Reklama

Reklama

The Death of Adolf Hitler

(TV film)
Velká Británie, 1972, 107 min

Obsahy(1)

Britský televizní film popisující poslední dny Adolfa Hitlera před jeho smrtí 30. dubna 1945. Vůdce musí bezmocně přihlížet, jak se jeho tisíciletá říše hroutí a současně ho zrazují jeho nejvěrnější spolupracovníci a přátelé. Propadá záchvatům zuřivého šílenství, má hrozivé vidiny ze svého mladí, kdy musel žít ve vídeňských kanálech mezi krysami, a pomalu se chystá odejít … Film je pečlivě vybudovanou a vygradovanou ukázkou Hitlerova šílenství a jeho nenávisti vůči světu - a zejména hereckým koncertem výborného Franka Finlaye v titulní roli. (mahler)

(více)

Recenze (2)

Koly odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím, že za podobný výsledek by se nestyděli ani sovětští stalinističtí propagandisté. Od Britů bych takové množství historických nepřesností nečekal. Zcela je zde ignorován Hitlerův tragický zdravotní stav (až na pár injekcí), takže se prohání po bunkru, jako by mu bylo třicet. Lampa se stínítkem ze židovské kůže - historikové už dávno vyvrátili podobné mýty jako je židovské mýdlo. Hitler se zcela otevřeně a neskrývaně vyjadřuje o Holokaustu - to je naprostý nesmysl...a takto bych mohl pokračovat donekonečna. Jako omluvu neberu ani rok vzniku filmu. Pokud by měl někdo zájem o opravdu kvalitní zpracování a pravdivé informace, tak doporučuji například fantastický německý snímek DER UNTERGANG, dále Hitlerovu biografii od Iana Kershawa (obsahuje vyčerpávající rozbor Hitlerových posledních dnů) nebo výpovědi Hitlerovy sekretářky Traudl Jungeové a jeho komorníka Heinze Lingeho. Neskloním se ani před hereckým výkonem Franka Finlaye, který působí zkrátka až moc Britsky a pokud jeho výkon srovnám z výkonem Bruno Ganze ve výše zmíněném DER UNTERGANGu, tak můžu jenom nechápavě kroutit hlavou. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Není to ani valečné, ani moc dokumentární ani dramatické. Je to prostě jiné než ostatní filmy o Hitlerovi a musím říct že Frank Finlay je pro mě zatím tím nejlepším, kterého jsem ve filmu viděl.(I přes velmi špatnou kvalitu obrazu a zvuku ve které jsem to byl nucen shlédnout dávám 5*) ()

Reklama

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Scenárista je veľkým fanúšikom Stanleyho Kubricka a po dokončení tohto filmu mu napísal list, ktorý si Kubrick uložil medzi odkazy od bláznov. (TMNT)
  • Pôvodný scenár bol napísaný tak, aby film trval šesť hodín. (TMNT)

Reklama

Reklama