Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento dokumentární film je založen na skutečných událostech roku 2018, kdy v Indii vypukl vir Nipah, proti kterému není vakcína. Hlavní děj se odehrává v prostředí nemocnice ve městě Kerala, ve kterém se doktoři snaží čelit nové nákaze. Popisuje blíže příběhy jak nakažených, tak i lékařů, kteří se s nemocí snaží bojovat. (FlyingCreep)

(více)

Recenze (5)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Píše sa rok 2018 a v juhoindickej Kerale je na prvý pohľad máj ako každý iný. Avšak z ničoho nič prichádza na scénu vírus Nipah, ktorý sa objavil v Indii už po 3.krát v 21.storočí (predtým 2001 a 2007). A presne o tom je tento pozoruhodný a zaujímavý film, ktorý nás celou mini-epidémiou sprevádza od začiatku až po samý koniec. Musím uznať, že tento štýl spracovania ma bavil oveľa viac ako tie prepálené americké fikcie, ktoré sú poňaté ako katastrofický film. Malayalamský Virus mal v sebe občas až dokumentárne črty, ktoré o to viac zvýšili realistické vnímanie celého filmu. Veľmi dobre spracované, hoci to malo viacero hluchých pasáží, ale ako celok to pôsobilo veľmi komplexne, keďže film zmapoval nie len samotné boje o životy v nemocnici, ale nechýbalo ani vedecké vyšetrovanie, mediálny záujem či zasadnutie krízového štábu s hľadaním pôvodu vírusu. Kvalitná práca! P.S. Buďme radi, že Covid-19 nemá takú silu ako Nipah (v tomto keralskom prípade 90% úmrtnosť). ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Za mě nadprůměrný indický film. Původně jsem čekal nějakou zombie vyvražďovačku nebo nějakou pandemickou katastrofu. Nakonec mě překvapilo celkem propracované dokudrama s neplochými postavami zpracované podle skutečné události z roku 2018 v Kérale. Dokonce i se jmény jednotlivých pacientů. To by u nás neprošlo kvůli GDPR. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Štandardný film, ktorý civilným spôsobom nahliada na to jak sa v Indii rozširuje vírus Nipah a jak sa s tým autority vysporiadajú. Založené to je na nejakom konkrétnom prípade z nedávnej doby. Je to v maximálnej miere realistické, skoro až dokumentárne. O postavy tu príliš nejde. Asi najväčším kladom je sledovať jak sa s vírusovou pandémiou vysporiadávajú v pre nás exotickej Indii a najväčší mínus je tradične brutálne prestrelená stopáž vďaka čomu má film veľa hluchých miest a neraz sa to dosť vlieklo. Ale aspoň sa tam nespievalo a netancovalo. Takže film na jedno pozretie. 5/10. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film o epidemii smrtícího viru Nipah! Dvou a půl hodinová stopáž působí děsivě, ale díky velké porci napětí v průběhu celého filmu a zakomponování mnoha zajímavých kulturních aspektů Indie se divák rozhodně nenudí a ta přemrštěná stopáž není v tomto případě na škodu. Hodně chválím i odbornou lékařskou a virologickou přesnost, která často ve filmech tohoto zaměření pokulhává. Ke všemu je film velmi lidský, ukazuje pestrou paletu mezilidských vztahů i hodnot. Obrovskou devizou je také to, že film vychází ze skutečných událostí a má díky tomu i jistý dokumentární charakter. Taky se mi líbily ty poučky o kouření, alkoholu, volání při řízení a nošení helmy na motorce v příslušných scénách:) Je též úžasné, že se film podařilo natočit již rok po epidemii. ()

FlyingCreep 

všechny recenze uživatele

Dokument na který se rozhodně nekouká lehce, tak jak napínavě začíná tak pokračuje až do posledních minut. V Indické produkci je zobrazeno jak moc se vlastně liší jejich zdravotní podmínky od těch západních. Ilustruje strach a atmosféru která vzniká v prostředí kde vypukne epidemie a popisuje postupy které se zavádějí při vypuknutí. Výborný dokument na který určitě stojí za to se podívat. ()

Zajímavosti (3)

  • Rezervoárem viru jsou pravděpodobně netopýři kaloni. (FlyingCreep)
  • Příběh je založen na skutečné události, kdy v roce 2018 v Indické Kerale vypukl vir Nipah, který vzal 17 životů. (FlyingCreep)

Reklama

Reklama