Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na umělecky vyvedený zvrhlý masakr, ale už při prvních vteřinách úvodní scény mě to přešlo. Vyvolávalo to ve mně takový děs, že jsem myslel, že ten film nezvládnu. Technicky a působností naprosto výjmečná záležitost. Doslova jsem se bál, co uvidím v příštím okamžiku. SPOILER Zdaleka ne jen proto, co se dělo, ale s kým. To byla vtělená hrůza. Bizarní postava bez tváře (původně jsem myslel, že jde o ženu), která vypadá jako oběť obludného zla, ale přitom z ní jde děs. A když se zpod mrtvého náhle zvedla sympatická ženská postava, čekal jsem, že následující "akci" už zaručeně nepřežiju. Naštěstí se žena dala do sebeoplodňování, čímž mě poněkud uklidnila. Co se týče dalšího "děje", celou dobu jsem si lámal hlavu, co se tady zpodobňuje. Napadaly mě různé výklady, ale i bez toho byl pohled na "zrozence" dosti výmluvný (pokud šlo zrovna rozpoznat, co vidím): tak tohle je život: permanentní umírání. Závěrečné titulkové vysvětlení jsem přijal s nadšeným "aha, no jasně", ale i s úlevou. Pak jsem si ještě znova pustil začátek, protože původně mi kvůli chvilce polevení v pozornosti zcela unikla návaznost (sebeoplození - zrození - zrozenec). KONEC SPOILERU Nevím nakolik je tento film jedinečný, ale já jsem nikdy nic srovnatelného neviděl. Pět hvězdiček je málo. Pokud jde o diskusi, stotožňuji se s některými věcmi s Flipincova komentáře, líbí se mi komentář od hirnlego. Všem kritikům "kvality obrazu, nudnosti, nesmyslnosti, nerozpoznatelnosti" atd. mohu říci jen "vo tom to je". ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Ono vám taky červeňounké jablíčko visící na stromě života v zahradě rajské přijde zajimavější než zbylé. Krása a art může mít spoustu podob a je to věc velmi subjektivní - jsou totiž jedinci jenž ono jablíčko uvidí mnohem raději v plísni a hnilobě na kompostu, kde nad ním hodují všelijací tvorečkové, a kde na to vše samozřejmě dopadá moč zvrácené úchyláka. Kdo chce hledat v tomto filmě něco to nalezne vždycky, otázka ale je, je to tam? ... já vám nevím ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jo takhle...AHA ! Přirozená reakce každého, kdo film nevypnul po 5ti minutách a zvládl ho k závěrečným titulkům. Žádná Bible, žádný Darwin...BEGOTTEN ! Zvrácené a zlé? Není vlastně ten svět kolem nás už miliony let také zlý, plný bolesti a jisté zvrácenosti v boji o přežití? Neukojitelná a stále plodící Matka příroda, nám ke kolíbce přinese rovnou i rakvičku a nechá nás na pospas světu, ve kterém zůstává ten silnější. Zůstává proto, aby časem zemřel. Až nepříjemně reálná zlá atmosféra Tě chytí a nepustí. Dunící tlukot života a naprosto jedinečné vyobrazení. Silný zvuk, čistý obraz=ojedinělý filmový zážitek. Begotten buďto dokoukáš, nebo zavrhneš. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ono to svým způsobem JE zajímavé, ale zároveň tak účelově odtažitě natočené, že jednoduše nevěřím, že by si k tomu někdo našel dobrovolně cestu. V podstatě za tím vidím metaforu na amoralitu lidského chování vůči sobě samým, ostatním jedincům i přírodě (víc neprozradím), jež je zakořeněna hluboko v nás. A mám takový neblahý dojem, že čím víc vás Begotten znechucuje a pobuřuje, tím míň si tyto problémy, problémy etiky, uvědomujete nebo připouštíte. Čímž netvrdím, že ti, kterým se to líbilo, jsou na tom o moc líp. A už vůbec ne, že takových filmů by se mělo točit víc. Čímž si sám na sebe pletu bič a ano, jsem si toho vědom. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Já ani nevím, jak tohle ohodnotit. Takovej hodně ,,jinej " obraz toho, jak by mohl vypadat hřích, trest,vykoupení a znovuzrození..Pro někoho genialita, pro někoho sračka, já se držím na tom mezníku uprostřed, protože pro mě tenhle kousek nemá absolutně žádný smysl ani podtext, ale přitom se pyšní skvělou atmosférou, obraz i zvuk v souladu k těm ,,věcem " co se odehrávají, sedí jako prdel na hrnec a některé scény jsou fakt jako z jiného vesmíru. Další do kultovních bizárů, které jsem buď nepochopil, nebo ani k pochopení nejsou, ale přitom mají hodně co do sebe. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)
  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)

Reklama

Reklama