Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bruno (Vincent Cassel) vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Jeho nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Přes 20 let žijí Bruno a Malik ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto je neopouští optimismus a smysl pro humor. Ať už jejich autistický klient podesáté zastaví pařížské metro ve špičce, nebo kvůli práci v podstatě nestíhají osobní život. Bohužel hrozí, že bude Brunova organizace zrušena, jeho neotřelý přístup se totiž nelíbí každému. Brunovi a Malikovi tak nezbývá než přesvědčit úřady, že má jejich práce smysl. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (166)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Reda Kateb a Vincent Cassel ve velmi lidském dramatu z prostředí ošetřovatelství, ošetřovatelství případů které žádné státem schválené instituce ošetřovat nechtějí. Na dvě hodiny to uteklo, velmi poutavé, taky mě zaujala nefilmovost celého konceptu, žádné zdržující obsáhlé romantické linie, přemrštěná hra na city, zbytečné drama, linky jen tak nějak proplouvají. Od Oliviera Nakache a Erica Toledana jsem viděl jejich předchozí největší úspěch 'Intouchables', ale přijde mi, že tohle je ještě o další level výše. Dlouho jsem na tenhle film čekal a vlastně nevěděl, co od něj čekat, ani o čem je, jen že se setkal s úspěchem... a definitivně nejsem zklamán. Navíc to jako člověk, co se jednoho času ke zdravotnictví dostal, vidím v jiném světle. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouho jsem se rozhodovala, jestli se mám na film podívat. Obávala jsem se "ždímačky". Slzy sice byly, ale film si je rozhodně zaslouží. Výjimeční jsou ti, kterým příroda nadělila velký kopec problémů, a výjimeční jsou i jejich pečovatelé, ať jsou to obětavé rodiny nebo poctiví nadšenci z podobných neziskovek. Film beru jako citlivou, dobře natočenou velkou poctu takovým lidem. Bez nich by byl svět temnější. A hvězdu navíc jsem dala všem šikovným tvůrcům za odvahu podobný film vůbec natočit. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Jo, život s autistickými dětmi, potažmo dospělými, není žádná procházka růžovou zahradou...Navíc když vám státní úředníci neustále házejí klacky pod nohy, ale sami se nejsou schopni o tyto postižené postarat...Zajímavá sonda do jejich životů a životů jejich pomocníků...Myslím, že málokdo z nás se setkal s autistou a musí to být šílený nápor jak pro rodiny, tak pro lidí co se o ně starají...Výjimečný byl pro mě v tomto filmu Vincent Cassel, který tu podal civilní a naprosto uvěřitelný výkon...Mě se to líbilo a dalo mi to naději, že pořád ještě existují na světě lidi, kterým nezáleží jenom na penězích, ale i na druhých lidech...Za mě 85% ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdo pustí film proto, že se chce zasmát při další z  francouzských komedií, bude s největší pravděpodobností zklamán. Diváka čeká drsná realita ze života lidí, pečujících o malé, velké i věčné děti s vážným psychickým postižením. To, co měl film sdělit, tedy objasnit problematiku, svízele a těžkosti, s jakými se rodiče a organizace při každodenní práci s těžce hendikepovanými potýkají, se povedlo velmi dobře. S kritikou vůči nechápající společnosti a s laskavým nadhledem ke klientům pečující neziskovky. Všichni herci hrají jako o život a Vincent Cassel tady předvádí zřejmě jeden ze svých nejlepších výkonu. Ta role mu ohromně sedla. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Nedotknutelných se tentokrát přesunuli od kvadruplegiků do světa autistů, a i když mě jejich starší počin dostal více - ve vážné i humorně laděné rovině - tak i přesto jde v případě Výjimečných o solidně natočený film se silným příběhem, civilními hereckými výkony a vskutku nádherným soundtrackem, který vnášel do této smutné tématiky světlo a naději. Péče o autisty je během na dlouhou trať - stačí chvilka nepozornosti a může se přihodit neštěstí. Režisérům se nenásilným způsobem podařilo přiblížit tuto problematiku divákům a opět dokázali přetavit silný námět ze života do kvalitního filmového počinu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Obaja režiséri strávili dva roky ponorení do života oboch združení, čo im umožnilo nájsť inšpiráciu pre mnohé scény, ktoré sa nakoniec dostali do filmu, vrátane Valentinovho (Marco Locatelli) úteku. (MikaelSVK)
  • Príbeh a postavy Vincenta Cassela (Bruno) a Reda Katebu (Malik) sú inšpirované prácou dvoch pedagógov (Stéphana Benhamoua a Daouda Tatoua) zaoberajúcich sa autistami, ako aj ich existujúcimi asociáciami: Mlčanie spravodlivých (vo filme: Hlas spravodlivých) a Relais Île-de-France. (Arsenal83)
  • Film získal pozitívne ohlasy v médiách, ale vyvolal výhrady osobností a združení špecializujúcich sa na autizmus vo Francúzsku. Podľa predsedníčky združenia SOS Autism France film dáva autizmu zlý obraz, čo pravdepodobne posilní predsudky a vylúčenie. Navyše, Združenie Cle-Autistes (Združenie za slobodu prejavu autistov) dosvedčuje, že „pre niektorých autistov bolo natáčanie filmu neúnosné". (Arsenal83)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama