Reklama

Reklama

Don Šajn

Loutkový / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1969, 30 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer, Molière (divadelní hra)

Kamera:

Svatopluk Malý
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Donjuanovské téma převyprávěné mistrem animovaného filmu Janem Švankmajerem a podle starých českých loutkářů. Jan Švankmajer vytvořil v roce 1969 loutkovou hříčku. Jako námět mu posloužila stará hra českých potulných loutkářů o Donu Šajnovi (Juanovi), která se však v tomto zpracování jeví jako krvavý morytát. Neboť hrdina v ní povraždí nejen otce dívky, kterou chce za ženu, ale i otce svého a bratra, který mu chtěl dívku přebrat. Konec ovšem hrdina má, jaký si zaslouží: i jeho duch svrhne do temnot. Komickou figuru tu, jak se na lidové české loutkářství sluší, zastává Kašpar coby sluha. Autor téma zasadil do prostředí divadelních barokních kulis, přírodních zahrad i rozvalin, a vedle klasických marionet použil i herce skryté do jejich podoby. Komentář postav svěřil Františku Filipovskému, jenž s originální intonací namluvil všechny role. Jedno z nejpozoruhodnějších animovaných děl Jana Švankmajera tak dostalo ve výtvarné a realizační rovině fantaskně parodující význam. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vizuál jako většinou nápaditý, ale tentokrát je důležité vyzdvihnout scénář, protože taková hromada smrtících hlášek(na minutu filmu) se prostě neslyší každý den. Navíc to Švankmajer hláškuje skrze Filipovského, který si to musel asi strašně užívat(nebo to byl prostě takový profík)protože to zní fakt krutopřísně :D ...Po čertech vtipný biják. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Z loutek a zvláště kašpárků jde na mě děs, když kašpara mluví Filipovský, tak je efekt hrůzy ještě větší...není nic podivnějšího než zabírat detail tváře loutky, kdy si člověk uvědomí, jak je vlastně mrtvost loutky zvláštně působivá, to vše v kombinaci reálného prostředí ještě zvyšuje ten kontrast... ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Téměř geniální, loutkohra, ze které musí mět radost každý řádný Cimrmanofil (Oživlé dřevo! Oživlé dřevo!!) pomocí dvoumetrových loutek (což jsem si uvědomil až tak po deseti minutách, takže je to zvládnuté VELMI dobře) funguje na jedničku a krásně se doplňuje s šestákovostí děje a jeho neskutečně zábavnými dialogy, které působí až sebeparodicky (čemuž dopomáhá František Filipovský, který ze sebe ždíme maximum). Když se to celé spojí s výbornou hudou a kamerou (hle, roztřesená ruční kamera, jsi se bodnou Bourne) a výsledek zářivé téměř dokonalosti jest dokonán, jen ty nezměrně pitomé obrazy s psaným textem jsou otravné a hloupé, ale tím si zážitek kazit nehodlám. " Pak-li ne, zde pod tímto kordem Zhynouti musíš! " ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Svět loutek mě moc nebaví a ačkoliv Švankmajera uznávám, obdivuji jeho umění a některé jeho filmy mě dokázaly nadchnout, tento experiment se zfilmováním loutkového divadla s archaickým pojetím v historických kulisách mě moc neoslovil. Přes relativně krátkou půlhodinovou stopáž mi Don Šajn připadal hodně zdlouhavý, oproti jiným dílům tohoto originálního tvůrce i poněkud méně nápaditý. Pokud to mělo v sobě mít i nějakou hlubší myšlenku, zůstala mi zde velice dobře skryta. Rád bych tohle dílko více docenil, ale je mi líto, tohle šlo po celý čas naprosto mimo mě a nedokážu mu dát vysoké hodnocení jenom kvůli jménům režiséra a hudebního skladatele... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, tak jsem si dal za úkol ohodnotit a okomentovat všechna dostupná dílka. Touto důstojně převedl na filmový pás klasickou loutkářskou hru, kterou kdysi hrávali kočovníci na trzích a jarmarcích a bavili jejich návštěvníky. Samozřejmě přidal do ní kus své invence, správnou atmosféru dotváří hudba Zdeňka Lišky a v neposlední řadě vypravěčský um Františka Filipovského. Nedokážu si to představit ještě lepší, ale přece jen se jedná o dokonalé ztvárnění pouťové balady a tak budu přísný a dám jen silné 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama