Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

lukasd

všechny recenze uživatele

Tak tady si s hodnocením nevím rady. Tenhle film je prostě nehodnotitelný. Je to zajímavý experiment a minimálně prvních 5 minut je skutečně šokujících. Jenže zbytek je dost velká nuda a nepomůže ani když tušíte o co vlastně jde. Kdyby režisér znal míru a zkrátil to celé tak na 30 minut bylo by to určitě koukatelnější. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám Dost Divnej Biják... že to bylo černobílé a prakticky bez zvuku by mi ani tak nevadilo, horší to bylo s obrazem, který byl chvílema přesvětlený, chvílema rozostřený a chvílema tak tmavý, že prakticky nebylo poznat, co tam ti podivní lidé provádějí. Ovšem když se nad tím zamyslím, tak to bylo možná dobře a já vlastně vůbec netoužím po tom, abych to zjistila, stačí mi těch pár záběrů, na kterých jsem to rozpoznala. Před sledováním mi bylo doporučeno upravit si vnímání drogami či absintem. Bohužel jsem dobře míněnou radu neposlechla a teď to mám. Takže příště radši tyhle filmové experimenty vynechám úplně. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tohle se bude hodně špatně komentovat... no, zkusím to. Za prvné: nic byť jenom vzdáleně podobného nejspíš NIKDY neuvidíte. Tohle je absolutní solitér, jediný zástupce svého druhu. Co dělá Begotten tak neskutečně specifickým a originálním filmem? Děj je redukován na jednotlivé záběry, které spolu zdánlivě nesouvisí, kamera použitá pro natočení snímku většinu času dává obraz, na kterém jen tak tak něco rozeznáte, nikdo nemluví a zvuky obecně jsou omezeny na minimum, nic zde nedává na první pohled smysl a vše pochopíte a zároveň i nepochopíte až v momentě, kdy vidíte běžet závěrečné titulky. Zní to jako nuda? Ano, do určité míry je to pravda, ale jedná se o docela jiný typ nudy, který vás místo toho, abyste film vypnuli, nutí, abyste se dívali dál zatímco si říkáte, že na téhle perverznosti přeci musí být něco víc. Já vím, trochu to nedává smysl, ale v momentě, kdy se na to podíváte, tak mě snad pochopíte... Dalším výrazným a stále se opakujícím prvkem je násilí a syrová brutalita. Už jenom začátek, kde "kdosi" páchá sebevraždu, včetně fyziologických detailů toho, co se po smrti s tělem děje, je dechvyrážející. A v podobném duchu se pokračuje dál v rámci bezútěšné, dokonale pusté krajiny. Stručně řečeno je Begotten bezpochyby jedno z nejavantgardnějších děl současnosti. Svou absurdností předčí i jeden z mých nejoblíbenějších industriálně-psychedelických snímků Tetsuo, o kterém jsem si po dlouhou dobu myslela, že v surreálnosti spojené s brutalitou jednoznačně vede. Jediné mínus, které bych na filmu viděla, je to, že stopáž je na tento počin až moc dlouhá. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle šlo úplně mimo mě. Celá ta kamerová stylizace, která působí jako němý filmy z počátku 20týho století dělá film sice nesmírně zajímavým a tak trošku realisticky působícím, ale na druhou stranu dělá filmu i trošku medvědí službu, protože ta špatná viditelnost, která s tou stylizací jednoznačně jde ruku v ruce a ještě podporovaný faktem, že to je bez dialogů, bez vysvětlování a je to neuvěřitelně špatně pochopitelný, to způsobí, že se divák ocitne úplně mimo děj filmu, kterej už je i tak dost pochybně vymyšlenej a sledování nějakých na první pohled úchylně vypadajících scén se stává celkem nudnou záležitostí a pak už se jedná jen o to přežít to do konce Ale i přes tu všechnu kritiku, je to film, kterej díky svýmu stylu natočení a působením, určitě stojí za skouknutí, podobně jako Tetsuo, ale podle mě je u tohohle filmu základ vědět o čem to je a co by to mělo představovat, protože pokud na to někdo půjde jen tak, tak je tak 95% pravděpodobnost, že celej film nebude chápat, co se tam děje a následně si přes značnej pocit nudy nebude všímat detailů, stejně jako se to stalo mně. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Zmaténé, nepřehledné, roztřepané, nepochopitelné, nedetailní. Bylo tam hned několik úžasných záběrů, ale jako celek to stálo za nic. Kdyby se to sestříhalo na možná 5-10 minut, mohl by to být MOŽNÁ docela povedený kraťas, ale dívat se půl minuty na něco, z čeho ani nejde pořádně poznat, co to vlastně je, mi připadalo nekonečný. Taky jsem byl trochu zmatený z děje i přes závěrečné titulky. Až po přečtení komentářů, hlavně Paldiniho v tom mám trochu jasno. Mazací hlava teda byla lepší. 40% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)
  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)

Reklama

Reklama