Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Velká Británie David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak pomôžeme my prírode, ona pomôže nám.“ 94-ročný (!) David Attenborough je múdry muž. Ponúka strhujúce, úchvatné, desivé, obludné, tragické, ale v najnečakanejších okamihoch i dojemné veľdielo plné nádeje na miestach, na ktorých by ste to nečakali. Neviem, či si ako ľudstvo takú nádej vôbec zaslúžime. Skôr nie, ako áno. Vlastne určite nie. Na druhej strane, dokument ukazuje miesta na planéte, kde sa ľudia rozhodli robiť to inak... a funguje im to. Tak neviem, máme ešte nádej? Ak by sme to dokázali v celosvetovom meradle, možno by sme sa v poslednej chvíli dokázali zachrániť. Možnože by sme vedeli zničenej prírode prinavrátiť jej divoký status. Lebo príroda prežije. V podstate všetko. O nás sa však nič také povedať nedá. Silné sú nielen dobové archívne zábery mladého Davida Attenborougha (je neuveriteľné, čo všetko zažil). Nádhera. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Statistikami a depresivním obsahem mi to připomnělo Threads v klimatické verzi. Záběry jsou perfektní a poselství jasné. Jde o takovou hodně obecnou analýzu, která nejde dopodrobna. U apokalyptické části to zas tak nevadí, ale zejména u části, která radí, že každý může přispět svým dílem například změnou jídelníčku by možná stálo za to být o něco více vzdělávací. Ale asi to byl záměr. Attenborough nechce lidi poučovat, pouze upozornit a další iniciativu už musí projevit divák sám. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"...to continue we require more than inteligence - we require wisdom." Život na naší planetě je dechberoucím svědectvím muže, který i v tak požehnaném věku překypuje neuvěřitelným odhodláním sdělit nám - lidem - v jakém stádiu se nachází "matka Země", a jakým způsobem bychom mohli upravit náš vztah ke "všudy"-přítomné přírodě, již jsme si tak sobeckým způsobem přivlastnili. David Attenborough má za sebou dlouhý život, a když se ohlédne, má se rozhodně na co podívat - jak na pěkné zážitky, tak i na smutné skutečnosti, k nimž za poslední století naší kolektivní vinou došlo. Z technického hlediska jde o klasicky vynikající zážitek, jenž vedle nádherných záběrů z různých koutů světa nabízí i děsivé výjevy z možné budoucnosti, která nás může potkat. Film obsahuje mnoho zajímavých myšlenek a nejedno moudro z úst "krále zvířecích dokumentů" by se mělo vytesat do kamene. "If we take care of nature, nature will take care of us." ()

ripo 

všechny recenze uživatele

David Attenborough bol vždy zárukou fantastických dokumentov o prírode. David sa tomu venoval od útlej mladosti, a preto niet divu, že sa vypracoval na pomyselný vrchol dokonalosti prírodopisných dokumentov. Tento tvorca tentoraz sumarizuje svoj život. Má 93 rokov (!!!) a v tomto filme ukazuje priebeh svojho života spätého s prírodou a na číslach uvádza, ako sa iba počas jeho života príroda na našej planéte dramaticky zmenila. Zmenila sa tak, že výhybka smeruje k ďalšiemu masívnemu vymieraniu živočíšnych druhov, ktoré bolo naposledy v čase dinosaurov. Len tentoraz to hrozí aj "pánovi tvorstva", človeku. David okrem vypočítavania toho, čo sme všetko spáchali, však na konci ponúka aj drobné riešenia, z ktorých môžem očakávať veľké výsledky. Veľmi zaujímavé názory, hodné zamyslenia. Film som si pozrel na základe odporúčania Peter Konecny na portáli kinema.sk ....4**** ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jaký jiný dokument bychom měli všichni v 21. století vidět? Silná výpověď moudrého pána, která rozesmutní, ale udržuje si potřebný životadárný pozitivismus apelujícího ekologa. Maximální uznání pak nesměřuje jen na 'obsah', ale také na samotné provedení dokumentu - na jeho ladné propojení objektivních dat a subjektivního apelu, na dramaturgickou soudržnost, srozumitelnost i 'maličkosti' typu překrásné hudby a dechberoucích záběrů. Skvělá práce a mega důležité poselství, na které je možná pozdě, ale které může být zároveň začátkem.. ()

Galerie (31)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama