foto

Zdeněk Liška

  • nar. 16.3.1922
    Smečno u Kladna, Československo
  • zem. 13.7.1983 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z našich nejlepších filmových hudebních skladatelů Zdeněk Liška se narodil 16. března 1922 v obci Smečno u Kladna. K hudbě projevoval sklony už odmalička a v letech 1938 – 1944 studoval na pražské Konzervatoři u profesorů Rudolfa Karla, Otakara Šíny a Karla Janečka. Do konce války se živil jako dirigent amatérské filharmonie ve Slaném (1944 – 1945), skládal koncertní hudbu i hudbu k písním. Po okupaci se stal jedním z prvních skladatelů, kteří se plně zaměřili na komponování filmové hudby.

Stal se skladatelem ve Filmovém studiu ve Zlíně, kde žil a působil dlouhá léta. Poprvé složil hudbu pro Holubův dokumentární film PŘÍSTAV V SRDCI EVROPY (1945). Ve Zlíně se podílel na rozličných krátkých, dokumentárních, cestopisných a animovaných snímcích (ZLATOVLÁSKA, DEVĚT KUŘÁTEK, POKLAD PTAČÍHO OSTROVA, ET CETRA, BYT, RAKVIČKÁRNA, DON ŠAJN, Z ARGENTINY DO MEXIKA, AFRIKA atd., atd.) našich nejlepších tvůrců (Jan Švankmajer, Hermína Týrlová, Karel Zeman, cestovatelé Hanzelka a Zikmund aj.). Bylo proto otázkou času, kdy si ho nalezne i český hraný film.

Hudba Zdeňka Lišky nebyla nikdy jen tak obyčejná, nezajímavá nebo jen ilustrativní. Vyznačovala se vysokou úrovní světového významu, krásnou instrumentací a skvělou rytmikou. Liška se nikdy nebál experimentovat, dokázal složit cokoliv, ať již vážnou hudbu pro historické filmy, poetickou pro milostné filmy, moderní i dramatickou pro různé kriminálky, psychologické snímky a historické rekonstrukce a elektronickou pro různé Sci – Fi a fantasy filmy. Neváhal využít každý hudební nástroj či chorálový sbor.

Poprvé složil filmovou hudbu pro Cikánovu komedii PÁRA NAD HRNCEM (1950). O sedm let později se začal filmu věnovat častěji, přestěhoval se do Prahy a komponoval vždy originální a nikdy ne stejnou hudbu průměrně pro víc jak pět filmů ročně. Jeho hudba byla často to jediné, co na filmu bylo zajímavé. Spolupracoval s našimi nejvýznamnějšími režiséry: slavným Martinem Fričem (LIDÉ Z MARINGOTEK), Františkem Vláčilem (HOLUBICE, ĎÁBLOVA PAST, MARKETA LAZAROVÁ, UDOLÍ VČEL, ADELHEID, DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ, STÍNY HORKÉHO LÉTA), Jiřím Krejčíkem (VYŠŠÍ PRINCIP, BOŽSKÁ EMA), Věrou Chytilovou (OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH JÍME), Zdeňkem Podskalským (KAM ČERT NEMŮŽE, SPADLA S MESÍCE), Oldřichem Lipským (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ, JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), Jurajem Herzem (SBĚRNÉ SUROVOSTI, SPALOVAČ MRTVOL), Otakarem Vávrou (DNY ZRADY, SOKOLOVO, OSVOBOZENÍ PRAHY, PŘÍBĚH LÁSKY A CTI), Karlem Kachyňou (SETKÁNÍ V ČERVENCI, MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ), Jindřichem Polákem (IKARIE XB 1) a nebo Jiřím Sequensem (POKUS O VRAŽDU, KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA, RUKOJMÍ V BELLA VISTA) apod. Naposledy diváci jeho hudbu slyšeli u Sci – Fi filmu KAM ZMIZEL KURÝR (1981) Otakara Fuky.

Často spolupracoval i se slovenskými filmaři (VTÁČKOVIA, SIROTY A BLÁZNI, ORLIE PIERKO, ĽALIE POĽNÉ, TANGO PRO MEDVĚĎA, DOSŤ DOBRÍ CHLAPI, SMRŤ ŠITÁ NA MIERU) či se zahraničím, např. s německým režisérem Kurtem Hoffmannem (DŮM V KAPROVÉ ULICI) nebo s Iránem. Kvalitní byla taktéž Liškova spolupráce s Československou televizí (inscenace SPRAVEDLNOST PRO SELVINA, KAM SLUNCE NECHODÍ, Sequensovy seriály HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO a 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMENA či Sokolovského politicky angažovaný seriál NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ).

Za svou fenomenální hudbu získal řadu festivalových a státních ocenění. Za spolupráci na Kinoautomatu obdržel Státní cenu Klementa Gottwalda (1968). Za hudbu k filmu DŮM V KAPROVÉ ULICI obdržel na Berlinale Zlatý filmový pásek (1965), Hlavní cenu SNHD (1967, 1968) za RAKVIČKÁRNU, MARKETU LAZAROVOU a HLÍDAČE SNU, Trilobit (1966) za film RAKVIČKÁRNA, a za film MALÁ MOŘSKÁ VÍLÁ Zlatý koptský kříž (1977) na Mezinárodním filmovém festivalu v egyptské Káhiře.

Zdeněk Liška byl skutečně zajímavá osobnost, byl svobodomyslný a velmi svérázný, nesnášel publicitu a hrál na několik hudebních nástrojů (trubka, trombón, harmonika, klavír a housle) a byl dvakrát ženatý. Každoročně vytížený hudební skladatel Zdeněk Liška, kterýžto má na svém kontě více jak 300 filmů, musel kvůli cukrovce a jiným zdravotním problémům ke konci 70. let čím dál tím častěji odmítat nabídky a práci. Zemřel bez většího ohlasu 13. července 1983 v Praze ve věku jednašedesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Skladatelská filmografie

2001 Kruh
1991 Gemini (TV film)
1984 Cabinet of Jan Svankmajer, The
1981 Kam zmizel kurýr
Povídka malostranská (TV film)
1980 Signum laudis
1979 A pobežím až na kraj sveta
Božská Ema
Rukojmí v Bella Vista
Smrť šitá na mieru
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 Čekání na déšť
Příhody brouka Pytlíka
Setkání v červenci
Silnější než strach
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Studna (S03E06)
Štvanice (S03E05)
Klauni (S03E04)
další epizody
1977 Ferda Mravenec (TV seriál)
Ferda v cizích službách
Ferda v mraveništi
Hodina pravdy
Jak se měl Ferda ve světě
Na veliké řece
Osada Havranů
Ostrov pro 6 000 budíků
Otrantský zámek
Příběh lásky a cti
Příhody Ferdy Mravence
Stíny horkého léta
Súkromná vojna
Talíře nad Velkým Malíkovem
Toman a lesní panna
Volání rodu
1976 Červené víno (TV film)
Dým bramborové natě
Já a Kiki
Malá mořská víla
Muž na radnici (TV seriál)
Odysseus a hvězdy
Rozhodnutie (TV film)
Smrt mouchy
Střílej oběma rukama (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Třetí housle (S02E09)
Bílé linky (S02E08)
Prokleté dědictví (S02E07)
Dáma s erbem (S02E06)
další epizody
1975 Horúčka
Hudba kolonád
Já a Bleděmodrá
Já a můj Fousek
Kamenný řád (TV seriál)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
O neposedném knoflíčku
Osvobození Prahy
Plavení hříbat
Škaredá dědina
Tak láska začíná...
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
Mědirytina (S01E07)
Bestie (S01E06)
další epizody
1974 Do zbrane, kuruci!
Horníkova růže
Já a Bělovous Zrzunda
Já a můj dvojnožec
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Královské řádění (TV film)
Kto odchádza v daždi...
Muž z Londýna
Pavlínka
Poslední ples na rožnovské plovárně
Robinsonka
Sirius
Siroty (TV film)
Sokolovo
Veľké pokušenie (TV film)
Vodník a Zuzana (TV film)
Z deníku kocoura Modroočka (TV seriál)
Zimné rozprávky (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
Vyznavači ohně (S01E02)
Smrt u jezera (S01E01)
1973 Adam a Otka
Čierne ovce (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Horká zima
Hriech Kataríny Padychovej
Inferno (TV film)
Kronika žhavého léta
Láska
Leo u fotografa
Muž v osidlech (TV film)
Pokus o vraždu
Pověst o stříbrné jedli
Tři nevinní
Známost sestry Aleny
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
Červené víno (TV film)
Dědo, povídej...
Duhový luk (TV seriál)
Ľalie poľné
Leo na honu
Leonardův deník
Opory společnosti (TV film)
O Sněhurce
Podezření
Příběh se starou lenoškou (TV film)
Štědrý večer pana rady Vacátka (TV film)
Ukradená bitva
Vlak do stanice Nebe
Zpívající film
1971 Dosť dobrí chlapi
Hľadači svetla
Hry lásky šálivé
Kam slunce nechodí... (TV film)
Konfrontace (TV film)
Orlie pierko
Slávny pes (TV film)
Smrt černého krále
Šance
Tajemství velikého vypravěče
Vražda v hotelu Excelsior
Zojka a Valerija (TV film)
Žvahlav aneb Šatičky Slaměného Huberta
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Anděl Levine
Kostnice
Lišáci, Myšáci a Šibeničák
Luk královny Dorotky
Medená veža
Pán si neželal nič
Partie krásného dragouna
Pěnička a Paraplíčko
Už zase skáču přes kaluže
Zločin slečny Bacilpýšky
Zvláštní případ (TV film)
1969 Adelheid
Don Šajn
Ezop
Kráľovská poľovačka
Ovoce stromů rajských jíme
Slávnosť v botanickej záhrade
Směšný pán
Touha zvaná Anada
Vtáčkovia, siroty a blázni
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Bitva na Červeném poli (studentský film)
Byt
Čest a sláva
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Přísaha (E01)
Maratón
Niet inej cesty
Okružní jízda
Pražské noci
Spalovač mrtvol
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
V hodine strachu.... (TV film)
Zahrada
1967 Historia Naturae (Suita)
Krotká (TV film)
Lup
Marketa Lazarová
Svatba jako řemen
Údolí včel
Útěk
Zmluva s diablom
1966 Boxeři
Et Cetera
Holčička nebo chlapeček
Jeden deň pre starú paniu
Leo na prázdninách
Lidé z maringotek
Poklad byzantského kupce
Rakvičkárna
Sněhulák
Tango pre medveďa
Vražda po našem
1965 Anděl blažené smrti
Divoká holka (studentský film)
Dům v Kaprové ulici
Káťa a krokodýl
Modrá zástěrka
Obchod na korze
Sběrné surovosti
Zločin v dívčí škole
Zvony pre bosých
1964 Bubny
Čintamani & podvodník
Obžalovaný
Povídky o dětech
Vlněná pohádka
1963 Cesta hlubokým lesem
Handlíři
Ikarie XB 1
Mykoin PH 510
Na laně
Problém
Smrt si říká Engelchen
Tak blízko u nebe
Trio Angelos
Tři zlaté vlasy děda Vševěda
1962 Alarm
Chlapec a srna
Polnočná omša
Zelené obzory
1961 Baron Prášil
Ďáblova past
Labyrint srdce
Muž z prvního století
Pieseň o sivom holubovi
Spadla s měsíce
Zvědavé psaníčko
1960 Den odplaty
Holubice
Vyšší princip
Žalobníci
1959 Kam čert nemůže
Partyzánská stezka
Probuzení
Vláček Kolejáček (TV film)
Ztracená panenka
1958 Johannes doktor Faust
Muž mnoha tváří (TV film)
Pan Prokouk detektivem
Pasáček vepřů
Uzel na kapesníku
Všem nelze vyhovět
Výlet na měsíc
Vynález zkázy
1957 Tam na konečné
1956 Míček Flíček
1953 Pohádka o drakovi
1952 Poklad Ptačího ostrova
1950 Král Lávra
Pára nad hrncem
1949 I andělé ztrácejí trpělivost
Inspirace
Pan Prokouk vynálezcem
Výstraha
Zrcadlo na vesnici 3
1948 Karambol
Nejlepší reklama
Noc kryje zločin
Pan Prokouk filmuje
Postel o 5 HP aneb Probuzení na ulici
1947 Co jim schází?
Elektrický den
Pan Prokouk ouřaduje
Pan Prokouk v pokušení
Ukolébavka
1946 Křeček

