Reklama

Reklama

Životopisné drama zachycující osud obyčejného chlapce, který během 2. světové války bojuje jako velitel tanku. Po těžkém zranění se však již na frontu vrátit nemůže, ale rovněž nedokáže jen tak sedět v týlu, když jeho vlasti hrozí nacisté. Z obyčejného samouka se postupně stává uznávaný konstruktér, který ve věku 28 let navždy změní dějiny. Útočná puška AK-47 se díky své jednoduchosti a spolehlivosti stala legendou a Michailu Kalašnikovovi tak přinesla celosvětovou slávu. (překlad: FiRST) (sashazv)

(více)

Recenze (41)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kalašnikovův život a vývojová cesta k ikonické zbrani jsou vděčný materiál pro životopisný film, který by šel více do hloubky. V tomto ovšem případě jde o víceméně konvenční záležitost, kde svůj díl musí vedle profesní a kariérní stránky dostat i osobní a romantická linie, aby se bavily i divačky. Film je po všech stránkách kvalitně natočený i zahraný, ale mně chyběl větší důraz na technickou stránku, konstrukční detaily, podmínky soutěží i představení ostatních konstruktérů. Já se třeba ve jménech jako Děkťarjev, Špagin nebo Sudajev orientuju, ale dovedu si představit, že řadě lidí až tak moc neřeknou. Přičemž minimálně poslední z nich by zasloužil víc prostoru. taky myslím, že takový film byl příležitostí (nevyužitou) vysvětlit konečně laikům rozdíl mezi samopalem (pistolnyj pulemjot=PP+D/Š/S) a útočnou puškou (avtomat). Vcelku jsem spokojen, ale je to zas tak tri celé peť, ne úplně čistá čtyřka. P. S. Pro všechny časy: AK NENÍ okopírované StG 44. To je jen taková klasická západní potřeba přidávat ke všemu úspěšnému ruskému něco západního, jako třeba vymyšlené označení "Mosin-Nagant", které neexistovalo ani za cara ani za rudých časů. Když už, lidi by si měli spíš hledět kulometu M60, což je už od pohledu kopie německé zbraně FG 42, přesto "kupodivu" k ikonické zbrani Johna Ramba nikdo nepřipojuje jméno Louise Stangeho. ()

KIT.HL

všechny recenze uživatele

Příjmení Michail Kalashnikov je známé po celém světě, a to bez přehánění. Jeho vynález oslavil ho ale i zemi, ve které žil a pracoval. Ne každý však zná jeho životní cestu. Talentovaný samouk prošel mnoha problémy a zkouškami, než se stal světoznámým designérem. Jeho cesta byla dlouhá a trnitá, ale jako výsledek se zrodila legendární zbraň AK-47. Tento samopal se stal skutečným počinem ve vojenských záležitostech a dodnes zůstává skutečným symbolem zbraní. Málokdo se mohl srovnávat s Kalashnikovem v kvalitě .... .TEXT: Ruský net. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sympatický počin, snaha zmapovať život človeka, ktorého tvár v podstate nikto nepozná a každý si pri spomenutí slova "Kalašnikov" okamžite vybaví len zbraň, sa podľa mňa podarila dobre. Nebolo to nič extra, veľa sa toho logicky točí okolo vojska, ale aj tak zaujalo. No čo už, niekto sa preslávi vynájdením lieku, niekto zostrojením smrtiacej zbrane. Napriek tomu paradoxne väčšina sveta viac pozná Kalašnikova než napríklad Fleminga, objaviteľa penicilínu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice nechapu, proc tvurci ve filmu upreli Kalasnikovi vyucni list..., ...tak musim konstatovat, ze se jedna o velmi dobre natoceny zivotopisny film. Ktery mapuje zasadni kroky v konstrukterove zivote, ktery vymyslel snad nejrozsirenejsi zbran, druhe poloviny dvacateho stoleti... Libila se mi vyprava, dialogy a pribeh jako takovy. A je to bez jakehokoliv patosu. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Je to hodně špatně udělané a možná s vyjímkou prvních scén s tankem i neskutečně hloupoučce a naivně.Kalašnikov je pojem,o tom žádná,ale evidentně jen co se týká konstruktérství.Jinak nebylo čím naplnit 110 minut.Film je patetický,přehrávaný a jediné co kooperuje s historickým aspektem,jsou jména,která v průběhu života a tudíž i filmu potkal.V podstatě 80% scén zbytečných až kontraproduktivních.Škoda,protože jméno Kalašnikov mělo neskutečný potenciál. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • Už počas aktívnej služby v armáde Michail Kalašnikov uplatňoval svoj technický talent. Vymyslel počítadlo výstrelov tankového kanónu, prispôsobil dôstojnícku pištoľ Tokarev, aby sa ňou dalo strieľať priamo z tankov. (Dajman)
  • Ve filmu zazní, že Kalašnikov (Jurij Borisov) nemá ani dokončenou základní školu. Ve skutečnosti se po ukončení základní školy vyučil zámečníkem. (Martrix)
  • Pri natáčaní pomáhala autorom filmu aj Kalašnikovova dcéra Jelena a taktiež konzultanti koncernu "Kalashnikov". (sashazv)

Reklama

Reklama