Reklama

Reklama

Kapitán Kloss

(seriál)
  • Česko S nasazením života (více)
Polsko, (1968–1969), 16 h 59 min (Minutáž: 53–71 min)

Hrají:

Stanisław Mikulski, Emil Karewicz, Barbara Drapińska, Lucyna Winnicka, Henryk Bąk, Edmund Fetting, Barbara Brylska, Janusz Bylczyński, Mieczyslaw Voit (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Jmenuje se Stanislav Kolicki, je mu něco přes dvacet let, je Polák a právě se mu podařilo utéct do SSSR. Jeho největším přáním je bojovat proti nacistickým okupantům a pomoci tak osvobodit svou zemi. Sovětská rozvědka právě vyslýchá zajatého německého důstojníka Hanse Klosse, jeho nápadná podoba se Stanislavem Kolickým je základem odvážného a především rafinovaného plánu: Kolický se pod jménem Kloss vrací k Abwehru a jako špión J-23 spolupracuje na jeho porážce ve druhé světové válce.

Podobně jako řada jiných filmů a seriálů své doby, i tento seriál se již dnes stal legendou a kultovní záležitostí, ovšem vnímanou už docela jinak než jak jeho tvůrci původně zamýšleli. (Historik)

(více)

Recenze (42)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl třeba od seriálu "Čtyři z tanku a pes" (který k dětství mé generace neodmyslitelně patří) si na kapitána Klosse vůbec nevzpomínám a tak mi při jeho hodnocení v objektivitě nebrání nežádoucí sentimentalita. K DVD s touhle špionádou jsem se dostal víceméně náhodou a řeknu vám - žádná sláva. Řemeslně nic moc, zralý čtyřicátník v hlavní roli je v úvodu prezentován jako jednadvacetiletý mladíček, děj se chvílemi řítí kupředu aby se vzápětí nudně vlekl a německá armáda i SS jsou tu podáni jako banda pitomců, kteří jsou pouhou hříčkou v rukou sovětské rozvědky. Naivita veliká a k realitě daleko. Když už starší špionážní seriál východní provenience, tak to mnohem raději "Sedmnáct zastavení jara". Kam se hrabe Kloss na Stierlitze! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Julek, alias kapitán Klos se svou "klosgirl"... ach jo, kde jsou ty časy kdy to vycházelo jako komiksový sešit a při výletu nás selských hroud do Prahy do ZOO jsem si ho u stánku kupovali a hltali každičký příběh.. Dnes je doba pokroku a DVD, tak ho mám na DVD a nostalgicky a pro zpestření nálady si příběhy Klose pouštím a s tím rozdílem, že místo napětí mi vlídně cukají koutky úst .... ()

Reklama

hwnd 

všechny recenze uživatele

Asi trochu nostalgie, že jsem po bezmála pěti dekádách zařadil do watchlistu toto dílko, ale má to své dobré důvody. Seriál jsem nikdy neviděl (docela by mě zajímalo, proč to v době mého mládí už nedávali, přitom věci jako pes v tanku apod. jsem v televizi zachytil, minimálně jejich existenci, zas tolik kanálů nebylo, abych to minul, ale i to se mohlo stát), nedivil bych se, kdyby za to mohlo, že ve finále jsou jako osvoboditelé američané a nikoli statečná rudá armáda. Hlavním důvodem je ale knižní podoba, která mě v mládí docela provázela, vedle Verneovek a Boříků to bylo něco jiného, prostě ten správný nezničitelný hrdina, který si ty skopčáky pěkně dává. Inu, k bondovi nebo komixům by se tehdy člověk na maloměstě dostával těžko, takže i po letech je Kloss tak trochu můj hrdina. Takže zjednodušeně. Kapitán Kloss z německé kontrarozvědky ve skutečnosti není němec ale hrdinný polák, který je pravému Klossovi k nerozeznání podobný. Jako tajný agent tak efektivně rozkládá říši ze vnitř, všechno se mu daří, prostě borec, který všechno vyřeší, zachrání hromady životů a je nejlepší. Filmová podoba mě vpodstatě pozitivně překvapila, čekal jsem vyloženou prastarou hrůzu a musím uznat, že se to dá sledovat i s odstupem toho půl století. Když se odečte dobová naivita, klossova neprůstřelnost, tak není vlastně co vytknout, no casting semtam asi jo, "akční" scény určitě. A čistě subjektivně mě knížka víc táhla, buď je to věkem nebo to prostě bylo napínavější. Z čiré nostalgie hodnotím asi výš, než si to reálně zaslouží a vůbec v tom nehraje roli, že se můj dědeček jmenoval Kloss (fakt). ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní tohto fakt zvláštneho, ale hrdinského seriálu musím žiaľ povedať, že som sa väčšinou nudil. Som nezaťažený nostalgiou, takže nedávam zvýšené hodnotenie z nostalgie, ale na rozdiel od Štyroch tankistov, ktorí boli fakt super, ma to až tak nebavilo. Keď si ešte pomyslím na doslova sprašené prevedenie DVD, na ktorom ho vydala jedna Ritná spoločnosť, tak mi tiež nie je príjemne. ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

S nasazením života, Sedmnáct zastavení jara, Čtyři z tanku a pes a řada dalších, jsou seriály naší doby. Dnešní mladá generace má zase jiné seriály a další generace bude mít a už vlastně má, zase jiné. Musíte se na tyto seriály, jako je např. S nasazeném života, dívat ne z pohledu dnešní generace, ale naší a našich rodičů. Každá doba má své. Příští generace budou zase odsuzovat a posuzovat dle svého dnešní filmy a seriály. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2009 bylo v Katovicích otevřeno muzeum Hanse Klossa. Na konci téhož roku však bylo muzeum zavřeno. Na podzim roku 2010 vydalo nakladatelství G + J Gruner + Jahr Polska knihu Dariusze Rekosze s názvem „Atentát na muzeum Hanse Klossa“. (sator)
  • Hans Kloss (Stanislaw Mikulski) nosí na své uniformě distinkce nadporučíka Wehrmachtu, ale v seriálu je vždy oslovován hodností poručíka. (Pimburger)
  • Britského důstojníka zde hraje Leszek Herdegen, jenž v předchozí epizodě Heslo (1968) ztvárnil poručíka von Vormanna. (Winster)

Reklama

Reklama