Dokumentární

1977 Architekt Dušan Kuzma
Rozhovor o jednom centimetri nádeje
1975 Zázrak
1973 Karlovarské promenády
Slunce
1972 Město v bílém
1971 Sólo pro Jaroslava Marvana
1967 Jiný malý princ
1965 Darváz
Do země dálné a nejbližší
Jací jsou jaci
Jenisej
Křest mrazem
Máj klepe na dveře
Medvědí ledovec
Město voják
Není všechno zlato světa
Neříkej velkolepý
Pamír
Půlnoční slunce
Sibiřská nafta
Slaná hora
Směr západ
Světoběžníci
Ulak
V zaaltajských horách
Zkuste to s bidýlky
Zlato dálného východu
1964 Ať se stáří vydovádí
Dobrou chuť, lidé zítřka
Dravci nebo oběti
Jak dělat podobiznu ptáka
Javanské solo
Jezdí se vlevo, ale…
Kdyby všichni bozi světa
Kouzelníci z Asahi
Kusamba loví v noci
Lontar
Město dvakrát zrozené
Muzeum zázraků
Pravěk v rokli mrtvých
Řasy nejsou brvy
Tókio největší na světě
1963 Bangka, loterie s dvojitou zárukou
Bohyně chce krev
Byl Bismark v Kašmíru?
Král komiků
Královské M
Na stezce lovců lebek
Pod sopkou Merapy
Z bláta do louže
1962 Cestou za Metuzalémy
Čajová dresúra na Cejloně
Dva póly Tirukunámalé
Esala perahero
Kouzelný svět Karla Zemana
Kurdistan
Kýč je když...
Mezi svými
S kamerou do Velkého Himalaje
Skoupá perla Tamilů
V moci ohně a bohů
Vzkříšení sinhálské země
Závod století
1961 Cestou hrdinů
Čarodějové na Dalu
Epocha mladých ve Šrínagaru
Jak daleko je z Cejlonu do Arizony?
Jste moji starší bratři
Kašmír: Je-li kde na světě ráj
Město pod kamennou lavinou
Mezi nebem a zemí
Pod našimi okny
Pozdrav z Pravarsenapury
Řeka života
Šikára, gondola asijských Benátek
Umíte číst červíčky
Velké prádlo
Ve Šrínagaru straší
Zač je datle v Iráku
Zná Kašmír kašmírské šátky?
1960 Beit el Lachne
Cedry na Libanonu
Cirkus jede!
Haššaš
Chán Šejchůn
Laterna magika II
Na arabském trhu
Nad zálivem Svatého Jiří
Na prahu indického světadílu
Návštěvou u beduínů
Noria
Pozdrav ze Středního východu
Pozdrav z Halebu
Sálim el Kerím
1957 Nové světy I-III
1955 Býčí zápasy
Museum Klementa Gottwalda
1953 Afričtí trpaslíci
Afrika II. - Od rovníku ke Stolové hoře
Bojující Korea
Lovci lebek
V pravlasti kávy
Z Argentiny do Mexika
Zrození sopky
1952 Afrika I. - Z Maroka na Kilimandžáro
Lihovary v Argentině
Motocykly v Quatemale
Ostrovy milionů ptáků
Za tučňáky, lvouny a velrybami
1950 Čína v boji
Hospodaření s elektřinou
1949 Mládež vede Brno
1948 Dvouletka podniku Baťa
1947 Nový Zlín
1946 Přístav v srdci Evropy

Herecká filmografie

Dokumentární

2000 Zdeněk Liška (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 120)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace