Reklama

Reklama

Říkání o víle Amálce

(seriál)
  • Československo Rozprávanie o víle Amálke (více)
Československo, 1975, 1 h 44 min (Minutáž: 8 min)

Epizody(13)

Recenze (55)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Václav Čtvrtek má za sebou řadu krásných pohádek. Od Rumcajse, přes Pohádky z mechu a kapradí aj. Václav Bedřich zase režíroval Boba a Bobka, Maxipsa Fíka atd. Toto spojení vyloženě nedopadlo špatně. Jenže tento seriál je určen, na rozdíl třeba od zmíněných výše, určen vyloženě pro nejmenší. Zatímco u králíků z klobouku či Manky a Cipíska se sem tam pobavili i dospělí, Amálka řeší ty nejjednodušší starosti v lese a tomu je přizpůsobený děj i stopáž. Humor se čekat nedá, je to prostě jednoduchoučká pohádka, na které by měli děti objevit, co je zlé a co je dobré a co se dělá a co už ne. Víc se od toho čekat nedá. Jiří Hrzán navíc také nebyl bůhvíjaký vypravěč a za mě se do pohádky nehodil, zvolena měla být asi určitě žena. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je to blbé, blond a běhá to po lese. Jestli ona to nebude víla. Amálka si tedy navíc dupala po vlasech. Vždycky jsem Amálku nesnášela, ač moje averze k vílám jako druhu je mnohem mladšího data, než moje první divácké setkání s Amálkou. Odjakživa jsem přesvědčená, že se neměla jmenovat Amálka ale Anémie. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro mne dnes s odstupem času pouze lehce podprůměrný večerníček, který mě nikdy nic moc neřekl, prostě mě neoslovil natolik aby mě utkvěl více v paměti. Komentáře sympatického Jiřího Hrzána byli jediné malé plus. Václav Bedřich měl daleko lepší a bohatší filmografii, vždyť stvořil např. Boba a Bobka, Králíky z klobouku, Maxipsa Fíka aj. Lepší snad knížka původně od Václava Čtvrtka, kterou jsem jako malý musel celou povinně přečíst abych mohl jít ven. Jen tak matně si vzpomínám na jednu epizodu z celkem 13. dílneho večerníčku, která nesla snad název "Jak přetančila obra Hrompace"? Ta byla celkem fajn a trochu mi utkvěla v paměti. Jisté srovnávání z o 3 roky starší "Makovou panenkou" tu sice je, ale co si budeme nalhávat, na Makovku toto milé kreslené děvče, toto Říkání pochopitelně nemělo. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejkrásnějších pohádek mého dětství. S krtečkem asi má nejoblíbenější. Víla Amálka je inteligentní, vždycky všem pomáhá a všechno vyřeší. Jen ve třetím díle se moc nepředvedla. Měla ten mutáček dát raději loupežníkovi. Na tenhle večerníček jsem schopná se dívat ještě dnes a nepřestává mě bavit. Je to prostě moje hrdinka! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Amálka mě v dospělém věku dokáže bavit víc než Maková panenka, i když jsem neviděl všechny díly. Chvíli ale trvá, než si zvyknete na Jiřího Hrzána jako vypravěče. A taky se mi líbí vysvětlení Amálčina původu v první epizodě. Tam, kde by Hollywood natočil origin za těžké stamiliony, si čeští tvůrci vystačili s tím, že jednou prostě přišla mlha, foukl do ní vítr a na světě byla Amálka. Nač se zdržovat. (1 314.) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama