Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (549)

tahit 

všechny recenze uživatele

Na seriál se zkrátka a dobře koukalo a vůbec mě ani chvilku nenudil. Je to hodně poutavý námět. A co víc, výrazně tomu pomohla pozoruhodná Sofia Helin v roli policistky, která se tak lehce nevzdává. V efektním stylu jinak uvažuje, jinak postupuje, disponuje neobvyklým způsobem vyjadřování, to si prostě nešlo neoblíbit. A svým melancholickým vizuálem chladné skandinávské atmosféry a promyšlenou zápletkou mě severské detektivky začínají bavit. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Severská škola jak má být! Tušil jsem kruté a pomalé sdírání z kůže, už jen pro mou přece jen větší zaujatost na "drobném problému" Ságy Norénové, ale až takovou procházku labyrintem (i svých vlastních) pocitů skutečně ne. Středobodem všeho je její osobnost, krásná a průzračně čistá, v níž se jako v zrcadle odráží veškerá naše neupřímnost k sobě samým a svým potřebám a touhám. Přetvářka nemá v jejím světě definici a společenské konvence plné falešné morálky se v konfrontaci s její naprostou bezelstností hroutí jako domeček z karet. Všichni bychom se někdy měli octnout v kůži Ságy Norénové... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Hodnocena první série. I když nemohu říct, že bych tento seriál přijal zcela bez výhrad (dějová linie kolem Anji je zbytečně dlouhá, ta kolem Stefana Lindberga skoro až zbytečná), jsem navýsost spokojen. Pochmurná severská atmosféra, brutální psychopat, hrající si na spasitele světa, policisté brodící se ve sračkách a odpadu společnosti. Napětí s každou epizodou přibývá (hlavně ve druhé polovině), přičemž poslední epizody jsou jedna velká katarze (zejména předposlední epizoda je jedna z nejlepších věcí, co jsem na poli kriminálek viděl). A co se týče postav? I já jsem si chladnou podivínskou krásku s až fanatickým pracovním zápalem Sagu a žoviálního cholerického sukničkáře se soukromím v troskách Martina zamiloval. 90%. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevěřil bych, že se vydržím dívat na dvojdíly (repríza říjen/listopad 2015) v popůlnočním čase. Ale příběh je vystavěný tak, že divák neodolá. Pozorný divák v 5. díle odhalí to, co jinak bystrá dvojice kriminalistů přehlíží. Pachatel sice ukáže "tvář" tři díly před koncem, ale autoři stejně dokáží stupňovat napětí i v předposledním díle. Ústřední dvojice kriminalistů se velmi dobře doplňuje, především představitelka Ságy zahrála přesvědčivě (loučení se šéfem). Líbilo se mi, jak tvůrci pracovali se střihem (hlavně při sledování pachatele v předposledním díle). Hudba a písnička umocňují dojem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro Most nejvíce hovoří samotná spojnice dvou odlišných světů, velmi propracovaná postava Sagy (jak snadno oproti ní bledne dost podobná Lisbeth Salander z Milénia) a konec druhé řady, který by klidně mohl být i koncem celkovým, takže zvědavost na třetí je logicky velmi vysoká. Proti je v druhé řadě již mnohem méně funkční téma společenské, s přihlédnutím k tomu, že mnoho věcí se stalo jen proto, že jeden detektiv nebyl schopen uhlídat svůj poklopec. A studená severská atmosféra již také nijak zvlášť nefunguje, vypadá to, jako kdyby se často natáčelo podle jednoho mustru. 70%. ()

Galerie (541)

Zajímavosti (14)

  • Sofia Helin (Saga Norén) získala v roce 2014 za účinkování v seriálu švédskou televizní cenu Kristallen. (Duoscop)
  • Píseň z úvodní znělky je „Hollow Talk“ od dánské komorní popové kapely Choir of Young Believers se sídlem v Kodani. (Trajektt)

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama