Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (319)

Shit 

všechny recenze uživatele

Legendární anime, ale abych pravdu řek, tak mě až zase tak moc neoslnilo, je sice fakt, že na dobu vzniku se jedná o fakt vynikající animaci a zpracování, ale pro mě byl příběh ne nepochopitelnej, ale prostě takovej nijakej, nezaujal mě a to byl nějvětší problém, navíc to zasazení do budoucnosti mezi mladistvý chuligány na future motorkách mě taky nebralo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Totální existencionální sci-fi anime, potřásající si pravačkou s A. C. Clarkem a levačkou s Enderem Wigginem. Depresivní atmosféra vydrží spolehlivě od začátku až do konce, přesto je tu pár pih na kráse. Především je to zmatek v postavách, který by možná nebyl tak velký, kdyby byly jasnější motivace nebo ještě lépe původ alespoň těch nejhlavnějších hrdinů. Tenhle problém ale prostě při zfilmovávání rozsáhlých předloh nastává. Akira vás rozhodně přiková k obrazovce, ale mě osobně za srdce nevzala. Ano, je to zcela jistě a zcela po právu legenda, ale v tomhle žánru u mě vede Card a jeho Wigginovská sága. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

K této slavné klasice jsem se sice dostala až teď, ale zato rovnou na velkém plátně v kině, což dojem určitě posilňuje. Musím říct, že Akira je hotové zjevení. Tím spíš, když si člověk uvědomí, v jakém roce tento film vznikl a jak to tehdy na diváky muselo působit. Tehdy šlo rozhodně o nevídaný počin. Film je působivý jak svým tajemným obsahem a temným zasazením s kyberpunkovými prvky, tak celkově svou vizuální propracovaností, do té doby u anime zřejmě bezprecedentní. Navíc diváka naprosto pohltí sugestivní hudba, která tvoří velkou část hutné a místy až hypnotické atmosféry filmu. Škoda jen toho konce, který bohužel vyšumí do ztracena. Vzhledem k tomu, jak je film jinak poutavý a kam má našlápnuto, mě ten vlažný závěr trochu zaskočil. Nakonec, zdá se, film padá na nedotaženém námětu o moci a energii. Všechno je to tak záhadné, silné a vyhrocené, ale nakonec kde nic tu nic. Čekala jsem zkrátka mnohem údernější konec, nějakou silnější tečku, jenže přesně to filmu chybí. Ostatně, když člověk nad filmem přemýšlí zpětně, nedotažených nebo trochu děravých míst je v příběhu více. Odnáším si z toho, že tvůrcům více záleželo na vizuálním dojmu a na efektu než na tom, aby se více dotáhlo a vyprecizovalo vyústění příběhu a jeho sdělení. Na mě osobně to dělalo dojem, že Ótomo možná nevěděl, co s tím dál, a tak nechal celou myšlenku vlastně neuzavřenou. A ten mírný, v podstatě nicneříkající konec tomu úplně nesluší… (Samozřejmě nemluvím o manze jako takové - nejsem si jistá, jestli je příběh a jeho vyústění vůbec shodný s předlohou.) Nicméně, když pominu své zklamání ze závěru filmu, musím říct, že jinak to byla jízda, kterou stojí za to alespoň jednou v životě vidět a udělat si vlastní názor. Rozhodně se nedivím, že jde o kultovní a často diskutovaný snímek. ~(4,1)~ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě jsem se podíval na nějaké japonské anime... Nevěděl jsem předem o jeho obsahu nic (kromě toho, že má jít o sci-fi) a spočátku mě upoutala originální atmosféra, pěkné animace (zvláště pokud jde o prostředí) a zůstal jsem v úžasu nad tím, jakou výraznou hloubkou film rozehrál v příběhu o počínání mladistvé rebelské party a terorismu s částečně pozitivními úmysly v konfliktu se zákonem... protože něco podobného bych v animáku s akčním nádechem nečekal a dlouhou dobu to na mě i úspěšně fungovalo. Nebyl jsem sice stoprocentně nadšen, třeba po 10ti minutách jsem se bál, aby z Akiry nevzešla jen animovaná přehlídka jízd Tokyem na motorkách a jiných akčních scén. Po hodině a něco pak nastalo nemilé překvapení, když se celý děj překlopil do dost trapného superhrdinského příběhu, kterému nechyběly ani scény plné výbuchů a řady WTF akčních scén, které zde zastřešují jakási zemetřesení vyvolaná během bojů s protivníky nadpřirozenými sílami hlavního hrdiny. Jak jsem byl během první poloviny příjemně překvapen, z té druhé jsem navzdory několika pořád zdařilým prvkům a scénám zůstal zklamán a samotný závěr mi připadal (velice mírně řečeno) nevýrazný a nedůstojný vůči tomu, co vše Akira dlouhou dobu před tím zdařile rozehrává. *** Hodně zajímavé je pro mě si někdy porovnat své dojmy s jinými, mezi nimiž se tu na 1. straně objevuje komentář uživatele, kterému první polovina připadala strašně nudná, ale ta druhá ho zas nadchla natolik, že sáhl nakonec po plném počtu... holt je jasné, že každý oceňujem něco jiného. Otázkou však je, jestli nepramení problém i z toho, že se Kacuhiro Ótomo snaží zavděčit hodně širokému publiku, ale vzhledem k extrémnímu rozpolcení snímku mezi něčím hlubokým i politickým + něčím hodně infantilním a naivním nevznikl úplně vyrovnaný snímek. Pak už ani nepřekvapí, že se tu Akira často dočkal největšího úspěchu u těch, kteří příznávají, že to úplně nepobrali. :o) [65%] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akira nie je prvé anime, ktoré som videl, ale najstaršie. Spomínam to z toho dôvodu, že je to jedno, pretože grafika sa v tomto žánri v podstate nezmenila a je jedno, či by sa jednalo o anime z minulého roku, vnímal by som ho rovnako. To nie je kritika, iba fakt. Asi nebude prekvapením, keď spomeniem, že tým, čím je tento film tak zaujímavý a kultový, je jeho záver, ktorý nie je úplne jasne uchopiteľný, aj keď asi každý pochopí, čo sa v ňom odohralo. Zároveň núti k opätovnému pozretiu pre pochopenie všetkých súvislostí, ktoré sa vo filme odohrajú. Už sa znova naňho teším. VIDENÉ ZNOVA 2/20: Akira patrí k najvizionárskejším dielam všetkých čias. Predpovedala olympiádu v Tokyu v roku 2020 a zároveň je z filmu zrejmé, že sa v tomto roku neodohrala. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (29)

  • Jedná se o jeden z prvních animovaných japonských filmů, kde byly jako první nahrány hlasy jednotlivých postav a teprve poté byly animovány. I když je to v Americe celkem běžná praxe, v Japonsku je to většinou naopak. (.Zmolda.)
  • Pro potřeby filmu bylo vytvořeno 50 nových barev. (Ondr0n)
  • V roce 1990 si společnost Sony pohrávala s myšlenkou natočit hraný celovečerní film, ale opustila tuto myšlenku, protože předpokládaný rozpočet se vyšplhal až k 300 miliónům dolarů. (.Zmolda.)

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama