Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

LND 

všechny recenze uživatele

Chalífát je hodně silný kafe. Nejděsivější na tom je, že je to všechno realistické a zcela uvěřitelné. Nikdy nevíte, kdy někomu rupne v bedně a rozhodne se vystřílet nebo odpálit budovu plnou lidí. A nejhorší na tom je, že to ani nelze považovat za rupnutí v bedně, neboť jde o zcela nenásilný a přirozený proces přesvědčení jedince, že dělá správnou věc. Co se týká seriálu samotného, tak se mi libí především styl tří propojených příběhů, který nabízí komplexní pohled na věc, a také pozvolné stupňování napětí až do samého závěru. Body si zaslouží i decentní a přesto svým způsobem hrůzyplný soundtrack. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Netflix je zvláštní. Jeho produkce je naprosto nevyvážená. Na jednu stranu se snaží do svých seriálů zakomponovat jakoukoliv menšinu co jich jen na světě je až to nemenšinám leze krkem, na stranu druhou natočí takto odporný xenofobní seriál, který je naprosto netolerantní k ortodoxním muslimům tedy vyznavačům v současnosti jednoho nejmilitantnějších náboženství na světě. Muslim buď jsi a nebo ne. Není žádný umírněný muslim. Kdo si přečetl Korán to ví. Muslim musí nemuslimy obracet na víru v Alláha, nebo zabíjet. A jelikož tak to stojí v Koránu tak to je, protože měnit a interpretovat jej jinak nelze, jináč je z muslima heretik. A tak na rozdíl od Bible, která se v čase měnila i význam psaného textu tu máme středověkou nauku jak žít, podle níž dnes miliardy lidí tak jak byla tenkrát napsána fungují. Když si vyznávají své náboženství ve svých zemích je to v pořádku. Oni mají ale nařízeno Islám šířit. A toho se už bojím. ---  Že je seroš dobrý jsem tušil, ale že to dám na jeden zátah, to u mne moc seriálů nedokázalo. V komentářích už vše bylo v podstatě řečeno, takže tu nebudu opakovat po tisícíprvé tu samou věc. Zaráží mně ale něco jiného. Proč to točili právě Švédové? Zrovna jedna ze zemí, která je prosím s odpuštěním kvůli si zavlečení islámu totálně v prd*** a ztracená? To jsou nějaké předsmrtné sebereflexní záškuby ? Už teď tam jsou čtvrti, kam se nesmí, kam se bojí i policie. Stačí se podívat na videa pár dobrodruhů  na ytb jestli to už nesmázli v rámci cenzury. Já je viděl a nepřipadalo mi to podle nápisů v ulicích na obchodech a oblečení hlavně žen, že jsme u drsných Vikingů, ale někde v Bejrůtu. Hodní Švédové (spíše hloupí) si natahali do země takzvané uprchlíky před válkou, (tenkrát se ještě mladým mužům nesmělo říkat ekonomičtí migranti) a teď se diví. Nárůst kriminality jako blázen, bitky klanů mezi sebou, krevní msty, znásilňování, svatby nezletilých dívek atd... ... Prostě nádherně různorodá diverzifikovaná kvetoucí moderní evropská společnost. A kdo se ze starousedlíků co pamatují ještě ten svět před tím, kdy jim dcery mohly večer vycházet na procházky ozve, je pravičák, nácek, xenofob a je mu vysvětleno, že takhle na nové sousedy koukat nemůže. Ale ono nejde jen o výše psané, film se skvěle zaměřuje na to rakovinotvorné prorůstání  islámu (včetně toho militantního) mezi mladé muslimy nebo potomky přistěhovalců. Ti jsou frustrovaní, často dodržují tradice a zvyky svých domovských zemí a těm je snadné nabulíkovat ráj plný pannen. Poslední díly pravdakrapet kulhaly, zejména druhá záchrana a konec v Rakká, ale poslední díl to srovnal.  Islámský stát naštěstí padl a s ním mnoho jeho bojovníků snících o chalífátu, ale mnoho se jich ztratilo po světě... Co s tím nadělením co tam natrvalo mají budou v Belgii, Finsku, Švédsku, Německu, Holandsku, Francii, Dánsku a Anglii dělat nevím. Já jen vím, že to tady doma u nás nechci. Seriál stačil ! * * * * * ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem ošiaľu ohľadom tohto seriálu. Pripomína mi to nadhodnotenie Černobyľu, ktorý som si pozrel dvakrát a furt som sa v ňom nenašiel. Dobre, takže Netflix nám teraz dal maličkú sondu do moslimských rodín, ako si spolunažívajú, mnohí z nich fanaticky bijú svoje čelá o dlážku, len aby sa zapáčili svojmu Bohu, a niektorí sa z umiernených tak zradikalizujú, že sú ochotní zabíjať. To ale nie je nič nové, ani prekvapivé a navyše je Kalifát podľa mňa dejovo aj predvídateľný. Celé to bolo len o tom, aby sme si v závere tipli, urobí to alebo to neurobí? Uznávam, že posledná časť stála za to, bola špičková so strhujúcim záverom, ale kľudne stačilo natočiť jeden celý film, osem častí to zbytočne naťahovalo. Ak ide o posolstvo, že sa máme spamätať, tak to si myslím, že už je neskoro. Vo Švédsku je najžiadanejším cudzím jazykom na základných školách paradoxne švédčina, pretože deti už arabsky vedia. Tak ako chcete zabrániť nárastu radikalizácie spoločnosti a smerovanie k islamizácii, keď ste si z nich už urobili občanov? Tento seriál na niečo poukazuje, avšak už päť minút po dvanástej. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto debilní konec. Chápu, že tvůrci chtěli rádoby šokovat, ale po celej seriál chyběly silnější emoce, větší zvraty etc. Takhle tam bylo akorát plno blbců, idiotů kterým stačilo otevřít hubu a řict co se děje, zbytečných linek a ještě horších postav. Nechápu, jak takovej průměrnej seriál může být tak vysoko. 3* a.k.a 60% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Švédové servírují drsný a realistický náhled do kultury Muslimů a je to dost dobré na to, že jsem to stihl za jeden den. Na jedné straně sledujeme dění v Racce, kde Pervin plánuje útěk a zkontaktuje se se Švédskou policíi s informacemi, že se na Švédsko chystá teroristický útok. Zobrazení tamního života je natočeno velmi autenticky a opravdu z toho místa mrazí. Při sledování jsem si říkal, že jsem rád, že jsem se narodil v Evropě. Na druhé straně vidíme práci policistů ve Švédsku a také život muslimů ve Švédsku, což je druhá nejrasističtější země na světě. Konvertování mladých holek do Muslimské víry bylo hodně zajímavé a představa, že jde někdo do Rakky dobrovolně v domnění, že Vás čeká ráj na zemi, tak to musí být pěkná facka přes obličej při příjezdu do zbombardovaného města, kde ženy nemají žádnou svobodu, moc ani právo. Film se sice vyhýbá akci, ale za to má nekompromisní ponurou atmosféru, vysokou dávku napětí, slušnou porci šokujících zvratů, skvělé herecké výkony a neustálý mráz v zádech zaručený. Je to výborný i Síla zároveň. Příběh*****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost*****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí*****. 9/10. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama