Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (340)

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Musím se přiznat, že tohle mě kurevsky dostalo. Je to asi jako byste smíchali dohromady atmosféru filmů SEVEN, 8MM a dejme tomu třeba seriálu HANNIBAL, přidali dávku pěkně zasmrádlého, nažloutlého odpadu z popelníku z nějakého levného pajzlu a chrstli to divákovi přímo do ksichtu. Opravdu si nevzpomínám, kdy naposledy jsem viděl tak depresivní záležitost. Pizzolatto spolu s Fukunagou stvořili zvláštní verzi mýtu Cthulhu (tohle přirovnání je hodně volné a jednoduché a zdaleka nevystihuje komplexnost děje), odehrávajícího se ve státě Louisiana. Poměrně velkou výtku jsem měl zpočátku k celému rozuzlení, kdy jsem stejně jako většina očekával rozsáhlé vysvětlení, ale pokud dává divák během všech osmi dílů pozor, je, myslím si, schopný poskládat většinu skládačky sám a zodpovědět velké procento otázek. Doufám, že to u nás brzy vyjde na Blu-Ray, protože na tohle se musím podívat ještě minimálně jednou a něco mi říká, že dojde i na vícero projekcí. Prostě bomba. Možná nejlepší série za poslední léta.

plakát

I na kamenech rostou stromy (1985) 

Stejně, jako v případě snímku RUS IZNACHALNAYA, jsem nadmíru spokojen. Velmi dobře na mě působilo použití ruštiny spolu s norštinou a vůbec je celkově vidět, že Norové měli do natáčení hodně co mluvit, což filmu určitě prospělo a přidalo na realističnosti. Herci jsou zvoleni parádně a vypadají jako praví Vikingové, takže pohled na ně nevyvolává smích, což je problém zejména italských filmů, které se nějakým způsobem o pohany ze severu otřou. Pokud někdo hledá něco v duchu HRAFNINN FLÝGUR nebo třeba UTLAGINN, tak by neměl váhat.

plakát

Heydrich - konečné řešení (2011) (seriál) 

Co se týče náplně dokumentu, tak je to vcelku ucházející, ale kdo proboha vybral za průvodce Tomáše Töpfera????? Ten jeho dementní, přiblblý obličej, když předčítá z protektorátního tisku, na mě působí dojmem, jakoby se snad v jeho očích jednalo o nějakou zábavnou etapu našich dějin. Překvapivě, když podává divákovi informace mimo záběr kamery, tak to funguje bez problému. Abych se ještě vrátil k obsahu, tak bych namísto 43. dílů zvolil dejme tomu deset delších a omezil bych údaje o českém odboji a parašutistech (které jsou už všeobecně známé) a naopak bych přidal informace o samotném životě v Protektorátu, kolaboraci, činnosti Háchy, atd. (jsou tam, ale v malé míře a hned se od nich spěchá pryč).

plakát

Michael Angel (2000) 

Obsahově není tento horror o odpadlém knězi, který vyjadřuje své umělecké cítění dost zvrhlým způsobem, žádný zázrak, ale může se pyšnit hodně dobrou atmosférou zkaženosti a beznadějnosti, která mi místy dost připomínala Schumacherovo 8MM. Hopper a Grieco odvedli standartní výkony, líbil se mi Frank Medrano a jeho Otec Neil, jenž zřejmě chyběl v hodně náboženské výuky, když se probíralo desatero přikázání.

plakát

Devičanska svirka (1973) (TV film) 

Opět vysoce kvalitní Kadijevic. Jednoduchý, správně zlověstný úvod, pomalu zahušťující se atmosféra a parádní finále. Tady opravdu není co řešit. Dost se mi líbil výkon Olivery Katariny, ze které zlo přímo sálá a co se týče jejího tajemství na půdě, tak to je prostě dokonale ujeté...

plakát

Prokletinja (1975) (TV film) 

Tohle jsem vůbec nepochopil...

plakát

Archanděl (2005) (TV film) 

Stejné téma, jako má THE BOYS FROM BRAZIL, jenom se tentokrát jedná o Stalina. Nechce se mi věřit, že by ale měli Stalinisté v Rusku tak silnou pozici, jak nám představuje tento film. Na druhou stranu ale Stalinův duch a odkaz hned tak nikam nezmizí, podobně jako ten Hitlerův. Obou diktátorů se totiž lidstvo vzdává dost neochotně...

plakát

Gu (1981) 

Hodně povedený asijský horror, kde tentokrát nejsou žádní duchové holek s dlouhými černými vlasy. Příběh se točí kolem čarodějnictví dálného východu a musím říct, že mě hodně bavil. Celé je to strašně nasáklé Itálií, hlavně teda Fulcim, i když místy mi to připomnělo i Avatiho ZEDERa. Pro mě osobně příjemné překvapení a asi se podívám ještě po dalších věcech od Chih-Hung Kueie (režie).

plakát

The Dark Secret of Harvest Home (1978) (seriál) 

Pokud by mě nějaký fanoušek kultovního WICKER MANa požádal, abych mu doporučil nějaký podobný film, volba by padla na tento zásek Leo Penna odehrávající se v malé vesnici, jejíž obyvatelé vyznávají zvláštní mix křesťanství a starobylých pohanských rituálů. Zápletka, prostředí a závěr jsou dost podobné, přitom je ale zároveň THE DARK SECRET OF HARVEST HOME dostatečně odlišný film s poměrně pomalým tempem, solidní atmosférou a hodně silným finále. Jediný problém bych skutečně viděl v určité roztáhlosti, ale ten kdo vydrží, určitě nebude litovat.

plakát

Varšavská bitva 1920 (2011) 

Proč jenom my nedokážeme natočit takový film? Myslím si, že námětů se v naší historii najde víc než dost a možná i režiséry na to máme, chce to jenom investovat nějaké peníze. Poláci se evidentně investic do podobných projektů nebojí a Jerzy Hoffman je prostě jistota. Ten chlap snad nedokáže natočit špatný historický flák. Bitva o Varšavu sice v mnohém připomíná ruské válečné velkofilmy, ale to mně osobně vůbec nevadí a nemám problém ani s vyobrazením Poláku jakožto zachránců světa před šířením bolševismu. Koneckonců kdo ví, jakým směrem by se ubírala historie, kdyby Poláci tu bitvu prosrali a tím pádem by v roce 1920 na hranicích s Německem vznikl stát pod přímým vlivem Lenina a jeho bolševické nákazy.