Ten, kdo mě hlídá

Akční / Krimi / Thriller / Drama

USA, 1987, 106 min

Ridley Scott

Michael Kamen

Rozpočet $17miliónovTržby USA $10,278,549Tržby Celosvetovo $10,450,000(14.3.2010)

Vizuálně, psychologicky a herecky (Berenger ve vrcholné formě!) moc pěkně vystavěný film, který žel ve druhé půlce začíná uvadat a "vypjatě" thrillerové finále jej stahuje k průměru. Škoda.(26.5.2003)

Ridley Scott vkusně natočil morální dilema, které upozaďuje samotný policejní příbeh o hlídání jedné veledůležité svědkyně. Oprášil přitom kulisy, které jsou jeho poznávacím znamením, stejně jako své oblíbené noční scény. Tom Berenger mile překvapil, já jej mám stále zafixovaného jako seržanta Barnese. Tady ovšem prokázal talent. Netroufám si označit tento film jako slabý, mě se docela líbil svou atmosférou. Přestože se zde vlastně nic moc neděje.(12.2.2011)

No jo moralitka, mám pro ně slabosti. A tenhle film jsem poprvé viděla v češtině (předtím dvakrát v anglicko-polské rychlodabingové symbióze) teprve nedávno na ČT a opět mě mě nějak přesvědčil, že to bude na tři hvězdičky. Snad docela realistickou atmosférou a kritickým nadhledem.(3.6.2003)

Jedná sa tu síce, ako sa píše v obsahu, skutočne o jednoduchý a pomerne predvídateľný dej, ale vo veľmi príjemnej forme. A čo ma naozaj prekvapilo a nadchlo, bolo vykreslenie romantického trojuholníka - žiadne hysterické ženy, vyhrážky - skrátka žiadne scény á la telenovela.(4.8.2009)

Fungujúca chémia Tom Berenger-Mimi Rogers (podľa mňa najkrajšia /ex/ Mrs.Cruise), geniálna Lorraine Bracco, Scotttovsky farebná réžia a jedna scéna, vďaka ktorej nikdy nezabudnem ako som sa bál pri sledovaní práve tohto filmu. Nie je to klasika, ale je to nostalgia a to sa počíta.(10.10.2009)

Neo-noir v podani Ridleyho Scotta. Vizualne pusobive, misty to dokonce muze evokovat legendarni Blade Runner a to vcetne obcasne jazzove hudby, nebo pouziteho songu Memories of Green od Vangelise, ale jako celek to selhava predevsim na obsahove urovni, ktera je az prilis prumerna. 80's hudba, fantasticke luxusni interiery, Scottovy typicke kourove/mlhave sekvence, vsechno super, ale nema to snad ani jediny silnejsi moment, atmosfera po celou dobu ne a ne vas vtahnout a vubec obecne "poldovske" prostredi a 1 radoby desne drsny mafian je ze slabsich soudku. 5/10(29.10.2009)

Nechci jakkoli zatracovat filmy Ridleyho Scotta, ale tohle se mu rozhodne prilis nepovedlo. Napeti neni nikterak tizive a ani atmosfera vas nevtahne natolik abyste meli moznost vice se zzit s postavami. Urcite jeden z nejslabsich Ridleyho filmu.(18.12.2005)

• Lord.Jim

80. léta 20. století vykukují snad úplně odevšad - oblečení, účesy, hudba!!! -, což mi vlastně znemožnilo, dokoukat film do konce. Hlavní hrdina, jeho žena, jeho kolegové, jeho femme fatale (mimochodem naprosto otřesný prototyp prázdné vyoblékané paneny z "hoch elegant" společnosti, s pohledem vždy upřeným kamsi do prázdna [zřejmě znak záhadnosti]) - to vše jsou pro mě naprosto nepřijatelné figury. Ten film prostě nemůže být dobrý, protože se odehrává v 80. letech, hrají v něm lidi z 80. let a točil to režisér, ovlivněný "atmosférou" 80. let. Hlavní padouch se tak stal nejsympatičtější postavou celého tohoto otřesného snímku.(30.1.2010)

17. 05. 2010 (149.); nešťastné milostné vzplanutí mezi Mikem a Claire(18.5.2010)

• blackJag

Nejslabší film Ridleyho Scotta. V několika málo scénách jde cítit mistrova vizualita (střelba v šatníku), v celkovém měřítku jde ale o nezáživnou a roztahanou kriminálku, jejíž psychologie drnčí jako trakař na kočičích hlavách. Berenger je snad obsazen správně, Rogersovou jsem ale nikdy nemusel a atraktivní polohu ji prostě nedokáži uvěřit. Po všech stranách fádní rutina. II Scénář: Howard Franklin. Hudba: Michael Kamen. 40%(27.10.2010)

• jane1106

Nepříliš povedený thriller s čitelnou a nudnou zápletkou, na mnoha místech nepasujícím soundtrackem a nevěrným Berengerem, na kterého se díky přerostlému účesu tentokrát není tolik příjemné dívat.(8.9.2009)

• alambert

První polovina filmu velmi kvalitní. Líbí se mi velmi ponurá atmosféra a přesto reálnost daných situací. Pak ale přichází zlom v podobě suspendace detektiva za to, že zachránil svého kolegu...(?) Druhá polovina pak, mnou dříve obdivovanou, reálnost ztrácí a zapadá mezi spousty trapných thrillerů. Škoda, škoda...(23.2.2010)

• BONOBON

Jeden ze slabších snímků Ridleyho Scotta.. Ani vydařený obraz nočního New Yorku nezachrání, co pokazil scénář.. je to až moc přímočaré, čitelné a dost nudné.(30.7.2004)

Ale jednu hvězdičku přidávám jen ze sentimentality - byl to jeden z prvních filmů, na něž mne přinutila jít má nastávající. Ale zase proti Božským tělům je to oskarový opus.(3.12.2008)

• Biopler

Podla mna je Scott vyborny reziser, no dostava do ruk zle scenare, tento bol nicim zaujimavy a strasne predvidatelny. Herci sa nejako vykonovo nepredru, az na Lorraine Bracco. Ridley vsak po reziserskej stranke pevny a na mieste.(26.2.2011)

Myslím si, že nebýt Ridleyho Scotta a jeho vedení, byl by to podprůměrný film. Jednoduchou a předvídatelnou linii filmu dokázal hudbou, natáčením v noci a vedením herců pozvednout nad slaboduchý film. Při některých scénách v noci a tou hudbou mi občas probleskl Blade Runner. (Ale jen v náznacích, neberte mne doslova. :-) )(5.11.2011)

• vitrouš

Nuda.(20.10.2010)