Reklama

Reklama

Češi proti Čechům

  • angličtina Czechs Against Czechs
Trailer

Obsahy(1)

Česká republika rok 2013. Nacionalismus ve své nejtemnější podobě je na vzestupu. Nenávist je cítit v hospodách, na ulicích i na internetu. Uskupení blízká českým neonacistům pochodujíc napříč městy, jejich stoupenci mávají černými vlajkami a „normální slušní lidé" jim z oken tleskají. Duchcov, Ostrava, Ústí nad Labem. Místa s podivnou atmosférou. Atmosférou něčeho nepříjemného co visí ve vzduchu. V této době se autor a režisér filmu na 8 měsíců odstěhoval do Předlic v Ústí nad Labem, do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst. S kamerou namířenou na sebe se slušný Čech mezi „kopiemi Čechů" stává hlavní postavou svého filmu. Snaží se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik – „bílého" a „černého". Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně. Ocitá se a zaznamenává podivné situace. V obležené ubytovně s chlapama, co drželi tyče a sekery. S vůdcem proticigánské demonstrace, který se do kamery svěřil, že ji svolal, aby „lidi povstali a konečně JE všechny povraždili". Dokonce i děti berou možnost násilí a smrti jako normální způsob, jak řešit problémy. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výskyt svérázů, samorostů, podivínů, svérázů a nácků je v tomto dokumentu nadprůměrný. V demograficky vymírající Evropě závislé na migrantech jsou Romové nejúspěšněji plodící etnikum. Ale s námi se pářit nechtějí. Už od 14.století se neintegrují. Jsou dnes oficiálně sociálně vyloučená komunita. Jejich hlavním handicapem je, že jejich kultura neuznává hodnotu vzdělání. Nic proti nim nemám. Nejvíce mi na nic vadí, že nejedí nic podruhé ohřívaného a radši to vyhodí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Bizarní panoptikum česko-romské společnosti, které bych za žádnou cenu nepouštěl nezasvěcenému cizinci, pokud bych nechtěl naši republiku v zahraničí totálně znemožnit. Tomáš Kratochvíl, vybaven nabitou kreditkou od České televize, prostě jen natáčí své nicneřešící celovečerní home video z ústecké romale zoo a z několika demonstrací pomatených ochránců národa. Jo, taky nám natočil svou novou přítelkyni. Nejtragičtější na celém tomto paskvilu musí být celkový účet za Tomášovo půlroční dovolenou u cigánů, financovaný z koncesionářských poplatků. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, co z toho námětu vzejde, ale ty stále stejné záběry z protiromských pochodů mě rychle začaly nudit. Nejzajímavější záběry se totiž odehrávají v kruhu rodinném či podobně uzavřeném, ale ty masové akce v dokumentu bohužel zabírají větší prostor. Na druhou stranu je tam i něco natolik raritního, jako je inteligentně se vyjadřující rasista. Ke konci už mi bylo celkem jasné, že všechno by bylo jednodušší bez fanatiků typu Míry Brože, kteří jsou ve skutečnosti možná nebezpečnější než ti vypatlaní skinheadi. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oproti soustřednému a velmi osobnímu (i osobitému) Gadžovi se jedná spíš o zbytečné ředění známých záběrů a situací o trochu útržkovité a nevyrovnané scény z anticiganistických demonstrací a následných proti-reakcí. Témat se tu otevírá celá řada (mj. třeba velmi nejednotná romská identita), ale všechno zůstává tak nějak torzovité a nakousnuté. I náhlé odskoky do čistě osobní roviny už nepůsobí zdaleka tak přesvědčivě. Tomášova práce je mi sympatická, ale celovečerní tvar není úplně obhájený. Televize a hodina tomu bohatě stačily. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Sice jsem to neviděl (hodnocení prozatím udílím jako protiváhu kopě „odpadů“ od lidí, co to taky neviděli a ani nehodlají), ale intenzivní nablití obvyklého typu „sluníčkáři“, „havlisti“, „humanitní obory“, „neomarxisti“, „politická korektnost“, „vlastizrádci“, „sebedestrukce“, „vladnoucí režim má strach“, „lid se zlobí“, „cikánské tlupy“, „podlidi vzniklí incestem“, „terorizují naše občany“, „my je platíme a oni se nám vysmívají“, „oni se nám nepřizpůsobí“, „multi-kulti“, „Evropa je plná Arabů“ a tak podobně mi napovídají, že možná režisér vyhmátnul citlivou strunu a že asi fakt nastavil „nacionalistům“ solidní zrcadlo. (Samozřejmě nerazím opačný extrém než hoši z DSSS, totiž že za všechno můžou Češi a Romové jsou v tom naprosto nevinně - zajisté jde o složitý problém, ale jisté je to, že pořvávání autoritářských pravičáků všelijakých odstínů ho nevyřeší zcela zaručeně.) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Češi proti Čechům je autorský dokumentární film, který vznikal pod názvem GADŽO a popisoval život Gadža – bílého muže v romské komunitě. V průběhu natáčení a pobytem v romské komunitě se však mnohem více témat a konfliktů filmu točilo kolem soužití bílých Čechů a českých Romů. Film se natáčel v době eskalujících sporů, konfliktů, střetů a pro či protiromských demonstrací. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Při natáčení nedošlo k žádným útokům na režíséra. Jak řekl režisér Tomáš Kratochvíl: "Já jsem se vždycky z toho nějak vykecal". (SZINAI)
  • Dokument uvedený do kin v roce 2015 se dočkal 17 představení a navštívilo jej pouhých 51 diváků. Celkové tržby činily 5500 Kč. Film se tak stal vůbec nejméně navštěvovaným českým filmem za rok 2015. (venca163)

Reklama

Reklama