Reklama

Reklama

Muž z Arizony

  • USA The Tall T (více)

Kovboj Brennan se vsadí o svého koně, že zkrotí býka. Ten ho ale shodí, a tak se Brennan musí vrátit zpět pěšky. Cestou zastaví dostavník, který veze novomanžele Willarda a Dorettu. Když přijedou do cíle, čekají tam tři pistolníci. Ti nejdříve zastřelí kočího a Willard jim rychle nabídne, aby je vzali jako rukojmí, protože jeho manželka je dcerou nejbohatšího muže v kraji. Willard s pistolníkem se vydává vyjednávat o výkupném, Brennana a Dorettu odvezou na odlehlé místo. Willard se vrací se zprávou, že Dorettin otec výkupné zaplatí. Je přesvědčený, že když splnil úkol, je volný. Aniž by se rozloučil s Dorettou, rychle odjíždí. Jeden z desperátů ho klidně zastřelí. Vůdce Frank se pak vydává pro výkupné. Brennan ví, že Dorettu i jeho čeká stejný osud jako Willarda. Podaří se mu pistolníky, kteří je hlídají, zlikvidovat? (Nova Cinema)

(více)

Recenze (22)

Han22 

všechny recenze uživatele

Western jako kulisa k thrilleru s rukojmími. Trojice zločinců chytí pro výkupné dceru boháče, jejího zbabělého manžela a starého pistolníka. Film je krátký a rychle uteče, záporáci jsou celkem zajímaví, závěrečná akce ujde. Na druhou stranu se většinu filmu nic neděje, hrdina je starý a nevýrazný, chybí tu lepší herci i jakékoliv překvapení. Nic co by mě extra prudilo, ale také nic co jsem stokrát neviděl. Průměr mezi 2-3 hvězdičkami, ale vzhledem k tomu, že do hodiny nebudu tušit o co šlo, tak dávám 2*. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Další Boetticherův minimalistickej western se Scottem, kterej naštěstí dostal víc prostoru pro charakter svý postavy a díky tomu nepůsobí tak nepřístupně a ztuhle jako v Seven Men From Now nebo v Ride Lonesome. Je tu vidět jaký vliv měl na další westerny průlomový The Searches z roku 1955 s Johnem Waynem. Hranice násilí a cynismu je zase o kus posunuta. O násilných aktech se hodně mluví a nechá pracovat představivost, ale ani akce se nedrží moc zpátky a Scotty s brokovnicí nadělá pěkně krvavou paseku. Ostatní postavy jsou taky slušně napsaný, hlavní záporák je si Scottem v leččem podobný! Leč bych jeho nakouslé motivace vedoucí ho ke zločinu viděl moc rád rozvedenější. Zase je tu ovšem žena s manželem, který má nějakou vadu (v Seven Man From Now i zde to je do velké míry v 50. letech proklínaná zbabělost) a předem tušíme, že to manžel odnese a Scott s čerstvou vdovou skončí v posteli. Proč pro jednou nemůže být manžel v pohodě a manželka mu být věrná? Chtěl bych vidět manžela, kterej svoji manželu miluje a třeba to dostane v urputném souboji pro její záchranu. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení přede mnou = 4x 4*. Já ale těch 80% dát nemůžu, protože Tall T je příliš nudný film (s velmi jednoduchou zápletkou, což by ale nevadilo), u kterého se do půlky nic neděje a na konci je vše rychle hotovo. Chybí jakékoliv překvapení, zvrat, závěrečná akce je slušná, ale příběh nespasí. Přesto je to poměrně příjemný film staré filmařské školy, s velmi působivou americkou přírodou. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný western ze staré školy a navíc už barevný, asi nejlepší od Budda Boettichera, má vše, co western má mít. Kladného hrdinu - osamocený zajatý rančer Randolph Scott - s ním unesená cizí žena - a proti nim tři zabijáci. Krásné exteriéry, pomalu houstnoucí atmosféra od komediálně rodeového nákupu býka přes temnou realitu dostavníkové stanice až po poslední chatrč v zajetí padouchů a s pochmurnými vyhlídkami. Postavy jsou dobře napsané a v závěru jsem občas nedýchal napětím. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=S4SJ_NS1fS8 ()

movie 

všechny recenze uživatele

Další z řady netypických Boetticherových westernů. Tentokrát podle předlohy Elmora Leonarda, takže je jasné odkud vané vítr noirového nádechu. Dočkáte se minima westernových klišé a více charakterových studií a názorových potyček (čestný a pracovitý kovboj, který se snaží uživit svoji farmu vs. bandita, který taky touží "jednou mít svoje místo" a špinavou práci za sebe nechá dělat zbytek bandy). Fanoušky žánru potěší instalace Henryho Silvy jako jedno z baddies, mě ale nejvíc bavil vůdce smečky, skutečně důrazně a originálně hrajicí Richard Boone. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Pat Brennan (Randolph Scott) na začátku filmu přijede do města, míjí zaparkovaný dostavník, za kterým je vidět zaparkované auto. (Mol)
  • Bandita Chink (Henry Silva) nosí na sebe revolvery Colt Single Action Army (známe ako Peacemaker), ale keď strieľa na Mimsa (John Hubbard), tak strieľa z dvojčinných revolverov, ktoré Peacemakers nie sú. (westerns)
  • Snímek byl natočen podle povídky "The Captives" od Elmore Leonarda. (RHK)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama