Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Města (E09)

(epizoda)
Česko, 2020

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Zatímco historických renesančních měst se u nás dochovalo překvapivé množství, v baroku už šlo zpravidla jen o přestavby starých sídel. Po Evropě sice vznikala nová, ryze barokní města, a některá z nich v této epizodě navštívíme, ale v naší krajině už tolik vhodného prostoru pro zakládání zbrusu nových sídel nebylo. Prolétneme několika slavnými renesančními městy, abychom viděli, že jsou ve své vnější podobě také hodně barokní. Ať je to proslulá Telč, Třeboň nebo Slavonice. V sídlech se baroko s renesancí potkává nejintimněji. Jedno prostupuje druhým. V rámci našich měst sice nenajdeme žádnou ryze barokní perlu, zato jsou spojeny jiným fenoménem baroka: skoro v každém městě stojí morový sloup. Je tomu tak i na náměstí v Mikulově, což je také renesanční sídlo, ovšem z velké části barokně přestavěné. Díky nádhernému Svatému Kopečku se v Mikulově znovu dotýkáme i motivu komponované krajiny. Opravdová barokní sídla u nás mají charakter vojenských pevností, nejproslulejší je Terezín. Místy má charakter barokního města samozřejmě také Praha. Další městské lokality leckoho překvapí: barokní sídlo najdeme na hřebenech hor, na Vysočině, a samozřejmě nelze opominout Kroměříž. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Mantegna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsme se zase proletěli po několika hnusných českých městech, a kromě poznámky, že je Češi pokurvili během dvacátého století, s obligátní poznámkou, že to byli komunisté, jako by kurvení krásy Češi neměli v genech, opět ani špetka upřímnosti, že Češi s tvorbou baroka nemají co do činění.👎🏿 Je strašný koukat na tu estetickou spoušť, jak jeden krásou naprosto nedotčený národ dokáže posrat tak obrovské množství historicky cenných městských center. Tento národ nemá minulost ani žádnou budoucnost. České přežívání nekulturních kokotů.🤢🤮🤮 ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pustit se do tématu barokních měst je celkem náročný, krom Olomouce a Prahy a snad ještě Terezína u nás totiž žádný není. A stejně má tento díl spád a je pestrej jako ty předchozí. Já za to zpracování celýho cyklu znovu dám plnej počet. Už je zřejmý, že jde o mimořádně celistvý dílo, a hlavně originální! ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle bylo dost velké sousto a zpracování rozhodně nebylo vyčerpávající. Kromě toho se leccos i opakovalo z předchozích částí a byť je opakování matkou moudrosti, zde zbytečně ubíralo z krátkého času, který byl k dispozici. Takže slabší 4*. (1) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Devátý díl mi osobně přijde jako už takové protahování toho, co tu již bylo. Hodně věcí se již opakuje, a co je tu nového, tak to každý stejně zná. Zabývá se kostely, sloupy a jinými památkami uvnitř měst. Pěkná byla Olomouc, Kroměříž a Terezín, ale to ostatní mi přijde už takové zbytečné a ne moc důležité. Snad až na tu vsuvku, že ve 20. století spousta měst byla pokurvena komunistickou stranou, kdy barokní památky musely ustoupit novým budovám tehdejších soudruhů. [27. hodnocení, 4. komentář, 81%] ()

Zajímavosti (1)

  • Zatímco se postava Vojtěcha Dyka za zvuku Dvořákovy „Novosvětské“ pateticky rozplývá nad krásou barokního Božího Daru, divák sleduje letecké záběry Horní Blatné. (mildided)

Reklama

Reklama