Ligabue (TV film)
Itálie, 1977
Plakáty
Slavný představitel italského inzitního umění Antonio Ligabue (1899-1965) je ústřední postavou filmu, jenž vzdává hold zvláštní osobnosti a pozoruhodnému dílu tohoto malíře - naivisty z ústí Pádu. Film působí na diváky především emotivně - nejen zobrazením tragiky jeho života, těžce poznamenaného nevyléčitelnou chorobou, ale i silou jeho obrazů. (čenda)
tahit
Mimořádný zážitek a zajímavý pohled na naivistického svérázného umělce a rozpolcenou osobnost. Byl jsem udiven jeho výrazovou pestrostí a hlubokými běsy jeho duše. Ligabueo filmový příběh nestylizuje nějakým oslňujícím kalkulem. Nesahá k obvyklým schématům obdobných životopisů. Protože skutečné umění v něm bývá podružné. Snad právě proto působí pravdivě až autenticky. V tomto ohledu jde o výborný filmový zážitek. Nechci plýtvat slovy, ale příjemným překvapením byl také hlavně představitel Ligabuea, pro mne zcela neznámý herec Flavio Bucci, který to každopádně zahrál mistrovsky. Závěrem jenom napíši, že díky také patří i tvůrci díla Salvatore Nocita, který je režisérem tohoto filmu a není zde zatím vůbec uveden. Je to prostě jenom vyjádření mého obdivu k jeho filmové práci.(9.5.2011)
MarJel
Jedná se o sestřih televizního seriálu. Funguje to i nefunguje. :) Oceňuji jistou osobitost tohoto filmu. Už jen proto stojí za vidění. Film se promítal na FAMU z velmi zachovalé kopie. Režie: Salvatore Nocita, scénář: Cesare Zavattini.(5.1.2011)
d-fens
ocenenia : Montréal World Film Festival 1978 - 1. cena Grand Prix des Amériques, Najlepší herec (Flavio Bucci)(23.2.2010)
čenda
Film působí na diváka především emotivně, nejen zobrazení tragiky umělcova života, těžce poznamenaného nevyléčitelnou chorobou, ale i silou jeho obrazů. Výborný scénář C. Zavattiniho a A. Bagnaska. Film získal na MFF v Montrealu v roce 1978 Hlavní cenu a Flavio Bucci cenu za nejlepší herecký výkon. Režie Salvatore Nocita, kamera Roberto Gerardi.(26.1.2008)
spable
Výtečná atmosféra. Film zachycuje vždy jen jaro a podzim. Úseky ze života nepřehlédnutelného malíře. Famózní hlavní role. Bucci má na své postavě co předvést. Malíř maluje nejprve za jídlo, jeho "naivní "umění mu přinese nakonec uznání, nakonec vyšinutý jedinec končí zapomenut v ústavě pro chorobomyslné. Film v českých kinech na začátku 80.let(23.10.2006)