Reklama

Reklama

Rammstein: Deutschland

(hudební videoklip)

Obsahy(1)

Deutschland je první singl vydaný ze sedmého studiového alba s názvem „Rammstein“ německé metalové kapely Rammstein. Klip natočil německý režisér Eric Remberg, který používá umělecké jméno Specter Berlin. Ve videoklipu vidíme všechny členy kapely společně se symbolem německého lidu, tzv. Germánií, kterou si zahrála německá herečka afrického původu Ruby Commey. Všichni protagonisté se postupně pomocí červeného laserového paprsku chronologicky přenášejí do různých krvavých a násilných historických etap německých dějin. Vše začíná u germánských kmenů a jejich vítězství v Teutoburském lese, pokračuje to ve středověkém honu na čarodějnice, událostmi mezi první a druhou světovou válkou, holocaustem, teroristickým obdobím Frakce Rudé armády a končí to v 80. letech před pádem Berlínské zdi, kdy se přeneseme do budoucnosti, kde vesmírná kapela vezme spící Germánii ve skleněné rakvi do neznáma. (Trajektt)

(více)

Recenze (37)

Fender 

všechny recenze uživatele

Hudebně výborné a klip jako takový je skvělou prohlídkou do minulosti Německa. Při prvním shlédnutí videa jsem si říkal, jak je skvělým nápadem udělat takovou menší cestu do historie Německa, že jsem ani neočekával, že by nějaká kontroverze nastala, ve videu nic vadného jaksi nenacházím. Avšak dnešní pošahaná korektnost se zase ozvala a já se nestačil smát. Opravdu stále nemohu pochopit, co je na tomto klipu tak vadného, pointa je jen o vykreslení historie Německa a co se týče nacismu, ten do té historie bohužel také patří, o jeho propagaci zde nejde proboha. Myslím, že text skladby jaksi vysvětluje vše a lze z něho jasně pochopit, o čem to vlastně je - poukazuje na lásku ke své vlasti, ale zároveň projevuje lítost nad jejími provedenými chybami (nacismus). ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Podloudný krátký film o Německu, který klame tělem. Než na minulost ukazuje spíše na současné vnímaní vlastního historického traumatu. Sebenenávist programově pěstovaná u poválečných generací, autocenzura a extrémní korektnost (lež) dláždí cestu opět do pekla. Těch motivů je tam spousta a každý by si zasloužil vlastní rozbor (např. hlavní hrdinka). Hudebně se mi velmi libí začátek. Celkově Rammstein rýpe do největších/nejbolestivějších tabu Německa a není to určitě jen samoúčelná provokace. Něco není v pořádku a všichni to víme...91%. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

OK, hudebně to možná není nic extra, ale klip jako takovej je normálně krátkometrážní velkofilm. Několik dějů, několik historických a důležitých okamžiků Německa, k tomu samozřejmě velká provokace, nadsázka, nemalá výprava a nad tím vším černoška jménem Germania. Musím říct, že jsem hodně dlouho neviděl takhle propracovanej klip, kterej je potřeba si pustit několikrát, abyste to všechno pochytili. Po deseti letech opět úder do černýho... ehm, opatrně s tím slovem. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Úplne úprimne poviem ,že metal nenávidím ,Rammsteinov moc nemám rád ,no jejich songami nepohrdem ,hlavne piesňou Ohne Dich (no v hrôze stále nikto neprokonal Marlyna Mansona a Ozziho). Songy a videoklipy od Rammsteinov poznám. Napríklad Mein Land ,Rosenrot ,Mutter ,Du Hast , Ich Will ,Benzin ,Sonne ,Ohne Dich a tak ďalej. A všetky majú spoločné jednu vec - schopnosť šokovať ,nie kvôli extrémistickým chúťkam kapely a ani tým rasistickým ,ale jednoducho to ,že sú politicky nekorektní. A to si na nich najviac cením - byť politický nekorektný v tejto dobe si zaslúži potlesk. Takže keď vyšiel Deutschland nič som nečakal ,ale bol som poriadne nadšený ,keď som uvidel poriadne prehnanú čiernu históriu Nemecka v podaní recesie. Takže ešte raz pre tých ,ktorý by to nechápali - KLIPY RAMMSTEINOV SU RECESIE A NEMAJU SA BRAT VAZNE! Ale zároveň ,by sa toto malo brať vážne. A ,prečo? Nemci ako národ svojú temnú históriu mažú a robia ,že nikdy ani neexistovala....už bolo načase ,aby sa nejaký nemci ozvali a ukázali do ksichtu iným nemcom ( a zároveň celému svetu) ,čo kedysi robili ,a čo už nezvrátia. Je to história ,tá sa nezmení ,dá sa ignorovať ,no čoskoro vás dobehne. A to sa pre Nemcov práve naplnilo....(Možno to budem ľutovať ,ale...) ďakujem skupine Rammstein ,že sú natoľko šlahnutí ,aby skúšali odcenzurovať Nemecko....a to sa im aj podarilo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Černá kněžka Germánia pluje prostorem i časem a nechává se vzývat šesticí uctívačů. Tohle už není videoklip, to je desetiminutová nálož, která vydá za 2 celovečeráky. Vizuální stylizace dějinné marnosti takhle naposledy vynikla u Field in England, kterého si osedlal technokratický jäegermeister, a spirituální náboj to má jak This is America. Jasně, je to čirá provokace, ale ta Rammstein provázela i tehdy, když jim ještě nekoukaly šediny z řídnoucích vlasů. České zpravodajské titulky plní pruhovaná pyžama postávající pod oprátkami na dvoře koncentračního tábora, ale tak laciné to není. Moment vzdoru napříč dějinami je střihová dokonalost, která stíhá emoce s urputností vlčáka. Nepopírám ale, že za kompletní dějepisnou referenční příručku seženu potkaní flek u klerikálního feastu. ()

Zajímavosti (1)

  • Nejproblematičtější složkou videoklipu je pasáž, v niž kapela vystupuje v roli vězňů koncentračního tábor, za nimiž míří k nebi hitlerovské rakety V2. Vše ještě stupňuje pasáž, kde zpěvák Till Lindemann zpívá: „Deutschland, Deutschland über allen,“ neboli: „Německo, Německo nade všemi.“ Podobnost s původními slovy německé hymny (deutschland deutschland über alles) zneužité nacisty samozřejmě není náhodná. (TheSlezy)

Reklama

Reklama