Reklama

Reklama

Martin

(festivalový název)
  • USA Martin
Trailer

Obsahy(1)

Tento málo známý a jen vzácně uváděný film je pronikavým portrétem odcizení a zároveň důmyslnou dekonstrukcí žánrových konvencí spojených s filmovými upíry. Je Martin jen sexuálně narušený mladík, anebo, jak tvrdí jeho pověrčivý bratranec, bájný Nosferatu? To je jen jedna z provokativních otázek, se kterými si Romero pohrává. Reprezentují černobílé pasáže Martinovu minulost, anebo jen jeho médii živené představy? I tato otázka zůstává otevřená. Ovšem ať už je Martin mytickým netvorem, nebo současným psychopatem, cítí potřebu zabíjet a pít krev. Nemaje upíří zuby ani nadpřirozené schopnosti, musí se spoléhat na vlastní vynalézavost a speciální nástroje, jako jsou injekční stříkačky a žiletky. Scény, ve kterých sleduje svou kořist, evokují extrémní napětí, které uvolní až ironický humor v pasážích, kdy se se svými sklony svěřuje rozhlasovému hlasateli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Netradiční drama o málomluvném mladíkovi Martinovi. Martin je divný. Martin je Nosferatu - asi. Romero rozsekal pravidla pro upírský horor na cucky. Ve skutečnosti ani není jasné, zda je Martin upír. Nojo, vadí mu se dívat dlouho do slunce, ehm, normální člověk se do něj dívat nemůže, jinak oslepne. Výborně natočené násilné scény, když Martin přepadává své oběti, jsou tak civilní, až z nich jde chlad. Spíše pro okrajové publikum, kterému nevadí pomalejší tempo vyprávění. Čtvrtou hvězdu dávám za konec. Nejhorší je mít dědka větším maniakem, než jsem sám... ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Neviem to vysvetliť, ale ja som sa od tohoto filmu nevedel odtrhnúť. Upírskej tématike som nikdy veľmi nepodliehal a tiež nie som skalným fanúšikom Romera. Asi je to jeden z tých fakt dobre natočených filmov. Hlavne scény s vraždami. V každej je napätie vygradované tak vysoko, že som ledva dýchal. Ale je to aj dobre zahrané, so zaujímavým vývojom postáv. Našťastie sa nejedná o klasickú upírčinu. Film je veľmi čudný. Prevláda skôr depresívna, smutná atmosféra. Občas tu vidíme čiernobiele fleshbacky z minulosti Martina. A k tomu to bolo aj vymietanie, čo mám veľmi rád. Proste musím ohodnotiť takto. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi hodně líbilo. Snímek nečesaný, horor prakticky civilní a  přesně splňující nejednoznačnou definici podivného filmu.  Jedinou jistotou je tu fakt, že hlavní hrdina Martin je narušený mladík vyrůstající v defektním prostředí.  Zabíjí, aby pil krev svých obětí. Nicméně jeho motivace zůstává skryta, jeho podstata je neustále popírána, ale přesto je divák zejména prostřednictvím flashbacků maten  a přesvědčován když ne o opaku, tak minimálně o tom, že pravda je tam někde venku.... Nejlepší jsou pak vlastní Martinovy útoky, zejména dlouhá sekvence, kde útočí na muže i ženu, nemá chybu, plné napětí, možností, ale i zvráceností. Koneckonců ta se jako pevná nit vine celým podivným příběhem a v závěru za ni Romero nemilosrdně trhne a ... Čtyři velmi silné hvězdy, které někdy v budoucnu asi ještě zvednu. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Romera mám rád hlavně za jeho snahu o žánrovou inovaci a i tady se nám jí dostává vrchovatě. Martin je skvěle natočená a značně atmosferická záležitost s velice nejasným vyzněním a geniálním koncem, jenže jí celou dobu hrubě táhne ke dnu NAPROSTO debilní chování některých postav (u druhého mordu a těsně před závěrem je to doopravdy markantní). Po formální stránce tedy Romero opět boduje, ale popravdě doopravdy nevím, jestli budu mít potřebu tohle někdy vidět znovu. 50% a zaokrouhlení nahoru díky skvělým posledním minutám. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Originalni a velmi zajimava story o zvlastnim mladikovi, ktery mozna je a mozna neni upir. Soucasna netolerantni spolecnost ale nema zadne pochopeni pro znasilnovani zen a piti jejich krve, upiri to tedy v modernim svete nemaji vubec jednoduche. Nekompromisne razantni finale filmu je extremne efektivni! "Someday maybe I'll get to do the sexy stuff - awake - without the blood part." 7/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (7)

  • Britské synthpopové duo Soft Cell vydalo v roce 1983 skladbu s názvem "Martin", která byla inspirována tímto filmem. (Zdroj: ČSFD)
  • Scéna ve vlaku, při které Martin (John Amplas) podřezává zápěstí své oběti, obsahuje ve skutečnosti nepovedenou scénu, kterou tvůrci nakonec ve filmu ponechali. První řez do falešné ruky nebyl dostatečně hluboký, a proto nezačala téct žádná krev, a tak musel být proveden druhý řez, při kterém se už krvavý efekt zdařil. (Zdroj: ČSFD)
  • Romerova tchýně se ve filmu objeví jako jedna z nakupujících žen v obchodě. Romerův tchán si zahrál kněze. (Chatterer)

Reklama

Reklama