foto

Ridley Scott

  • nar. 30.11.1937 (79 let)
    South Shields, Tyne and Wear, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scott je absolventem prestižní londýnské Royal Academy of Art. Svou režisérskou kariéru zahájil v BBC, kde pracoval na některých populárních televizních pořadech, stejně jako na reklamách. Po třech letech založil svou vlastní společnost, RSA, která se brzy stala jednou z nejúspěšnějších komerčních produkčních společností v Evropě, později se přidaly kanceláře v New Yorku a Los Angeles. RSA si stále udržuje vysoký profil na světovém trhu a zastupuje mnoho známých režisérů ve filmu a reklamě. Během své kariéry Scott režíroval více než 2000 reklam, provokativní  reklamu Share the Fantasy pro Chanel No 5 a jeho orwellovskou reklamu na počítače Apple, která se sice vysílala pouze jednou během Super Bowlu v roce 1984, ale zůstává reklamním měřítkem kvality. Nedávno magazín Advertising Age tuto reklamu označil za nejlepší reklamu za posledních 50 let. Scottova reklamní práce také posbírala řadu ocenění na mnoha festivalech včetně Cannes a Benátek.

Scottovým režijním debutem byl snímek Soupeři z roku1977, za který získal cenu v kategorii Nejlepší filmový debut na Filmovém festivalu v Cannes. Následoval sci-fi trhák Vetřelec, kterým zahájil velice úspěšnou franšízu a katapultoval Sigourney Weaverovou ke slávě. V roce 1982 Scott režíroval kultovní film Blade Runner s Harrisonem Fordem. Dnes již považován za sci-fi klasiku, tento futuristický thriller byl přidán do Národního filmového registru knihovny Kongresu Spojených států amerických v roce 1993 a režisérská verze filmu Blade Runner šla do distribuce s opětovně nadšeným přijetím v roce1993 a znovu v roce 2007.

Scott dále režíroval filmy Legenda s Tomem Cruisem; Ten, kdo mě hlídá; Černý déšť s Michaelem Douglasem a Andy Garciou; 1492: Dobytí ráje; Bílá smršť s Jeffem Bridgesem; G. I. Jane s Demi Mooreovou a Viggo Mortensenem; a velmi úspěšného Hannibala v hereckém podání Anthony Hopkinse s Julianne Mooreovou.

V roce 1995 Scott a jeho mladší bratr, také filmař, Tony Scott, založili společnost Scott Free Productions. Od dob svého vzniku tato produkce vyrobila širokou škálu filmových a televizních projektů včetně řady filmů, které režírovali Ridley a Tony Scott. Pod jmenovkou společnosti Scott Free Ridley Scott produkoval takové celovečerní filmy jako Není úniku s Vincem Vaughnem a Joaquinem Phoenixem; Balík peněz v hlavní roli s Paulem Newmanem; Tristan a Isolda s Jamesem Francem a Sophií Mylesovou; Zná ji jako svý boty režiséra Curtise Hansona s Cameron Diazovou; oceněný film Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem v hlavní roli s Bradem Pittem a Casey Affleckem; A-Team s Liamem Neesonem a Bradley Cooperem; a Mezi vlky s Liamem Neesonem. Filmy Before I Go To Sleep  v režii Rowana Joffeho v hlavní roli s Nicole Kidman a Reykjavík, který bude režírovat Mike Newell s Michaelem Douglasem a Christophem Waltzem v hlavních rolích, se budou natáčet v letošním roce. Ridley Scott je také výkonným producentem snímku Život v jednom dni, dokumentárního filmu natáčeném filmaři po celém světě, který slouží jako časová kapsle, která má ukázat budoucím generacím, jaké to bylo být naživu během 24. července 2010.

Scott také produkoval pro televizi, na Zlatý glóbus nominovaný, televizní seriál Dobrá manželka odvysílanýv roce 2010, mezi další seriály z jeho produkce patří Pilíře země, stejně jako Vražedná čísla, které byly odvysílány v letech 2005-2010.  Ridley Scott byl zároveň výkonným producentem na několika dlouhometrážních projektech včetně A&E minisérie Kmen Andromeda podle románu Michaela Crichtona; TNT minisérie The Company; a Zlatým glóbem oceněném HBO filmu RKO 281 aneb Občan Kane v hlavní roli s Lievem Schreiberem jako Orsonem Wellesem; Stahující se mračna v hlavní roli s Albertem Finneym a Vanessou Redgraveovou v režii Richarda Loncraina; a V srdci bouře: Churchill ve válce režiséra Thaddeuse O'Sullivana. Ridley Scott v současnosti připravuje natáčení televizního pilotu pro Sony Pictures Television, jehož děj se odehrává ve Vatikánu. Seriál odhaluje vztahy a řevnivost, ale i tajemství a zázraky v katolické církvi. Scott je režisérem a výkonným producentem projektu.

V roce 2003 byl Scott pasován na rytíře Řádu britského impéria za jeho přínos umění.

CinemArt

Režijní filmografie

Herecká filmografie

1998 Musik im Spiegel der Gefühle (TV film)

Dokumentární

2016 The Long Way Home: Making the Martian
2015 Steve Jobs: Muž ve stroji - a.z.
2013 Trespassing Bergman
Vangelis and the Journey to Ithaka
2012 Furious Gods: Making Prometheus, The
2011 Sci-fi vizionáři (TV seriál) - herec, a.z.
2010 Robin Hood: Rise and Rise Again, Making Ridley Scott's Robin Hood
Skutečný Robin Hood (TV film)
2009 Actionable Intelligence: Deconstructing 'Body of Lies'
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2008 Fallen Empire: Making 'American Gangster'
2007 All Our Variant Futures
Deck-A-Rep: The True Nature of Rick Deckard
Fashion Forward: Wardrobe and Styling
Light That Burns, The: Remembering Jordan Cronenweth
Nebezpečné dny: Jak se točil Blade Runner
Postcards from Provence
Sacrificial Sheep: The Novel vs. the Film
2006 Colors of the Crusade
Path to Redemption, The
Proroci science fiction (TV film)
Unholy War: Mounting the Siege
50 Films to See Before You Die (TV film)
2005 Ben-Hur: The Epic That Changed Cinema
'Kingdom of Heaven': Interactive Production Grid
Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
Watch the Skies!: Science Fiction, the 1950s and Us (TV film)
100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
Cinema16: British Short Films
DVD Discoveries
Thelma & Louise: The Last Journey
2002 Alien Saga, The (TV film) - herec, a.z.
Duelling Directors: Ridley Scott & Kevin Reynolds
Filmové žánry (TV seriál)
Hollywood, Inc. (TV seriál)
Hollywood Machine, The (TV seriál)
The Essence of Combat: Making 'Black Hawk Down'
2001 Alien Evolution (TV film)
Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
Murder by Numbers
2000 Gladiator Games: The Roman Bloodsport (TV film)
On the Edge of 'Blade Runner' (TV film)
1999 Alien Legacy, The
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
1997 Hollywood Halloween (TV film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
1991 Reflections on Citizen Kane (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1979 Giger's Alien
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad) - a.z.
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad) - a.z.

Scenáristická filmografie

1965 Chlapec a kolo (amatérský film)

Kameramanská filmografie

1965 Chlapec a kolo (amatérský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(14 800)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace