Reklama

Reklama

Stavba Eurotunelu

(TV film)
  • Velká Británie Building the Channel Tunnel: 25 Years On
Velká Británie, 2019, 52 min

Hrají:

Julian Barratt (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Tunel pod Lamanšským průlivem spojující Británii s Francií je jedním ze sedmi divů moderního světa. Ale jak dlouho trvalo nejdelší podmořský tunel vybudovat? To se dozvíme od mužů a žen, kteří tento technický zázrak stavěli. Masivní stroje na vrtání tunelů ukusovaly skálu, nehloubily však jeden tunel, ale hned tři; dva železniční tunely a jeden služební. Jednalo se o projekt financovaný pouze ze soukromých zdrojů; na tunel neměla být utracena ani penny z veřejných peněz. Firma měla vše financovat a nést všechna rizika. Byl to projekt, který byl postižen záplavami, požárem, tragickými ztrátami na životech i finančními úpadky. Dnes je to inženýrský triumf a svědectví o tom, čeho lze dosáhnout, když dva národy odloží své historické rozdíly a spolupracují. (National Geographic)

(více)

Recenze (6)

marek29 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus stavby i dokumentu. Doporučení pro získání představy o tom, co se lidem povedlo postavit pod oceánem mezi UK a Francií. A jaké to stálo koho oběti.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stavba tunelu 1990. Prekvapilo me jedenact mrtvych delniku pri stavbe.Kam slozili vytezenou odpadovou hlusinu?Mohli mit v krajine haldy jak na Pribramsku. Omyl ,zasypali cast more a vznikla prirodni rezervace,kde se pasou ovce a kravy. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lidské technologie se stále posouvají a s tím se posouvají i možnosti toho, co se vybudovat dá. Tunel pod mořem je něco výjimečného a víc to asi ocení motoristé, mezi něž já rozhodně nepatřím. Zajímavý je způsob, jak něco takového dokázali, ale i to, že se vypořádali s odpadem a vytvořili kus pevné půdy. To by mohla a měla být inspirace pro ostatní stavitele. Jenže tady šlo o mezinárodní projekt a ještě navíc hodně sledovaný. I mě pak překvapil vysoký počet mrtvých, kteří stavbu museli zaplatit vlastním životem. ()

subic 

všechny recenze uživatele

35cm i přes laserové navádění. Každá taková stavba je výzva a vede k pokroku v technice a technologii. Obě země k tomu měli trochu odlišný přístup, ale tyhle 2 země už postavily dohromady třeba legendární Concorde. Snad jen škoda, že řada záběrů byla jak domácí video. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama