Reklama

Reklama

Případy komisaře Mejzlíka


O lyrickém zloději (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Televizní zpracování jedné z Povídek z druhé kapsy z roku 1965 v režii V. Hudečka, který do hlavních rolí obsadil Václava Vosku a Felixe le Breux. Sbírka obsahuje 24 povídek s detektivní tematikou. Povídky odhalují tajemství a zločiny, zabývají se hledáním spravedlnosti a otázkou trestů. V povídce O lyrickém zloději se setkáme s redaktorem Zachem (F. le Breux), který hledá atraktivní materiál pro svůj deník. Od svého známého policejního komisaře Mejzlíka (V. Voska) se dozví o kauze zloděje, jenž ve vykradeném obchodě nechal vlastnoručně napsanou báseň. Zach verše otiskne a zločince tím inspiruje k dalším loupežím i poetickým pokusům. Zloděj pak jedné noci redaktora navštíví a vyslechne si od něj kritiku svých veršů… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skromná herecká benefice Felixe le Breux a jeho nezaměnitelného hlasu, s nímž recituje vskutku originálním způsobem slavnou Wildeovu Baladu o žaláři v Readingu. Škoda, že tento volný cyklus čapkovských povídek s Václavem Voskou v roli policejního komisaře Mejzlíka nebyl odvysílán celý. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Herecký skvost se značně archaickou výpravou a slabším závěrem. Ale v některých myšlenkách nadčasové ("Nemáš zdání, jak velkých úkolů jsou noviny schopny.") ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařile zpracovaná povídka Karla Čapka, výtečný Václav Voska v roli policejního komisaře a dovedně mu sekundující Felix le Breux jako redaktor. Zloděje s literárními ambicemi a nicotným talentem si zahrál Miloš Nesvadba, rovněž velmi pěkně. Půvabná filmová jednohubka. "Každej krade, co má rád..." :-) ()

fragre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes skromnou až spartánskou výpravu povedeně zfilmovaná Čakova povídka. Zde byl Felix le Breux lepší Václava Vosky, který trošínku přehrával, přece jen bych u adaptace Čapka očekával civilnější projev. ()

Zajímavosti (1)

  • Báseň, kterou čte redaktor (Felix le Breux), je „Balada o žaláři v Readingu“ (1898) .Spisovatel Oscar Wilde se ní vyrovnával se svým pobytem ve vězení, když byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací. (sator)

Reklama

Reklama