Reklama

Reklama

Po jedné stopě - Série 1 (2020) (série)


Egungun, duch, kterého se nedotýká (S01E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Road movie dvou přátel pokračuje přes Togo do Nigérie. Barevné kužely ze slámy jako duchové noční hlídky v uličkách Toga, Benin s duchem Egungunem a tanečníkem v transu a nečekaná koncovka v Nigérii... Africká spiritualita je velmi rozvinutá a má mnoho tváří a masek. Barevné kužely ze slámy, které si razí cestu úzkými uličkami Toga, jsou duchové noční hlídky. Měli za úkol udržovat pořádek v celém království, dnes střeží jen určitou oblast nebo vesnici. Hlídkují v ulicích, odrazují nepřátele a předávají zloděje komunitě k potrestání. Průvodci a pomocníci kroužící masky ukazují na kameru, že uvnitř není žádný člověk, ale opravdu jen duch. Po návratu do reality, zajdou Martin s Igorem na prohlídku domu, v němž žila rodina otrokáře, a v kobkách pod podlahou přežívali otroci. K radostnějším zážitkům patří africké Benátky v Beninu a krásné dlouhé pláže. Nigérie byla na plánované trase jen průjezdní zemí do Kamerunu. Ale tam zaznělo na hranicích nekompromisní – dál už ne! V Kamerunu se, bohužel, opět válčí. A to byl neplánovaný konec první etapy africké cesty. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně hezký závěr jedné hodně pozoruhodné cesty po kusu světa, který jsme v českém cestopise ještě neměli moc šanci poznat. Projíždka africkými Benátkami byla dost zajímavá. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku nechtěně kluci naplnili to staré otřepané - v nejlepším se má přestat. Opravdu úžasný díl, kde mě mimořádně sere, že došlo k nepříjemnému, doufejme, že jen přerušení. Benin a šílení černoušci v kostýmech - to bylo něco. "Africké Benátky" to byl potom ještě vyšší level. Skvělá práce a velké díky, že jsem mohl tento dokument sledovat. Nádherný a přínosný divácký zážitek. [90 %] ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší cestopis z poslední doby. Otevřel nám oči (autentickým, drsným; a někdy i skličujícím a přesto krásným) pohledem do naprosto neznámých zemí, které jsou převážně mimo zorné pole většiny Středoevropanů. Podrobnosti viz. my comments u E10. Díky moc !!!! Třeba bude někdy pokračování..... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama