Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 20 (2020) (série)


Zmatek na dráze (S20E04)

(epizoda)
  • Česko Zmatek při rolování (více)

Obsahy(1)

3. prosince 1990. Let společnosti Northwest Airlines 299 z Detroitu do Memphisu, který byl kvůli výměně letadla o hodinu opožděn, dostal povolení ke vzletu. Letiště halila hustá mlha. Boeing 727 se rozjel po dráze. Několik vteřin předtím, než se měl odpoutat, spatřili piloti přímo před sebou letoun DC-9. Kolizi se nedalo zabránit. Křídlo Boeingu rozpáralo trup menšího letadla. Boeing 727 přerušil vzlet, měl poškozené křídlo, ale nikomu se nic nestalo. Na palubě DC-9 nicméně osm lidí zemřelo a letadlo zachvátil požár. Tento typ srážky se označuje jako nepovolený vstup na dráhu, jelikož jedno z letadel tam zjevně nemělo být. Zjistit, kde se stala chyba, bylo úkolem vyšetřovatelů. Ti jako první prověřili povětrnostní podmínky v době před nehodou. Dozvěděli se, že se dohlednost snížila na minimální úroveň. Vyšetřovatelé se snažili zjistit, jak se letoun DC-9 ocitl v cestě protijedoucímu letadlu. Pozemní řídící provozu dal posádce jasné instrukce pro pojíždění na práh dráhy. Když se ukázalo, že piloti zabloudili, dal jim pokyny, podle kterých se měli vrátit na správnou trasu. O osm minut později však letoun DC-9 skončil na aktivní ranveji na opačném konci letiště. Bylo třeba zjistit, co se během oněch osmi minut odehrálo. Během výslechu posádky letu 1482 vyšlo najevo, že ani jeden z pilotů letiště v Detroitu příliš neznal. Druhý pilot nicméně v kapitánovi vyvolal dojem, že má o pojezdových drahách přehled a na ranvej je dovede. Vyšetřovatelé to nechápali: Detroit je jedním z domovských letišť Northwest Airlines. Jak to, že se tam nikdo z posádky nevyznal? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takto to vyzerá, keď hlavný pilot je starý dôverčivec, ktorý netuší, kde je sever, a celé rolovanie prenechá druhému pilotovi, pretože ten je zakomplexovaný chválenkár, ktorý vďaka hmle nemôže vidieť značky, tak si len tak chodí s lietadlom podľa šiesteho zmyslu. Potom to tak dopadne, že si sedíte v ich lietadle a zrazu vám krídlo druhého kľudne odsekne hlavu... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady je krásně vidět, že člověk je tvor omylný a že pozemní radar je na letišti velmi užitečná věc. Značení na prd a odbočka na houby, to není dobré pro letiště, kde vodník Kebule zapomněl svůj hrnec na mlhu. Tolik malých chyb a velký průšvih je na cestě. Jako blbce dne bych vyhlásila majora Prášila, ze kterého se stal záchranář a hasič, no potěš koště. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No to byla zase posádka letadla teda :( Jeden starej a další byl blbec, teda spíše Baron Prášil :)) Navíc měli bordel na letišti Detroit jako prase... Špatně navržená křižovatka, chybně označené i natřené dráhy, které byly vybledlé a nešli v mlze vidět :) Noo to byla teda věc, teda spíše letiště v USA :P Lol kapitán se do kokpitu již nevrátil a druhý pilot se stal hasičem... :))) To asi říká vše...! Joj na konci dráhy napsáno na dráze "NO ENTRY", ano nejen na dálnici pro auta je nutné dát cedulky STOP, aby někdo nevjel  do protisměru :))))) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • V epizóde je zmienené, že táto zrážka pripomínala vyšetrovateľovi Bobovi Benzonovi nehodu na Tenerife, najhoršiu leteckú katastrofu. Tej sa už venovala epizóda Katastrofa na Tenerife, ako aj celovečerný špeciál Zrážka storočia (2005). (ČSFD)

Reklama

Reklama