Král komedie

Kráľ komédie

Komedie / Drama / Krimi

USA, 1982, 109 min

Martin Scorsese

Zlatá Palma - výběr(24.2.2006)

Film mapující snahu průměrného člověka, který se chce stát známým (tak, jak to hojně zažíváme teď - Vyvolení, SuperStar, Trosečník, Receptáře všeho druhu, Tele-Tele, možností je nekonečno.) Přesto je vám Pupkina v podání standartního Roberta De Nira na konci snímku spíše líto...(18.1.2007)

Pumpkin? Pipkin? Putkin? Papkin? Robert Pupkin není jméno, které by vám utkvělo v paměti, ale Robert Pupkin chce být slavný, chce být uznávaný, chce, aby lidé věděli, že někdo podobného jména také vdechuje pozemský kyslík. Král komedie je brilantní satirou na americký showbusiness. Je vtipný, napínavý, nechává nás tápat v nejistotě, abychom v závěru byli uzemněni nečekanou pointou. Zásluhu na bezchybném chodu tohoto filmového mechanismu mají hlavně dva lidé. Robert de Niro, který ač neprošel takovou vzhledovou proměnou jako u Zuřícího býka, předvádí neméně fenomenální výkon, v rámci něhož si mohl dovolit i brutální přehrávání, což se nevidí často. Martin Scorsese režíruje hravě, nespoután konvencemi. Jistě si plně uvědomoval zákonitosti komediálního žánru, tudíž si mohl dovolit lehký odklon od zaběhnutého standardu a v satirické rovině trošku víc přitlačit na pilu, aniž by to však ublížilo vlídné tváři celého filmu. 85% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Djkoma, Oskar, Legas, dzej dzej(18.2.2007)

• Djkoma

Martin Scorsese zase jednou totálně přestřelil a vsadil karty na děj, který má kritizovat mediální sílu v Americe. To se mu v mých očích nepovedlo a Robert De Niro je chvílemi skoro až k smíchu (bohužel v místech kde to pravděpodobně moc nechtěl...). Jako herce ho mám velmi rád, ale tato role mu nesedla tak přirozeně jak se snaží tvrdit. Postava jeho pomocnice je lehce stupidní a hraje jí neskutečně ošklivá osoba, což pravděpodobně byl účel, ale při pohledu na ní jsem měl chuť přepnout program. Celkově krom De NIra snad ve filmu není kvalitní herec, vše vypadá až moc uměle a postavy jsou chvílemi schopny riskovat až moc. Je to velké zklamání a dlouho jsem se rozhodoval mezi 2 a 3*, ale film mě nerozesmál, ani mě nedonutil na jeho téma přemýšlet a už vůbec jsem neměl pocit, že pokud odejdu na wc přijdu o půlku života...(7.3.2007)

Scénář: Paul D. Zimmerman .. Nesmál jsem se komediálnímu Veličenstvu, což však rozhodně nebyl cíl filmu, ale bavil jsem se slušně. K vyšším metám mi však příliš vadila postava, kterou hrála Sandra Bernhard, byla v podstatě zbytečná a neskutečně otravná. Také únos mi přišel celkem přehnaný a moc jsem tomu aktu nevěřil, ovšem do výsledné myšlenky nakonec jaksi taksi zapadl. A ta myšlenka nebyla vůbec špatná, jen mohla být lépe/jinak podána.(2.4.2007)

Martin Scorsese ve svých filmech většinou ukazuje nezáviděníhodný osud člověka, který převyšuje své okolí a potýká se s problémy vlastní seberealizace a smyslu svého konání (Zuřící býk, Poslední pokušení Krista). Podobně rád Forman vypráví o géniích nepochopených svým okolím (Amadeus, Muž na měsíci). Kam se ale poděl příběh mnohem častější, obyčejnější a nám všem mnohem bližší? Kam se poděl příběh nenadaného, ale zoufale o svém talentu nepochybujícího, individua, které by hrozně rádo dostoupalo svých vysněných výšin? Napadá mě snad jen Čapkův Život a dílo skladatele Foltýna. No, pochopitelně. Režiséři samozřejmě točí o tom, co je zajímá, trápí, a k čemu mají blízko. A kdyby jim skutečně scházel talent, nikdy bychom se s jejich díly nesetkali, anebo pokud jim talent opravdu chybí a oni se nějakým omylem dostali až za kameru, zase si tento nedostatek rozhodně neuvědomí a ani je nenapadne, aby se něčím takovým zabývali. Proto jsem s nadšením přivítal Krále komedie, když jsem vycítil, že by mohl tento problém řešit (Přece jenom myslím, že jsem dosáhl sebeuvědomění alespoň na úrovni Gavrily Ardalionoviče). Scorsese si však ze mě a z podobných průměrných nýmandů škaredě vystřelil a ukázal, že když ne komik, alespoň psychopat může být každý. Stokrát mu za to hanba!!!(25.12.2004)

Boží film. Nebo vlastně ne, Scorseseho film, ale ono to občas vyjde nastejno. Fakt vtipná věc s Robertem De Nirem možná v nejlepší roli. Nosí tam debilní tupé s knírkem a vypadá fakt divně, ale zahrál to fakt dokonale. Optimistický konec se mi těžce zamlouval a "Král komedie" se tímto pro mě zařadil do škatulky filmů pro dobrou náladu.(12.1.2007)

Naprosto vyjímečný film ! Má velká "srdcovka" ....(26.8.2008)

Rozpočet $20miliónovTržby USA $2,536,242Tržby Celosvetovo $-/60%/(5.10.2007)

• mandes

rozpočet : ? tžby americke : $2,536,242(15.12.2006)

Tak trochu jiný Scorseseho snímek s tradičně nezapomenutelným (a opět zcela jiným) De Nirem v roli neúspěšného stand-up baviče ve středních letech. Scorsese zdatně kombinuje výplody Pumpkinovi psychózy s realitou, takže se ani nedivíte proč je Robert tak skálopevně přesvědčen, že je s televizní celebritou velký kamarád. O ději nemá smysl mnoho prozrazovat, ale nejde v něm pouze o nahlédnutí do zákulisí televizního showbyznysu jak by se mohlo zpočátku mylně zdát. Pokud si k snímku v poněkud zmatečném začátku najdete cestu, tak vás výsledek nezklame. A ještě vám bude v hlavě nějakou dobu vrtat nádherný "happy-end". Další výplod Pupkinovy psychózy či skutečnost? ,-)(11.1.2007)

Tenhle film jsem původně vůbec neplánovala komentovat a říkala jsem si, že tři hvězdy mu budou stačit - jenže jak se snímek blížil konci, získával si mě čím dál tím víc - ovšem né konkrétními postavami (ačkoli herci byli skvělí), nýbrž samotným svým vyzněním, poselstvím, náladou - před závěrečnými titulky jsem se přistihla, jak se usmívám od ucha k uchu a mám podivně optimistickou náladu - a to mi vydrželo až do konce titulků. Vskutku milý film. (3,5* zaokrouhluji za ten krásný závěr nahoru)(25.1.2007)

Filmy Martina Scorseseho, které jsem zatím viděl, jsem sledoval víceméně s lhostejnou benevolencí. Líbily se mi tu víc, tu míň, ale takové to "ozajstné čaro" mezi námi doposud nepřeskočilo. Až teď. Král komedie se mi strefil do vkusu jak tématem, tak žánrem. A nejen to. Nikdy jsem sice nepochyboval o chameleonství Roberta DeNira, ale taky mě nikdy nenapadlo, že by mohl hrát postavu jako stvořenou pro Woodyho Allena. Mohl. A skvěle. Rupert Pupkin by opravdu mohl být rodným bratrem Virgilla Starkwella ze Seber prachy a zmiz nebo Raye Winklera z Darebáčků, zaměřeným na jiný cíl při zachování stejně nemotorných prostředků a neotřesitelné víry v úspěch. :o) Nejvypečenější fór filmu ale je, že obskurní vtipy toho zoufalce jsou asi tak desetkrát vtipnější než cokoli, co slyšíme z úst profesionálních komiků. Ty vždycky vidíme jen vyhřívat se v kuželu světla a opájet se ovacemi. Dobrý trik, jak zajistit psychopatovi diváckou přízeň. 100%(22.1.2007)

Pro mnoho lidí nepříliš známý a dosti opomíjený Scorsesův snímek, který nás tentokrát nezavede mezi mafiány ani gangstery, ale do života průměrného Američana, který se snaží stát slavným. Robert De Niro v roli "Krále komedie" rozhodně nezklamal (ve které roli také můžeme říci, že zklamal :) a z každého záběru na mě vyzařuje pocit, že si roli dokonale užíval. Jeho závěrečné vystoupení je perfektní a myslím, že De Niro by se jako komik určitě uživil. Martin Scorsese, podobně jako De Niro svým herectvím, mě nikdy svou režií nezklamal a jeho filmy mi mají vždy co říct a tenhle tragikomický příběh o člověku, který se chce stát slavným za každou cenu a nic ho přitom nezastaví, rozhodně není vyjímkou. Nebýt několika hluchých míst, tak bych dal pět hvězdiček......(24.9.2008)

Robert De Niro ukazuje další možnosti svého geniálního já. Stejně tak Martin Scorsese. Ač se zpočátku zdá, že je film jen lepší zábava, jak zabít nudu, časem se ukazují všechny nečekané kladné stránky této komedie. Sympatický Robert Pupkin se zblázní, když se chce stát králem jedné noci namísto toho, aby byl blbcem po celý rok. A dosáhne svého. Závěr mě přesvědčil přihodit poslední hvězdu. Zajímavosti: Pro roli Jerryho Lewise byl zvažován Johny Carson, Frank Sinatra či Dean Martin. *** Robert De Niro použil antisemitské nadávky směrem k Jerry Lewisovi, aby ho vyburcoval k větší nenávsti při natáčení scény v Langfordově venkovském sídle. *** Režisér Martin Scorsese se ve filmu objeví jako řidič zelené dodávky. *** Dále se Scorsese obejvuje jako televizní režisér. *** V přípravě na roli Robert De Niro studoval komické prvky v show Richarda Belzera. *** George Kapp - Tajemný host, se objevil pouze v tomto filmu a byl skutečným učitelem chemie na střední škole v New Yorku v 60. a 70. letech. *** Ve svém monologu říká Rupert Pupkin, že pochází z Cliftonu ve státě New Jersey. To je patrně narážka na alter ego komika Andy Kaufmana - Tony Cliftona, kterému je Pupkin napadně podobný. *** Meryl Streep odmítla roli Sandry Bernhard. *** Režisérova hrozící stávka způsobila překročení rozpočtu. *** Když Rupert mluví v restauraci k Ritě, muž v pozadí imituje Rupertova gesta rukou. *** Když Jerry Langford jde po ulici, je zastaven telefonující ženou. Když Jerry odmítne mluvit s ženou na telefonu, dáma mu řekne, že doufá, že dostane rakovinu. Tento incident se ve skutečnosti stal Jerrymu Lewisovi. *** Liza Minnelli natočila scénu, ve které hrála samu sebe v Show Jerryho Longforda a zpívala New York, New York. To se však do závěrečné verze filmu nedostalo. Minnelli se tak ve filmu objeví jen jako vystřihovánka v životní velikosti v Pupkinově domácnosti.(10.5.2009)

Jeden z nejméně známých filmů Martina Scorseseho řadím (příjemně překvapený) k těm jeho úplně nejlepším. Tahle satira na cestu za showbyznysovou slávou je sice pořádně hořká, ale zároveň neskutečně lehká a vtipná. Hlavní hrdina se mění ze svým způsobem sympatického podivína (sympatického spíš divákovi než lidem, kteří ho ve filmu potkávají) ve férového magora (nelze si nevzpomenout na Taxikáře), aby naprosto šokujícím způsobem na konci zazářil. Člověk prostě musí mít Ruperta Pupkina (opět famózní De Niro) rád.(5.2.2007)

Keďže nevšedné vyjadrenie humoru Martyho Scorsese poznám, myslel som, že na tomto filme sa zasmejem viac než dosť. O čomsom však bol prekvapenejší, keď som zistil, že tu ani vlastne o nejakú veľku komédiu nejde. film hovorí o hlbších sociálnych traumách detstva, o snoch v dospelosti a o odmietaní jednotlivca spoločnosťou, ktorá sa chce baviť a hľadá senzácie. De Niro ako otrvaný Robert Pupkin, si musel toho zapametať naozaj veľa a jeho typická energetickosť spôsobila, že som sa aj pri filme staršieho ročníka nenudil. Marty všadil na dlhé scény, núdi diváka cítiť sa nepriemne pri "snahe dostať sa na vrchol", predlžuje šialenstvo. Vlastne to pre nás nie divákov nieje žiadna slasť, ale každý už chce vedieť ako to dopadne, preto sa predierame stále novými faktami, pri ktorých pomaly skladáme mozaiku minulosti Pupkina. Koniec je poňatý absurdnejšie, kde sa len odzrkadľuje šialená stránka showbiznisu - raz si hore, raz si dole. etické a morálne dilema však zostávajú. Mal Pupkin, urobiť čo urobil? Je lepšie byť užiť si svojich 5 minút slávy, alebo život v nepoznaní? V každom prípade, mix tvrdej reality showbiznisu, ľahkého úsmevu a výborných hereckých výkonov je určite dosť na kvalitné 4 hviezdy, aj keď neviem, či by som chcel takéto pocity ešte raz zažiť...(17.5.2009)

Po všech těch zde rozboruplných komentářích snad už ani nemá cenu přikládat další potlesk do ohně... ;-) . . . Tak snad jen jednu zásadní citaci z filmu: "...Lepší být král na jednu noc, než blbec na celý život..." (R. Pupkin :-) . . . Líp snad ani tenhle příběh - potažmo film - potažmo...(???) nešlo vystihnout... Tak tedy potlesk Rupertu Pupkinovi!... :--D . . . Tak tedy potlesk Robertu de Niro!! ;--) . . . P O T L E S K . . . ! ! ! - - - - - (Poprvé viděno někdy před lety na ČT, znovu pak 26.8.2008 na ČT2, komentář zde jako mnohý - 26.8.2008)(26.8.2008)

Hmm.. ten týpek skutečně zahraje cokoliv, a já kdysi myslel, že má jen na mafiány. Omyl(18.10.2009)

Výborná komedie s naprosto úžasným Robertem De Nirem v hlavní roli. V tomhle filmu si střihnul zřejmě svojí nejlepší komediální roli, on jich sice moc nehrál, ale tady přímo exceluje a totéž se dá říct i o Scorsesem, ten taky moc komedii nenatočil, ale tahle se mu opravdu povedla. král komedie rozhodně neni žádná taškařice, spíš to připomíná britský komedie, všechno to je takový nenucený a přirozený. Na tohle se fakt stojí podívat(14.1.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 6 7