Reklama

Reklama

Pan deng zhe

  • Čína 攀登者 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v roku 1960 na Mount Evereste, pod ktorého vrcholkom je skupina čínskych horolezcov. Tí už sa štyrikrát pokúsili vystúpiť až hore, nikdy sa im to však nepodarilo. Sú vyčerpaní, psychicky aj fyzicky na dne, ale piaty pokus predsa len ešte skúsia. Budú ale musieť zaplatiť veľmi vysokú cenu. (dixx)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Toshio 

všechny recenze uživatele

Neskutečná čínská režimní agitka. Nic podobnýho jsem v životě neviděl. Na druhou stranu čistě filmově se tomu nedalo nic vytknout. K zamyšlení je ale podivný životní příběh Zhang Ziyi, která po Tygru a drakovi měla dveře všude otevřené a směřovala do svobodného světa. Nakonec se vrátila a zdá se, že se z ní stala vyloženě režimní herečka. Smutný. (PS: Soudruzi filmaři jaksi zapomněli na Sira Edmunda Hillaryho, ten se jim do propagandy asi moc nehodil, když nahoru vylez o 7 dřív než první čínská výprava.) ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Cinania vs. Kormakur 0-1 a tri body do tabulky pravdy a zazitkov pre Europu. Ako vzdy a vsade zakonite cinske propagandisticke postupy s cielenou dramatizaciou, heroickym vykonom, odohravajuc sa v presytenom a ubohom CGI svete Cumulungmy. Dakujeme za odmeranie, vzdavam hold, ale nie filmu. O nonstop hudbe od zaciatku do konca sa ti bude snivat. Do extremu dotiahnuty hudobny sprievod. Omrzi pri 20 minute tak ako cinske vlajky a politicky aparatcik. Dakujem kapitanovi ale film ich zhovadil. (Videne 6.2.2021, BDrip) ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ja to nevidím až tak kriticky ako niektorí tu prítomní. Tak ako treba od každého čínskeho filmu očakávať patriotizmus vo väčšej miere ako pri amerických filmoch, to je už fakt, ktorý vychádza priamo z ich politického režimu a vecí, ktoré so sebou prináša. Že od nich netreba očakávať príliš realistickú akciu, to je tiež fakt, veď potom by aj filmy o Yip Manovi vyzerali inak a to som im všetkým dal plnú palbu. Jednoducho treba vedieť, čo očakávať. Jasné, toho zlého je tam dosť. Na druhú stranu, keďže horolezeckých filmov jednak nie je dosť a jednak už nie priamo o najvyššej hore sveta, tak som vďačný za čokoľvek. Toto bol taký horský Wandering Earth. Keď si odmyslím tie fantasy scény ako nohy naboso, lietanie vo vetre, lietanie na rebríku a najviac superhrdinský zásah ako zachytenie obrovského ľadovca vlastným chrbátom pri páde, čo by v skutočnosti nemalo za následok len natiahnuté väzivo v ramene ale čistú placku v podobe zmesi zachráňovaného aj zachraňujúceho. tak mi zostáva na Čínu slušný dobrodružný zásah aj s presahom do časti súkromného života, pekný tréning, ktorý síce s horolezectvom moc nemal spoločné, resp. by bol vo výcviku len okrajový, ale predsa tam len bol, čo v takýchto filmoch nie je bežné. Navyše to nemalo klasický happyend, ako to Američania vedia s výnimkou Everestu samozrejme. Ja som rád, že som to zhliadol. Je to veľký oddych od klasických historicko-fantasy snímkov. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

V roce 1960 stanula čínská expedice na nejvyšší hoře na Zemi, ale nepodařilo se jim pořídit záběry z vrcholu Mount Everestu (Chomolungma), protože při výstupu přišli o kameru. V roce 1975 dostává kapitán Fang Wuzhou (Wu Jing) druhou šanci... Filmu se nevyhnula všudypřítomná propaganda. Menším mínusem je několik do očí bijících CGI efektů. S dobovým oblečením si také nikdo nedělal starosti, protože horolezci jsou obléknuti moderně. Jackie Chan má ve filmu pouze malou cameo roli a divák si na něho musí velmi dlouho počkat. HODNOCENÍ 50% ()

salfa72 

všechny recenze uživatele

Původně jsem nechtěl nic psát, protože snad vše podstatné už napsal uživatl sniper18 a já s s ním v drtivé většině jeho názorů souhlasím. Už první scény okolo expedice z roku 1960 dávají tušit, že film bude mít s reálným průběhem oněch událostí okolo obou expedic pramálo společného (např. ty zlověstné mraky, jako z nějakého temného fantasy filmu), potom se příběh naštěstí věnuje osobnímu životu jednoho přeživšího člena první expedice a tam se tomu dá celkem věřit, že se to tak mohlo stát. Bohužel okolo 46 minuty se opět ocitáme na Everestu a za to, co začnou předvádět členové druhé expedice by se nemusel stydět ani Gabe Walker¨v podání Sylvestera Stalloneho. Dokonce i Superman by dostal z členů expedice komplex méněcennosti, kdyby viděl, jak lehce se dokáží pohybovat v zóně smrti (kde jsou většinou horolezci rádi, že udělají pár kroků a pak si musí odpočinout) a jaké kaskadérské kousky přitom dokáží. Kdyby šlo o akční nářez s vymyšlený scénářem, tak bych byl ještě ochotný přimhouřit obě oči, ale tady mělo jít (nejspíš) o film podle skutečných událostí. Nejsmutnější na tom celém je, že nejuvěřitelší a nejlépe vypadající scénou z výstupu na Everest je ta poslední, kdy se jeden člen výpravy, starý Yang Guang (J.Chan, který se tak ve filmu pouze mihne na konci) vrací po letech i s protézou místo jedné nohy na Everest, aby ho konečně pokořil, protože dal slib svému mrtvému otci, že to dokáže. Jestli takhle mají vypadat v budoucnu všechny čínské filmy o horolezectví, tak to ať se tvůrci raději vrátí k žánrům fantasy, wuxia, kung fu atd, to jim alespoň většinou jde. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (2)

  • Jako akční choreograf na filmu pracoval Alan Ng. (Rominator)
  • V závěrečných titulcích je k vidění mezititulková filmová scéna a dokumentární záběry skutečných horolezců. (Rominator)

Reklama

Reklama