Reklama

Reklama

Swallow

  • Francie Swallow
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Na první pohled působí Hunter (Haley Bennett) jako žena, která má všechno. Milujícího bohatého manžela, krásný dům a dítě na cestě. Problémem je, že Hunter není šťastná. Cítí se svazována svým okolím a také ji tíží tajemství z minulosti. Proto se uchýlí k tomu, že začne polykat drobné předměty. Ze začátku se jedná jen o drobné předměty, aby měla pocit, že má konečně něco pod kontrolou. Její nutkání je ale čím dál silnější a její život začíná být v ohrožení. (Tejkina)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (34)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu je nejzajímavejší interiérový dizajn toho baráku. A výhledy z něj, které musí být s ročními obdobími báječně rozmanité. Sledování hlavní představitelky jak poliká věci, které tak úplně nejsou určeny k polikání, zase baví notnou dávkou bizardnosti. A taky vzbuzuje zvědavost, kam až to zajde a co to jejímu, obsahem poskromně naplněnému příběhu přinese. Po odbytém rozhřešení, ve kterém má její postava dostat nový rozměr a film se má smysluplně uzavřít, ale zůstane samotné polykání jedinou atrakcí snímku. [Sitges FF] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Průměrné francouzské psychologické drama, které není divácky příliš vděčné. Nápad je zajímavý, ovšem nic zajímavého se ve filmu vlastně nestane. Celé to plyne pomalejším tempem, žádný zvrat ani násilí se zde neobjeví. Na můj vkus až moc light/soft. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost**, Hudba**, Vizuál***, Atmosféra***, Napětí>Ne. 5/10. ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama o mladé těhotné ženě v domácnosti, jejíž každodenní aktivita sestává z vaření, uklízení, hraní mobilních her a úporné snahy dělat svého manžela, který si toho sotva všimne, šťastným. Jde o portrét ženy utopené v tísnivém vztahu s utiskujícím a manipulativním partnerem a jeho rodinou, navíc v prostředí, v němž se cítí být neschopná, neužitečná a podřadná a kde nemůže sama udělat nic, co by jí umožnilo zažít uspokojení z vlastního úspěchu – a tak začne polykat různé předměty, nejprve drobné, ale pak i poměrně velké a nebezpečné. Komorní film, postavený na důsledně propracovaných postavách a hereckém výkonu Haley Bennett s perfektně ublíženým výrazem ve tváři, slouží jako brilantní studie vzniku mentálních poruch a funguje v tomto směru i jako společenská kritika. V poslední třetině nicméně od tohoto konceptu trochu uhne a začne hledat kořeny problémů hlavní hrdinky někde jinde, což je trochu škoda, protože tím ubírá na intenzitě závěrečné katarzi, která kvůli tomu působí jako zásah mimo terč. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nakonec docela zklamání. Za úvod (tak prvních 20 minut) bych bez váhání dal 5* - vyprávění (i psychologie - člověk naprosto chápe jednání všech postav) především obrazem, bezchybná kamera, která vše důležité zabírá naprosto fenomenálně (především počátek a následný postup úchylky, které Hunter podlehla), slušná podmanivá atmosféra... fakt, už jsem se pomalu začínal radovat, že konečně po dlouhé době uvidím nějaký povedený současný artový film. Jenže jsem od toho čekal poněkud bizarnější podívanou a tak jsem byl trochu zklamaný, že se z toho stal celkem "normální" film o téhle úchylce. Navíc jsem čekal, že to pan režisér povede ve stejné rovině a celý film bude založený hlavně na tom, kam až bude schopná v tom pojídání věcí zajít a kdy konečně svému manželovi přizná, že se o ni nezajímá a že i přes všechen luxus a přepych je její život naprosto prázdný. Navíc ona do toho všeho ještě otěhotněla. Ne, aby to nebylo tak "odhadnutelné", tak je do toho zapojeno to, že na svět přišla poměrně drsným způsobem (její otec znásilnil její matku, fanatickou katoličku odporující všem potratům) a režisér se neustále snaží naznačovat, že tady někdy je ten skrytý důvod, proč jí věci, ačkoli celý film je ten důvod ÚPLNĚ JINÝ (dělá to z nudy a proto, že si jí nikdo moc nevšímá). A ten závěr mi přišel takový nijaký a naprosto mimo počáteční téma. Navíc tu je i třetí možnost proč jí věci (chtěla zabít to dítě?), takže ačkoli minimálně polovinu filmu to je dost dobrý psychologický film, ve finále jsem jednání Hunter absolutně nerozuměl. A právě proto jsem ze Swallow tak zklamaný - zabil se tu potenciál, co na začátku byl obrovský, ale nakonec toho režisér splácal moc dohromady a nějaký celek to moc netvoří. I kdyby se to povedlo, i tak bych asi nedal plný počet, protože Haley Bennett (představitelka Hunter) herecky za moc nestojí - celý film má stále jen jeden (znuděný) výraz a ani hlasově nezaujme - ale na silné 4* by to bylo. V tomhle podání je to jen za 3*. Škoda. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mladá žena Hunter má zdánlivě vše, co by si mohla přát - úspěšného manžela ze zámožné rodiny, dítě na cestě, modernistický milionářský dům a vlastně může dostat prostě cokoliv, na co si ukáže. Problémem je, že i tak není vůbec šťastná a cítí se být naprosto ovládána okolím, které z ní chce mít jen domácí puťku. A tak si Hunter najde jednu libůstku, díky níž se konečně může sama ze své vlastní vůle nějak realizovat. A tahle záliba rozhodně není nic pěkného a už vůbec ne bezpečného. Swallow je citlivě natočené psychologické drama, sonda do týrané mysli zakřiknuté ženy a jejího propadu do chorobné závislosti. Pěkně to podtrhuje úsporný, ale výmluvný herecký výkon Haley Bennett. [Sitges 2019] ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní hrdinka trpí duševní nemocí, nazývanou Pika. Je to porucha příjmu potravy, při níž postižený pojídá předměty, které nejsou považovány za jídlo. (Tejkina)

Reklama

Reklama