Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julie Valcourt patří k dobře situované společenské vrstvě, její situace se ale změní, když je její manžel zatčen jako účastník odboje. Julie pak musí i s dvěma malými syny opustit okupovanou část Francie. Na cestě ji doprovází pytlák Noël Fortunat, který se z bezpečnostních důvodů začne vydávat za jejího manžela. Dojedou bezpečně do Toulouse, kde najdou ubytování, nadále vystupují jako manželský pár, i když jejich vztah se nadále odehrává jen v mezích přátelství, a to i přes odlišné sociální postavení. Sblíží se s židovskou rodinou ze sousedství a žijí prostým obyčejným životem. Stále jsou ale vystaveni nebezpečí zatčení…
Film FORTUNAT je dílem francouzského režiséra Alexe Joffe, který k němu zároveň napsal scénář (vyšel z literární předlohy spisovatele Michela Breitmana). Film je kombinací melodramatu a komedie s tragickými podtóny; komické scény se efektně střídají s dramatickými, nicméně v celkovém vyznění se jedná o zdařilou psychologickou studii, která zdůrazňuje možnost přátelství mezi lidmi odlišného sociálního postavení pod hrozbou nebezpečí. V hlavních rolích excelovala překvapivá a zdánlivě nesourodá dvojice – komik Bourvil a šarmantní dáma francouzského filmu, Michèle Morgan. V roli jednoho ze synů hlavní hrdinky se před kamerou poprvé objevil Frédéric Mitterand, synovec francouzského prezidenta Françoise Mitteranda. Kromě studiových sekvencí byly pořízeny také exteriérové záběry, které vznikly ve vesnici Ébreuil ve střední Francii. Ve Francii měl film premiéru 16. listopadu 1960. (argenson)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kdybych se nedejbože ocitl v těžkých válečných časech, přál bych si mít vedle sebe nějakého svého Fortunata... Bourvil byl v této roli úžasný a dokázal mě tady úplně chytit za srdce. Dojemný lidský příběh je veden pevnou rukou režiséra Alexe Joffého, jemuž se podařilo skloubit rodinné drama na pozadí kruté doby s výrazným humorným nádechem a natočit při tom dvouhodinový film naplněný silnými emocemi bez toho, aby sklouzl do patetické ždímačky citů. Závěrečná scéna s kufrem a ulicí působí na první pohled zcela obyčejně a prostě, ale klidně bych se jí nebál označit za jednu z nejpůsobivějších závěrečných scén z dob černobílých filmů, jaké jsem viděl. Závěr, ačkoliv předvídatelný a bez tragedie, mě poměrně vyburcoval a prožíval jsem smutek spolu s těma dětma... a přál si u toho, aby tenhle krásný film ještě neskončil... [90%] ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podľa románu francúzskeho spisovateľa Michaella Brightmana pod názvom "Noel Fortune". Dej filmu je situovaný do obdobia 2. svetovej vojny, kde Francúzsko bolo demarkačnou čiarou rozdelené na slobodné a okupované. Našich hrdinov z okupovanej, po zatknutí hlavného aktéra odbojára doktora Valécourta, jeho manželku a o dvoch synov odboj uschoval v druhej časti Francúzska. Tu sa stretávajú s ďalšou hrdinnou postavou rodiny Žida Falka, ktorá sa schováva vo vedľajšom byte. Celý priebeh 2 svetovej vojny prechádza len v ústraní a sú prezentované len kontrolami dokladov. Prichádza rok 1944 oslobodenie a návrat doktora Valécourta z koncentračného tábora a tým aj odsunutie filmového ochrancu Noela Fortunata na vedľajšiu koľaj. Neviem, či v tomto prípade môžeme hovoriť o komédii, v podstate nám film približuje extrémnu dobu v extrémnych podmienkach s poukázaním na absurditu antisemitizmu. Je to jeden z tých veľkých príbehov zo všetkým čo k tomu patrí a všetko navzájom funguje úplne skvelé. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, z okupované Francie, ve kterém exceluje Bourvil a Michèle Morganová. U filmu jsem se tedy moc nenasmál, takže jako komedii bych to tady moc neprezentoval. Bourvil hraje ve filmu dramatickou roli s občasným zábleskem parodie, ale jinak je to film vážný, jako ostatně celá tehdejší doba. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jaj, dnes uz Druha svetova je totalny folklor, nebavil ma a film ani tie dobove realie ked Francia bola demarkacnou liniou rozdelena na okupovanu a slobodnu, Nuda, sed a priemer, hoci Bourvil bol praveze herec na urovni   : 55 % ()

Reklama

Reklama