Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (100)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jóhannsson mohl natočit skvělý krátký film, ale on si řekl Ne! Pojďme všechny záběry udělat třikrát delší! A vyhrajeme s tím všechny festivaly! No, vyhrál v Cannes cenu za originalitu, což s tímhle přístupem dává smysl - a dává to smysl i pro příběh, který je zábavně bizarní a ponurá Islandská příroda mu dodává správě hororové podtóny, i když je to tak trochu fraška. Ale víc než ten zábavně švihlý námět a trochy rodinného dramatu tu není. Béla Tarr film spolu-produkoval a jeho extrémně pomalé filmy mám rád, ale ty nabízí emoční a myšlenkovou hloubku nad kterou může divák kontemplovat při sledování líně plynoucí kamery - toho je tady ale jen minimum, film je stejně prázdný jako ta mlhou pokrytá krajina. 6/10 ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Je mnoho tajuplných bytostí, čo v noci ohrozujú osamelé islandské farmy. Mám z Islandu skvelú "faktografickú" knihu Meeting with Monsters, ktorá ukazuje množstvo prazvláštnych tvorov, opisuje ich život, miesto výskytu aj mierku voči človeku. A snaží sa vzbudiť dojem, že sa jedná o skutočnosť! Tento film sa úplne skvele hodí do drsnej krajiny permanentne bičovanej ľadovými vetrami severného Atlantiku. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nejbizarnější film (temná pohádka), za hodně dlouhou dobu. Hodně, ale hodně zvláštní, strohá, ke konci vše vysvětlující. Většinou mám pro podobné filmy pochopení, ale tady zůstal můj pocit tak nějak mezi. Oceňuji tajemnou, hodně napínavou atmosféru a pak hlavně Noomi, která udělala moc dobře, že se vrátila někam hodně blízko svého rodiště. Tři a něco málo pod půl. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Estetická mysteriózní festivalová jednohubka s poměrně neotřelým tématem, která je přesně taková, jak byste od ní čekali. Zhruba do první poloviny snímku se tedy nic moc zásadního neděje, nicméně v polovině druhé se Ada najednou stane osobitým, neuvěřitelně emocionálním a chytře si diváky hrajícím počinem, u něhož jsem se nemohl dočkat závěrečné pointy. Jen škoda té roztahané a prozívané první poloviny, která dozajista několik diváků od dalšího sledování odradí. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Islandský Otesánek. Príjemne bizarné a keď akceptujete pravidlá hry, tak si užijete  rodinné drama hodené mimo bežné mantinely. Väčšinu času sledujete stereotyp manželskej dvojice žijúcej na farme uprostred prdele sveta. Do tohto pokoja a kľudu občas zaveje číhajúce nebezpečie. Na jednej strane, by som určite chcel, aby tam toho tajomna bolo oveľa viac, ale na druhej musím oceniť, že dávkovanie bolo ideálne. Jednoduchá zápletka by viac nezniesla. Celé to stojí na vzťahoch, hercoch, krajine, veľmi vhodne zvolených digitálnych trikoch a nikým nekomentovanej krutosti. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama