Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Začátek slibuje krásnou avantgardní zvrácenost (skvostně natočená/zahraná sebevražda & to, co tělo bezprostředně po smrti udělá), která se však ukáže být "pouhým" lehce hypnotickým, třebaže v určitém úseku snad až příliš zdlouhavým a celkově nepříliš úchylným experimentem, u kterého je popuštěna uzda divákovy fantazie až škodolibě hodně - a to jednak díky schválně "nekvalitnímu" obrazu (občas může vážně chvíli trvat, než divák rozpozná, na co že to kamera právě míří) a jednak díky sympaticky nekonkrétnímu a hlavně nepolopaticky předkládanému ději - kterýžto je však dokonale vysvětlen v závěrečných titulcích jmény postav. ...Gott hat sich erschossen, ein Dachgeschoss wird ausgebaut... ()

kongamato2 

všechny recenze uživatele

Vysoko-abstraktné, experimentálne a prapodivne. V Begottene mňa imponuje každá sekunda tohto neordinárneho skvostu. Už pri úvodnej scéne som videl že sa bude jednať o tradičný film. Brutálne vizuálne perfektné, a enigmatické . Možno pre niekoho tento avantgardný film je nadhodnotený no u mňa je to jasných 5 hviezdičiek a zaradenie do toho najlepšieho čo som videl. Tento extremne nejasný a brutálny film nie je pre každý žalúdok:) Príbeh tohto filmu je pre mňa akcesórny a sekundárny samozrejme viem o čo tento film zobrazuje. Mne osobne stačila obrazová stránka a nechýbala mi ani absencia hudobného podkladu. Kvitujem čerpanie staroegyptskej mytologie a pohanských náboženstiev. ()

Reklama

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná noční můra vycházející z nejtemnějších koutů lidské mysli? Podobenství geniálního umělce? Brutální úchylárna? Zřejmě od každého něco... Zvláštní je, že jsem sice po celých 70 minut neměl tušení o čem to je, ale zároveň mě pořád cosi nutilo se na to dívat dál. Podobný pocit jsem měl naposledy u Lynchova Inland Empiru, ale tam aspoň člověk věděl na co se dívá. Begotten bylo často složité luštit nejen významově, ale i obrazově. Velmi nedoporučuji epileptikům. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tohle se bude hodně špatně komentovat... no, zkusím to. Za prvné: nic byť jenom vzdáleně podobného nejspíš NIKDY neuvidíte. Tohle je absolutní solitér, jediný zástupce svého druhu. Co dělá Begotten tak neskutečně specifickým a originálním filmem? Děj je redukován na jednotlivé záběry, které spolu zdánlivě nesouvisí, kamera použitá pro natočení snímku většinu času dává obraz, na kterém jen tak tak něco rozeznáte, nikdo nemluví a zvuky obecně jsou omezeny na minimum, nic zde nedává na první pohled smysl a vše pochopíte a zároveň i nepochopíte až v momentě, kdy vidíte běžet závěrečné titulky. Zní to jako nuda? Ano, do určité míry je to pravda, ale jedná se o docela jiný typ nudy, který vás místo toho, abyste film vypnuli, nutí, abyste se dívali dál zatímco si říkáte, že na téhle perverznosti přeci musí být něco víc. Já vím, trochu to nedává smysl, ale v momentě, kdy se na to podíváte, tak mě snad pochopíte... Dalším výrazným a stále se opakujícím prvkem je násilí a syrová brutalita. Už jenom začátek, kde "kdosi" páchá sebevraždu, včetně fyziologických detailů toho, co se po smrti s tělem děje, je dechvyrážející. A v podobném duchu se pokračuje dál v rámci bezútěšné, dokonale pusté krajiny. Stručně řečeno je Begotten bezpochyby jedno z nejavantgardnějších děl současnosti. Svou absurdností předčí i jeden z mých nejoblíbenějších industriálně-psychedelických snímků Tetsuo, o kterém jsem si po dlouhou dobu myslela, že v surreálnosti spojené s brutalitou jednoznačně vede. Jediné mínus, které bych na filmu viděla, je to, že stopáž je na tento počin až moc dlouhá. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Tento film so veľmi dlho odkladal. Získal som ho ešte keď som nemal žiadne skúsenosti so surealistickým hororom. Po dokonalom surealistickom náreze Tetsuo som si toto pustil s vysokým očakávaním. Dostal som oveľa viac ako som čakal. Absolútne desivé výjavy, z ktorých ma bude mraziť ešte aspoň týždeň. S tých zvukov mi začínalo asi po polhodine šibať. Čiernobiely, zámerne poškodený obraz dotváral atmosféru do finálnej podoby. V niektorých záberoch som nedokázal zo začiatku rozpoznať, čo vidím a tak si môj zmätený mozog predstavoval rôzne extrémnosti. Iné zábery boli tak hnusné, perverzné, desivé alebo zvrátené, že som ledva dýchal. Proste toto jej ten najzvláštnejší a a najsurealistickejší film aký som videl. Poradím, prečítajte si titulky na konci filmy, pre lepšie (teda aspoň nejaké) pochopenie tohoto snímku. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)
  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)

Reklama

Reklama