Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou pohádky, které se na televizních obrazovkách objevují každé vánoce a jsou pohádky, které poněkud upadly do zapomnění a málokdo si je už dnes pamatuje. Tohle je právě jedna z těch méně známých, která se sice ve vysílání Novy před lety objevila, stále však patří k těm méně známým. Její děj jistě není třeba blíže představit. Vždyť pohádkový příběh Plaváčka, uhlířova syna, jemuž sudičky přisoudí ruku královské princezny narozené ve stejný okamžik, patří mezi ty, na něž se nezapomíná. A Plaváčkova obtížná cesta za téměř nesplnitelným úkolem, za třemi zlatými vlasy děda Vševěda, který je Sluncem a nemá rád člověčinu, je stejně pohádková jako rady, které přiveze třem městům sužovaným podivnými strastmi. Existuje již několik filmových verzí pohádky Karla Jaromíra Erbena o zlatých vlasech děda Vševěda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jen málo filmů se může pyšnit tím, že fungují stejně dobře jako v době vzniku, zvláště pokud se podíváme o více než 50 let nazpět jako u této pohádky. Ta je natočena celá ve studiu, a tak režisér ke skvělým kulisám a kostýmům přidal malebné kresby, práci se světlem a stínem a mnoho krásných barev. Je to audio-vizuálně neuvěřitelně podmanivé a z každé scenérie tryská inspirace. Je vidět, že si autoři dali skutečně záležet, aby malby splývaly co nejlépe s kulisami. Tato pohádka patří dějem a zpracováním k těm nejtemnějším (Erben) a není v ní ani špetka humoru. Nechápu to nízké hodnocení... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak dnes jsem to poprvé viděl na ČT... Za převozníka by se nemusel stydět ani sám Hádes! O ostaním ani nemluvě. Pro děti to je ne zcela záživná pohádka (ještě, že ji všichni znají zpaměti). Jako dospělá osoba musím ohodnotit interiéry, které vypadaly někdy dost depresívně a někdy neskutečně futuristicky. K tomu filtry, doprovod Liška... Rozhodně zajímavá věc, spíše však z hlediska studie zpracování pohádky z roku 1963. * * * ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Pohádka říznutá hororem, zlý král (výtečný Radovan Lukavský), který jakoby vypadl z Shakespearovského dramatu a kulisy jako z "Kabinetu dr. Caligariho". Inu, proč ne? Vytknout se snad dá jen mírná nedotaženost a krátká stopáž. Pro čtvrthodinu navíc by tvůrce neubylo. Hodně zajímavý experiment, který však není pro každého (ani ne moc pro děti). 75%. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

To jsou ty paradoxy. V podstatě zapomenutá pohádka a přitom se jedná o jednu z nejoriginálnějších českých vůbec. Krásné kulisy, nápaditá mizanscéna, dobrá hudba, ale hlavně originální kamera i střihy nabízející nápadité vizuální zkratky. Akce je v ní, pravda, často upozaděná a odehraje se mimo naše zraky, to ale nic nemění na tom, že se jedná o jedinečný úkaz v našich kinematografických vodách. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Další, ne-li snad vůbec první, nepohádková inscenace klasické pohádky, jež rozhodně není určena dětem. Daleko víc než o pohádku se jedná o televizní poému, která, více než slov, využívá jiných výrazových prostředků – nádherná hra světel a stínů vévodí neobvyklému pojetí Erbenovy předlohy, mimika herců (mimořádná herecká příležitost především pro Radovana Lukavského. Marně pátrám v paměti, kde si ještě zahrál tak výraznou zápornou roli. V záři černé a červené působí jako sám prototyp ďábla), náznaky děje, nikdy nedokončené, a přece zřejmé a jasné, zpětné projekce, které zde rozhodně nepůsobí rušivé, jak tomu obvykle bývá, a nakonec i ony na první pohled jakoby levné divadelní kulisy, jež však jen podtrhují sílu příběhu pohádkové lásky a nenávisti. A doprovodnou hudbu, tu je nutno zmínit zvlášť, zcela samostatný prvek, který korunuje nádhernou poetickou poctu klasikovi naší české pohádky. Velkým neprávem podceňovaný snímek. Jeho hodnoty ovšem oceníte teprve tehdy, otevřete-li oči a duši kráse. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě Pernštejn. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama