Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech 20. století dva podnikatelé (Anthony Mackie a Samuel L. Jackson) vymyslí geniální plán na integrované bydlení a rovnocenný přístup k americkému snu. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film je to v celku pomalý. Jenže to není ani tolik nevýhoda. Naštěstí tento film zase tolik nevýhod nenasbíral. Film nádherně vypráví jasně daný příběh, který mi v celku dost sedne už kvůli rasové segregaci, která ukazuje příběhy dvou odvážných, kteří se nebáli udělat nějaký průlom v tomto problému. Navíc je mi sympatické, že i když je film zaměřený na čísla a ekonomiku, tak i přesto to tvůrci dokázali pojmout pozitivně a zajímavě, takže jsem se po dlouhé době nenudil u "ekonomického filmu". Mám radost. Už kvůli příjemnému scénáři, který umí zavtipkovat a jasně bez nějakých oklik dokáže vyprávět příběh. Samozřejmě tomu skvěle sekundují herecké výkony. O to více je osvěžující, že takovýto film dokázal vytvořit a odvyprávět bílý režisér. V dnešní době je to velmi nečekaně osvěžující. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takýchto filmov je milión.Rasová segragácia je aj v súčasnosti dosť veľký problém. A mnohí filmári sa tejto téme venujú, len intenzívne menia prostredia v ktorých sa rovnaký príbeh o snahe o rovnoprávnosť odohráva. The Banker má všetky zaužívané klišé. Vety typu - som na teba hrdý synak - alebo tradičnú white hate - kedy sú až na dve-tri postavy takmer všetci plnokrvný rasisti. Takže aj napriek tomu, že film neprináša nový pohľad na problém, využíva zaužívané pravidlá žánru aby nám predstavil ďalších odvážlivcov, ktorý sa snažili spraviť niečo nemožné. A Nolfi to servíruje bez chýb, bez prešľapov a dopomáha mu k tomu silné herecké zoskupenie. Hoult a Jackson sú tu parádny. Stáva sa z toho Feel Good movie. Možno mám pre tieto veci slabosť. Možno úmyselne nevidím za stenu priemernosti, za ktorou sa zvyknú takéto snímky schovávať (a nemusí ísť vždy vyslovene o rasizmus). Ale sú to fajn strávené dve hodiny. Kde aj napriek family friendly pocitu cítiť nespravodlivosť na sto honov. A kto vie? Možno práve takéto filmy prebúdzajú viac empatie, ako tie, ktoré sa snažia silou mocou ukazovať hrôzostrašné dopady rasovej nenávisti. Každopádne, subjektívne za mňa, mierny nadpriemer. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak dva schopní Afroameričané s pomocí jednoho Američana obchodovali s nemovitostmi. Mladého Američana měli na to, aby jim kryl smlouvy, protože obchodovat s Afroameričany by nikdo nechtěl. Koupili mnoho domů v luxusních bělošských čtvrtích a nabízeli úvěry Afroameričanům, aby se tam mohli nastěhovat. To samozřejmě nikdo nechtěl, proto se dostali do hledáčku nejdříve společníků, poté i úřadů. Koupili též první banku, potom druhou a špatné úvěry před kontrolou přesouvali z jedné banky do druhé. To jim neprošlo a dostali se až před soud. Nejvíce na filmu se mi líbila pasáž, jak dva Afroameričané učí jednoho Američana jíst příborem. To bylo vážně moc dobré. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny, které utečou jako voda. Pokud Bankéř něčím na první dobrou zapůsobí, pak je to řemeslné zpracování. Není to pro mě překvapením, zatím všechno co Apple TV+ vypustil funguje řemeslně opravdu výtečně. Bankéř však není jen dobrým řemeslem, ale i velmi slušně odvyprávěným snímkem, ve kterém jsou krystalicky jasné motivace všech zůčastněných a bohužel i směřování děje. Sympatické postavy se tu zmítají v podivných zákonech, které jsou pro nás už těžko pochopitelné, ale k beznaději mají daleko. Bankéř je příběh o cílevědomosti, která jde těmto zákonům navzdory. Je to pozitivní drama, které nemá sklony ke chmurům a naštěstí ani nudným procedurálním pasážím. Jako pohodový víkendový film to šlape bez problému, jen konec je bohužel úsečný a příliš dobře nefunguje. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Najlepšia vec čo som od Applu zatiaľ videl. Spočiatku to vyzerá na klasický životopis outsidera, ktorého limituje rasistická Amerika. Lenže ako plynie čas, sa kormidlo otočí hneď niekoľkokrát. Z jedného ambiciózneho jedinca tu máme rázom podnikateľský tandem a z tandemu príbeh nečakane odovzdá štafetu ďalšiemu outsiderovi v štýle “Chyť ma ak to dokážeš“. V tejto fáze filmu sa zdá, že všetko smeruje k monster procesu Štát vs. bankári bez diplomu. A keď už prichádza na očakávané “Zachráň sa kto môžeš“, sa kormidlo otočí ešte raz a ja zdvíham všetky palce nahor. Bravúrne napísané, zahrané, natočené. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film bol síce oficiálne ukončený ešte na konci roka 2018, ale vďaka sexuálnemu deliktu jedného z producentov, ktorého meno bolo dodatočne odstránené, sa istý čas počas nasledujúceho roka čakalo na jeho oficiálnu premiéru. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva striedavo v Texase a Kalifornii, tak celé jeho natáčanie prebiehalo v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)

Související novinky

Prosinec na Apple TV+

Prosinec na Apple TV+

04.12.2019

Druhou streamovací službou po Netflixu, která si bude chtít o svátcích přetáhnout na svoji stranu nové diváky, je Apple TV+. Ten vyrukuje již 6. prosince s prvními třemi epizodami dramatického… (více)

Reklama

Reklama