Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

"Včerajší vlci sú dnes ovce." Ok, ten výrok v rámci mafie a iných odvetví kvitujem už dávno. A ten ma dostal na plný počet, lebo vystihuje celý film. A film je dobrý, aj keď trochu chaotický a dlhý. Veci, situácie a zväzky (akékoľvek) sú relatívne. Vlastne všetko je relatívne. Nemyslím si, že ľudia žijúci v rodinnom prosredí typu: matka, otec a dieťa, by mali byť príkladom spoločnosti. Som za to, že človek má v slobodnej krajine žiť ako chce. Aj keď bude mať vyložené nohy, fajčiť cigary a chľastať, je to jeho vec. Keby som sa narodila v prostredí prominentov, v terajšom zmýšľaní by som asi tolerovala všetko, čo mi predkladajú, lebo to je záruka, že sa budem mať dobre (aj na úkor iných). Ale ako tínedžerka by som sa pravdepodobne búrila, a zhadzovala ich postoje, ktoré mi boli predsúvané odmalička - a to by by bola asi tá správna cesta k spravodlivosti. Lenže spravodlivosť, život a zákon sú, žiaľ, rozdielne veci. Preto nebudem nikoho v tomto filme zhadzovať v rámci morálky... ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Když točí Polsko gangsterku, tak by měli všichni rázem zpozornět, Maciej Kawulski nastavil zrcadlo, jak by se měly točit filmy, devadesátkový příběh dle skutečné události, který má všechno, co měli devadesátky v Polsku a kvalitativně je tohle jedna z nejlepších gangsterek, jakou jsem měl možnost kdy vidět. Tady můžu probrat všechno od přiběhu k hudbě až po herce a pokaždé dojdu ke stejnému závěru - že to je všechno naprosto perfektní a dohromady to tvoří ve svém žánru nepřehlédnutelnou a výjimečnou záležitost. 5* ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Narodil jsem se v díře zvané Polská lidová republika. Možná tě překvapí, že gangter nemusí pocházet z rozvrácené rodiny. Měl jsem kde bydlet i kde spát. Měl jsem milující rodiče a skvělou sestru. Netuším, jak takováhle rodina přišla k hajzlovi, jako jsem já.“ Vážení, čakala som len typické mafiánske dialógy s poľskými šťavnatými výrazmi (nieže by chýbali!), ale ono to malo aj myšlienku. Dokonca ma film oslovil oveľa viac, ako som čakala a takmer dostal moje plné hodnotenie. Film vie rozosmiať, rozplakať a donúti porovnávať – tie naše mafiánske pomery koncom rokov deväťdesiatych vyzerali veľmi podobne. Naozaj sa dozvieme, ako sa stať gangstrom, horšie je, že „odstať“ sa gangstrom je nemožné. „Na nápad na můj první byznys mě přivedla jedna sympatická holka. Dorotka. Od malička měla trochu „pokřivenou“ morálku, ale byla věrná a pracovitá. Možná proto se v devadesátkách stala poslankyní.“ ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další vydařená gangsterka po Polsku, která i na víc jak dvouhodinové ploše nestíhá nudit. Hlavně první cca dvě třetiny jsou hodně povedené a Jak zostalem gangsterem by se nemusel stydět ani před svými hollywoodskými bratranci. Technicky precizní, dobře obsazené a ten soundtrack je prostě super...80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už je to tak, mám novýho boha režie a jeho jméno zní Maciej Kawulski. Tohle je v podstatě jeho debut a stačí to k tomu, aby se vším co u náš ve stejným žánru bylo natočeno v poslední době vytřel prdel. Neskutečný. Fascinuje mě ten sebejistý způsob vypravění ala gansterka live, nic není přestřelený, přesto drsný, realný, nekompromisní ještě to není tak vybroušenej klenot jako "Jak pokochałam gangstera", ale klenot to teda je a sakra kvalitní. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)

Reklama

Reklama