Klasika české pohádky...(9.11.2008)

Tak toto je přesně ten druh pohádky kterou jsem v mládí vůbec nemusel a vždy jsem ji navíc se všemi čerty úplně zbytečně zatracoval. Nevím přesně proč tomu tak bylo, možná to ale bylo jen těmi pro mě tenkrát podivnými maskami a kostýmami či stylizovanými ateliérovými stavbami..? Fakt nevím.. Ale dnes z odstupem času je tomu přesně naopak, a k této oblíbené zfilmované Erbenově klasice se stále rád vracím. I když jak je poznamenáno v záhlaví, stále méně a zřídka kdy. Pohádka je to pěkná, avšak vtom nepřeberném množstvím kvalitnějších či divácky úspěšnějších, tak trochu už ztrácí na svém lesku, a pomalu už upadá a zapadá do nezávyhodněného zapomnění. Je to sice počin od méně známého režiséra (převážně dětských snímků), jehož asi nejvýznamnějším filmovým počinem byl film Malý Bobeš a jeho pokračování, ale i tak já si ji stále pamatuji a stále ji nosím ve svém srdci, a s ní i všecky ty oblíbené postavy jak knižní tak i ty filmové, ať už to byl třeba děd Vševěd (Zdeněk Štěpánek), Plaváček (Alfréd Strejček), převozník (Otomara Krejča), nebo slepý stařec (František Smolík). Výborný byl taktéž téměř lidový výkon v podobě odvyprávěného textu (komentáře) od Václava Vosky.(26.12.2006)

Pohádka říznutá hororem, zlý král (výtečný Radovan Lukavský), který jakoby vypadl z Shakespearovského dramatu a kulisy jako z "Kabinetu dr. Caligariho". Inu, proč ne? Vytknout se snad dá jen mírná nedotaženost a krátká stopáž. Pro čtvrthodinu navíc by tvůrce neubylo. Hodně zajímavý experiment, který však není pro každého (ani ne moc pro děti). 75%.(23.12.2008)

Asi více pohádka pro dospělé než pro děti, což v žádném případě nesnižuje její hodnotu. Spíše naopak. Nevšední uchopení klasického pohádkového námětu bylo mimořádným činem i v kontextu doby svého vzniku. Neobvyklá kompozice obrazu, jeho souzvuku s hudbou i suverénní vedení herců přesvědčují o tom, že v tomto případě modernizační osvojení tradičně dětské látky znamená pronikavé obohacení jejího tradičního vnímání. Je škoda, že toto silné dílo není dostupné na DVD nosičích.(26.8.2007)

Docela dorbá pohádka, tedy vzhledem k tomu, že je celá natočená v interiérech. Děti to asi moc neocení, ale mě se líbila téměř hororová atmosféra a výtvarné provedení a barevná kompozice obrazu. Lukavský zde hraje téměř, jako kdyby hrál Hamleta.(27.12.2005)

• AGAMENON

Jen kvůli hercům!(27.12.2006)

• Jacinda

Příšerný výplod 70. let mě obrazově tak zdrtil, že ani neuvažuju o jiném známkování. Je možné, že si herecky zaslouží víc hvězd, nicméně mě v hlavě utkvěly jen scény v moderním podání. Nesnáším (rádoby) moderní pohádky s kulisamy, které vypadají jako bych se dívala do kaleidoskopu(2.2.2009)

"Chladná" a odměřená pohádka se skvělými Lukavským a Strejčkem. Leč klasika se silným přednesem.(30.7.2008)

Pohádka, která ponurým až děsivým zpracováním jako by ani nebyla Erbenova - ale spíš bratří Grimmů, mně způsobila v dětství takové trauma, že jsem utekl babičce z kina!! Dnes už se jí nebojím a výtvarné i dramatické řešení považuji za velmi vydařené a originální. Ostře řezaná, tvrdá tvář Radovana Lukavského je na roli zlého krále jako dělaná, ale Plaváček Alfréd Strejček postupem let vynikl více jako recitátor socialistické poezie a konferenciér estrád Československo - Sovětského přátelství.(12.7.2008)

to tenkrát ještě nebyl google, takže všechny informace musel nosit v hlavě děda sluníčko...teď už se takovýhle věci netočej(30.12.2008)

Velmi minimalistická výprava a la brusel. Už tím je ta pohádka nesmírně zajímavá, i když právě tohle asi děti moc neocení. Dneska je to tak spíš velezajímavý doklad uměnovědce a filmové nadšence ;o)(29.12.2006)

Pohádka se zvláštní atmosférou a sqělym Lukavským.(30.9.2008)

Velmi netradiční pohádka, a to nejen díky kulisám. Stále váhám, jestli mě naprosto okouzlila nebo znechutila. Prozatím dávám alibistické tři hvězdičky a budu čekat na další odvysílání, abych se mohla opět zamyslet.(2.1.2012)

Spíše pro dospělé než pro děti, ale i tak se jedná o veledílo svého žánru, atmosféra, herci (vynikající Lukavský), hry s barvami a umělecky přetvořené interiéry dávají tomuto filmu jedinečný charakter a osobité kouzlo, které na mě hodně zapůsobilo... 90%(23.12.2008)

Pohádka nezapře dobu svého vzniku, tedy počátek 60.let. Stojí za vidění hlavně kvůli zajímavě stylizovaným kulisám, kompozici a hře s barvami a světlem. Pro děti asi až tak zajímavá nebude (pro současné už vůbec), ale filmoví nadšenci ji jistě ocení. Samozřejmě nelze opomenou i výborné výkony zůčastněných herců, hlavně Radovana Lukavského.(30.12.2006)

• Cejny

Už hodně stará pohádka s takovým spíše divadelním nádechem. Nepatří mezi mé oblíbené ani moc zhlédnuté.(27.12.2010)

• NoFiction

Už konečně vím, proč tahle pohádka nepatří do ....oblíbených. p Lukavský by se velice dobře hodil do záporných rolí.(26.12.2010)

• Wishkah

Za tu atmosféru a za až děsivého Radovana Lukavského dám dvě hvězdičky ale jinak. Jinak nechápu proč bylo něco takového stvořeno. Pro dospělé o není, na to je to moc pohádka a pro děti to taky není protože na ně je to moc experimentální. No prostě nevím.(15.3.2009)

• Bobšule

Umění pro umění, obávám se. Je mi jasné, že pojetí odpovídá době, v níž to bylo natočené, a stylu, který zrovna byl zajímavý, ale proboha, proč to musely zrovna odskákat děti?! Vždyť je to pro ně naprosto nekoukatelné! Jestliže pohádky Zdeňka Trošky představují pro někoho vrchol kýče a polopatyčnosti, pak přímým protiúderem je právě tahle verze Tří vlasů děda vševěda.(6.3.2009)

silně stylizovaná až abstraktní pohádka s temným nábojem ... škoda, že jsem ji pro srovnání neviděl už jako dítě.(26.12.2010)