleného tématu a ještě naprosto jednostranně uchopeného, je něco špatně. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Dokument není žádným dokumentem ale pouze jakousi formou reportáže, která má výpovědní hodnotu nula. Po dobu 52 minut sledujeme příběhy dětí, které jsou na hranici geniality ač třeba asociální. Se skutečnou inkluzí, která má samozřejmě svá pro i proti, to nemá téměř nic společného. Pakliže se jedná o takto rozsáhlé a kontroverzní společenské téma je nutné, aby dokumenty o něm jakýmkoli způsobem do debaty přispívaly. To se zde opravdu neděje a vzhledem k tomu, že jsem k tomuto snímku přistupovala jako někdo, kdo danou problematiku zná pouze okrajově jsem považovala 52 minut za ztracených. ()

Reklama

xylofonka 

všechny recenze uživatele

Velmi pozitivní dokument. A jistě je přínosné pro děti i pro kolektivy začleňovat "postižené děti" a cizince... Ale nikdo zde neukázal, co se skutečně mnohdy děje. Žádné nepřizpůsobivé děti neovládající základní hygienu, které mnohdy příliš ambiciózní rodiče tlačí do normální školy i když jinde by jim bylo lépe. Žádné děti, které budou celou svou základní školní docházku propadat i když by mohly v jiných vzdělávacích zařízeních zažít úspěch a uznání, protože jsou úžasní a šikovní. Ten dokument ukazuje jen jednu stranu inkluze. Tu, která se bude víc líbit... ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Ještě by to chtělo dokument o té odvrácené straně tohoto experimentu. Učitele mimo Prahu, zeptat se i ostatních dětí. To se to rozvíjí, když má "inkludované" děcko neustále za zadkem asistenta, který mu se vším pomáhá, zatímco ostatní děcka se v tom musí máchat sama.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Inkluze (z lat. inclusio) začlenění, přijetí do nějakého celku –––– Dokument je prospešný hlavne v tom, že aj bežná verejnosť môže zistiť, že nejaká inklúzia alebo integrácia vôbec existuje, a čo to obnáša. Venuje sa čisto deťom na prvom stupni základnej školy, kde sa musí začať. Polovica sa venuje inklúzii cudzokrajných detí a druhá inklúzii s nejakým ľahkým psychickým problémom. Väčšinu času hovoria deti samotné, čo je dôkazom, že to naozaj môže fungovať. Kameňom úrazu sú, ako inak, financie, pretože bez asistentov sa to nedá. –––– No, já žiju normální život, normální hezký život žiju. Vůbec jako by nežiju hroznej, ale spíš naopak, hezkej život, normální, v klidu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama