Reklama

Reklama

Továrna na lži aneb Fake news z Ruska

(TV film)
Dánsko / Finsko / Rusko / Švédsko / Ukrajina / Velká Británie, 2018, 59 min

Obsahy(1)

Ruská informační válka jako nová zbraň. Falešné zprávy z trollích farem na sociálních sítích ovlivňují například volby v různých zemích... Hlavním produktem trollí farmy jsou placení lidé používající různé účty a předstírající, že patří skutečným osobám. Plní stanovené zadání. Mají přesně sepsáno, co musí říkat a jaké názory zastávat. Jsou to komentáře pod články na internetu, blogy, videa, příspěvky na různých fórech. Stručně řečeno falešné zprávy. Všechny druhy, jaké jen existují. Trollí farma v Rusku se naplno rozjela v letech 2011 a 2012. Tehdy se zvedla dosud největší vlna odporu proti Putinovi. Ve velkých ruských městech se konaly demonstrace proti jeho znovuzvolení. V zemi vládla velká skepse. Protiputinovské debaty probíhaly z větší části právě v sociálních médiích a na internetových fórech. Právě tam se opozice organizovala. Funkcionáři v Kremlu si podle všeho uvědomili, že internet je nekontrolovaný prostor, kde si Rusové můžou říkat, co chtějí. A právě v té době si stěžovali, že Putin zůstává u moci. Rozhodli se proto převzít iniciativu a internet poskytující uživatelům nebývalou svobodu proměnit v prostor ovládaný armádou prokremelských trollů. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

hito 

všechny recenze uživatele

Zabili to hneď na začiatku: "Vidíte tento kameň bol v zábere, tak to určite bolo natočené tu... No nenašli sme ho ale tento pieskový svah vyzerá ako ten na videu, takže je to dôkaz." Keby natočili poriadny dokument s poriadnymi dôkazmi, tak by som to vedel aj oceniť. Škoda, že fakenews sú na oboch stranách barikád... ()

Kámen odpad!

všechny recenze uživatele

To je tak, když Soros Goebbels fake news LGBT euro havlovize - Továrna na lži odvysílá rádoby dokument Továrna na lži aneb fake news z Ruska. I průměrně inteligentní foxteriér pochopí hned na začátku, kdo a kam cílí, komu se nahrává a kdo za ty megagalaktický sračky platí. Důkazy ála Josef Vyskočil po lobotomii, rádoby novináři, ve skutečnosti LGBT eurokuřbuřti na fetu (odtud nejspíš nenávist k vlasti a k Putinovi), to je jízda jako na Silvestra. Hlášky ála Putin dotáhnul Buk na Ukrajinu, v Německu je to s chudáčkama migrantama v pohodě a důkazem je totožnej šedej písek, to už je nářez, to už jsem se nepokrytě chlámal a u Jelcinovy cvičený opice Němcova (USA obrážel notorickej opilec Jelcin s Němcovem jako s cvičenou opicí a tvrdil, že je to budoucí prezident) jsem si i poplakal :-D Neonacisti z Kyjeva jsou jejich kámoši a chudáčci, pochopitelně nebombardujou a neostřelujou civilní objekty, vč. nemocnic, škol a školek, jsou to mírumilovný chlapci, tedy hlavně ti z praporu Azov - asi kámoši kariérního bolševika Štětiny. Tady bude havloidní eurošunt masturbovat do bezvědomí :-D ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument selhává v naprosto zásadní disciplíně a tou je nezaujatost a nestrannost. Jedná se o nechutnou propagandu nechutné propagandy. Pravdou zůstává, že USA i Rusko jsou stejná hovada, která se neštítí vůbec ničeho k dosažení svých záměrů, proto jsou ostatně takovými mocnostmi. S rozšířením globalizace světa se samozřejmě otevřely nové možnosti efektivní likvidace strategických cílů se sníženou možností vystopování, oslabování vybraných sfér, prosazování politických záměrů a dokonalá manipulace s informacemi, a proto je naprosto logické, že tyto možnosti všechny státy světa využívají k dosahování svých mocenských záměrů. Tudíž k tomu, co zde slyšíte je třeba přistupovat s obezřetností a nebrat to jako něco, co je černobílé. Koukáme se totiž pouze na jednu stranu mince a nevidíme, co je na druhé straně za ní. Jasně, jsou zde k vidění věci, které možná stejně jako já vidíte poprvé v životě - například negr s ruským přízvukem oblečený do hader z maškarního plesu, které měly připomínat americkou uniformu a střílející z ruské zbraně na korán. Na druhé straně, investigativní novináři nepředkládají jediný jednoznačný důkaz o čemkoli. V rámci celé dokumentu se pohybujeme na úrovni odhadů, dohadů a domněnek. S velkou slávou nám předkládají ukázku ovlivňování chování lidí na druhém konci světa na příkladu s jídlem zdarma a prezentují to, jako kdyby objevili Ameriku. Že jdou lidé po slevách jako slepice po flusu už ovšem ukázal například v našich luzích a hájích kdysi Vít Klusák v rámci dokumentu Český sen. Dokument prezentuje něco, co už minimálně všichni dlouho tušíme a trošku více poodkrývá jakési zákulisí toho, jak se dělají dezinformace v Rusku. Je jasné, že se díváme na špičku ledovce, ale alespoň z tohoto pohledu je to trošku přínosné. [60 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O nesvobodě slova v Rusku se ví.O vlivu Rusů na prezidentské volby v USA také (zaznělo v dokumentu) . Tento dokument to dobře doplňuje. Na druhou stranu cenzoři sociálních sítí neúnavně mažou nepohodlné příspěvky a Německo problémy s migranty má. Jeho občané se o tom bojí mluvit, aby nepřišli jako xenofobové a nepřátelé idelologie rozmanitosti o práci (svědectví kamarádky). Rusům se ani nedivím. Mají zkušenosti s občanskou válkou, pak je napadl nejsilnější člen dnešní EU, vyhubil jim celé ročníky obyvatel, chtěl jim po vítězné válce tankama srovnat se zemí města jako Petrohrad a Moskvu a všechno obyvatelstvo nechat zemřít hlady. Při ústupu Němci razili metodu spálené země. Také bych kvůli tomu byl jako Rus obezřetný. Bez Rusů by dnešní státy v Evropě neexistovaly. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama