Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První tři díly jsem bojovala s tím, že další koukání vzdám. Jedna mužská a jedna ženská postava se neustále hemží a pokaždé mají nějaké jiné jméno. Nemám problém rozlišit Asiaty, ale v obyvatelích Středního východu se fakt nevyznám, kdyby alespoň měli různorodé oděvy, ideálně jmenovky, mohla bych si miniseriál lépe užít. Chalifát celou dobu ukazuje prstem na extrémní islamisty a zdůrazňuje, že jsou velice fuj fuj. Ano, jsou, úplně stejně jako všichni ostatní náboženští fanatici. Mám problém s honem na islám jako takový. Náboženství samo nemůže za to, co z něj udělali fundamentalisté. Úplně stejně negativně bychom mohli a měli nahlížet na katolicismus. S nějakým lpěním na křesťanských hodnotách na mne nechoďte. Opravdu nelpím na loupení majetku ve jménu církve, prznění dětí, upalování čarodějnic, ani na stále přetrvávajícím zákazu potratů a hlavně na tom, že ve jménu boha je možno spáchat cokoliv a komukoliv. Pokud budu tedy základní myšlenku Chalifátu vnímat v tomto širším kontextu jako odsouzení každého dogmatismu a fundamentalismu, které plodí zlo, pak s ní souzním. Závěrečný twist je něco, co má zřejmě diváky překvapit a přivést k obdivu ke scénáři. Já byla překvapena pouze z toho jak strašně hloupě lze vypointovat minimálně průměrný thriller. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrazivý až zdrcující obraz té fundamentální, radikální a fanatické strany islámu. Seriál má perfektně vybudované napětí a propletené osudy postav, až je to k neuvěření vzhledem k tomu, že vlastně popisuje realitu. Chalífát je špičkové drama a přitom i tolik vybízí k zamyšlení - proč se tohle ksakru děje? Proč je tolik lidí, kteří jsou odhodlání vraždit pro něco imaginárního, nebo chcete-li pro něco, co by mělo zůstat pouze uvnitř? A jak to, že tím lze tak dokonale vymývat (některé) mozky? Neuvěřitelné, fascinující, depresivní, zdrcující... 9/10 ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kalifát zaujme hneď od začiatku, ale od piatej časti sa to všetko začne kvalitne kaziť, naberá to grády, napätie stúpa. Herecky je to tiež veľmi vydarené ... osobne ma najviac bavil manžel od Pervin, a aj Yussra hrala tú naivnú trúbu Lishu parádne .. ale však toho veľa nenahrala, len sa tvárila. Ostatní tiež dobre. Je to drsné, realistické, vskutku strhujúce. Iďte do toho. 4,5* ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě velmi milé překvapení v poslední době. Úplně jsem nečekal, že někdo bude točit seriál týkající se ISIS, zvlášť takhle v bezprostřední době. A jsem rád, že seriál vznikl i proto, že se opět dochází k možné aktivizaci této organizace. Snad to pomůže lidem otevřít oči. Seriál je dost kvalitně zpracován a ukazuje několik modelových situací. Osobně o tématiku zajímám a podle toho co vím, tak spousta věcí tak může bez problémů probíhat. Některé události se mi zdály dost přímočaré, ale ne vše jde udělat dokonale. ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevídané po mnoho stránkách. Civilní, přesné, vyvolávající pocity nasrání, bezmoci. I když je minimálně akční, dokáže být napínavé jako punčochy moji mladé. Po zhlédnutí máte chuť všechny Daeš magory zabalit do koberce, kde se modlej a nechat je od rána do večera bičovat a m***t bandou nadrženejch teplej velko***ákovitejch černochů, dokud jim ty sračky dočista ne********j z jejich extremisticko-muslimskejch p***lí... Za mě seriál roku. Hodně přes 90% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Příběh je založen na skutečném případu tzv. Bethnal Green tria. Tři britské spolužačky se ve škole setkaly s náboráři džihádu a v únoru 2015 utekly z domova, aby se připojily k Islámskému státu. (MIMI.kry)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)
  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama