Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (239)

tron 

všechny recenze uživatele

Je to síce strašne predvídateľné a neoriginálne (okrem finále, ktoré... nebudem spoilerovať), ale zas tvorcovia môžu kontrovať tým, že čo chceme, veď sa to tak naozaj stalo. Neviem. Nie som odborník na sestry Williamsové (ktoré to, spolu s Willom Smithom, aj produkovali). Takže fakt netuším, či sa všetko stalo tak, ako sa nás snaží presvedčiť režisér, alebo si to scenárista kde-tu jemne upravil (nechce sa mi veriť, že Richarda len tri sekundy delili od toho, stať sa vrahom). Ale hej, je to vlastne jedno. Dôležité je, že ako neoriginálne napísané to je, tak je to zároveň zručne natočené. Poteší soundtrack a napriek tomu, že je to svojím spôsobom temná dráma pojednávajúca o závažných témach (rasizmus, xenofóbia, policajné násilie, všadeprítomné a neustále podceňovanie, smrteľne nebezpečné geto), poňali ju vcelku optimisticky (ak dáme bokom zopár ponurých závanov), takže síce vidíme, že polícia bije občanov tmavej farby pleti, ale jediné, čo z toho vyplynie, je sedemsekundový detailný záber na smutnú tvár Willa Smitha a to, ako mlčky krúti hlavou. Nevravím, že mi to vadilo. Ani že mi to nevadilo. Konštatujem. Kasting sa vydaril: Jon Bernthal, vybavený jednoznačne najhorším účesom kariéry, taký bezradný nebol ani keď ako Punisher musel vystrieľať všetku mafiu v New Yorku a pamätajte na moje slová, že z Demi Singleton raz (a nebude to trvať zas až tak dlho) bude obrovská celosvetová hviezda. Je to dojemné i vtipné a áno, dozaista i dlhé, ale nemôžem povedať, že by som sa nudil. Tempo je vyvážené a svižné, keďže sa neustále niečo deje. V scenári ma potešilo, že sa nevyhýba ani drsnejším záležitostiam, ako je rozhovor v kuchyni (v ktorom sa naznačujú zaujímavé veci ohľadom Richarda), pokec so sociálkou alebo celkovo je otec sestier poňatý solídne kontroverzne, čo sa mi páčilo. Záverečné titulky potešili. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Cítím z toho promrhanou šanci. Tvůrci zvolili cestu glorifikace všech zúčastněných, díky černé barvě pleti. Mít za fotra někoho jako Richard Williams muselo být velice náročné, ale film zobrazuje pouze minimum konfliktů. Holky mu to všechno žerou bez odmlouvání a stále se usmívají a jsou šťastné. Mno, třeba to tak bylo, ale dovolím si pochybovat. Navíc film i nastiňuje Richardovu temnější stránku, ale opravdu jen v malých náznacích. Přitom by to bylo o tolik lepší, kdyby šli víc na dřeň. Will Smith dobrej. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Will Smith toho Oscara prostě chce a snaží se jak v hlavní roli, tak i jako producent tohoto typicky přeslazeného filmu, který však splňuje to, co by správný životopisný film měl mít, i když častokrát s určitě dost pozměněným příběhem. Vše je však na svém místě a funguje to velice dobře. Novodobá klasika ale nevznikla. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád tyhle sportovní životopisná dramata a tohle na mě zafungovalo spolehlivě i navzdory tomu,že v něm vlastně není žádné pořádné drama a k postavě samotného Williamse je to až moc hodné.Všechna čest tomu,že dokázal to co dokázal a podíl na úspěchu obou tenistek mu už nikdo nevezme,ale úplně něvěřím tomu,že vše bylo tak zdánlivě easy a i když tu je lehce naznačeno,že s ním nebylo zrovna jednoduché vyjít,tak se tu spíš jen opatrně našlapuje aby se náhodou neukázalo něco vyloženě negativního.Přitom by to ničemu nevadilo,protože je jasné,že pokud chcete mít takový úspěch a dosáhnout ho z podmínek v jakých děvčata vyrůstala,pak asi musíte být občas bad motherfucker.Ono ale co čekat od filmu,které obě sestry produkovaly a má sloužit jako pocta tátovi.Smith je jako Williams velmi dobrý a když je mu vyčítáno,že je to z jeho strany jakýsi kalkul směrem k filmovým cenám,osobně bych neměl problém,kdyby si pro nějakou došel...70% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vlastne by z toho mohlo byť instant classic a dosť to tomu prajem. Všetko je na svojom mieste a má to všetko čo poriadny Hollywoodsky biják s oscarovými ambíciami potrebuje mať. Od špičkového remesla, cez silnú nadčasovú story až po parádne herecké výkony. Trošku tomu padne reťaz, keď sa Serena vytratí z deja (tie paralelné tréningy sú super), no vlastne tomu ani nieje čo vytknúť. Poctivý divácky zážitok, ktorý žiadny európsky (ani žiadny iný) art nedokáže nikdy sprostredkovať. 8 /10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Serena Williams v rozhovore s Jimmym Kimmelom potvrdila, že scéna, v ktorej jej otec predpovedá, že hoci Venus bude svetovou tenistkou č. 1, ona sa stane najlepšou tenistkou všetkých čias, sa skutočne stala. (lemonova)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama