Reklama

Reklama

Pohádky z mechu a kapradí

(seriál)
  • angličtina Fairy Tales from Moss and Fern (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1968–1972), 5 h 12 min (Minutáž: 8 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí. (Česká televize)

Recenze (131)

castor 

všechny recenze uživatele

Kolik generací už na nich vyrostlo? K několikaminutové pohádce na dobrou noc usedají každý večer tisíce dětí. Místy kouzelné zpracování ano, ale cílovým divákem je dítě, především předškolního věku. Leckdy se tak OBECNĚ nedá přehlédnout ona drásavá hudba a depresivní nálada, která z každého druhého dílu vyzařuje. Ostatně, s odstupem času, si každý musí všimnout, že u nás vzniklo velké množství Večerníčků, kde hlavní postava snad v každé epizodě brečí, fňuká, kňourá. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pokud lze, trávívám přelom roku v kavárně Malá ryba. Jednou se nad ránem dostavila asi pětičlenná mezinárodní skupina mladých hudebníků. Šli ze štace a tady začali hrát jen tak, k nemalé radosti všech přítomných. Zlatým hřebem bylo, když dva z nich, Češi, houslista a pozounér, rozjeli znělku Křemílka a Vochomůrky. Byl jsem v nebi. ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Sice jsem to už nějakou dobu neviděl, ale kdykoliv to dávají, tak i to s chutí pustím. Skvělý věčerníček, plný skvělých hlášek: "Vstávej semínko, holala, bude z Tebe fiala....", "Kazbunďáku, nestrkej nám do komína", "Je vosí róóóójeníííí..." a tak dále a tak dále. Zdeněk Smetana byl jeden z nejlepších (a nejzasloužilejších) režisérů animovaných seriálů u nás, Václav Čtvrtek nejlepší tvůrce dětské tvorby pod sluncem a rozmezí hlasových poloh Jiřiny Bohdalové je prostě neodolatelné.... Čistokrevná stovka.... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když se zadaří, může si člověk udělat pyžvík (pyžamový víkend), Křemílek a Vochomůrka v pyžamu prožívali celý život. Pařezová chaloupka schovaná ve spadaném listí je přesně to místo, kde bych v noční košili být nechtěla, protože bych zmrzla. Dvěma lesním skřítkům ale stačila k zahřátí jedna z nejhezčích večerníčkových znělek. ()

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

I když mně tyhle večerníčky kreslené jedním z našich nejznámnějších a nejoblíbenějších kreslířů panem Zděňkem Smetanou moc nebavili protože dějově pro mně nebyli zajímavé třeba tak jako Hurvínek, tak ale musím uznat i přesto že už tolik na pohádky nekoukám a večerníčky už také skoro vůbec ne jen občas a jen nanejvýš 1 sérii když to srovnám se současnými že i tyhle večerníčky co jsem třeba já moc nemusela jsou krásnější. A at se vám to líbí nebo ne ale paní Bohdalová je paní herečka a dabérka především protože obětovat svůj hlas pro děti na celém světě a i pro vás co si jí nadáváte Bohdalka to by každý neudělal právem se o ní mluví jako o národním Českém pokladu, nejlepší z nejlepších z dob minulých kteří nám předávali kulturu vymírají a až tady nebude ani jeden z nich tak si možná až pak uvědomíte jak jste byli hloupí a pohrdali nad něčím co si to nezasloužilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Na podzim roku 2021 byla první původně černobílá série z roku 1968 uvedena v kolorované verzi. (me116)
  • Seriál vznikol z nápadu spisovateľa Václava Čtvrtka. (kacer4)
  • V říjnu 2021 odvysílala Česká televize digitálně restaurované Pohádky z mechu a kapradí. Součástí restaurování bylo převedení prvních 13 epizod z černobílé do barevné verze. Ještě za života výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany začal časově a umělecky náročný projekt digitální renovace večerníčku. (sator)

Reklama

Reklama