Reklama

Reklama

Velká Británie z výšky

(seriál)
  • Česko Británie z ptačí perspektivy (více)
Irsko, 2019, 7x51 min

Režie:

Stephen Rooke

Hudba:

Sarah Lynch

Obsahy(1)

1. Jižní Anglie: Nádherná příroda, úchvatná historie a zajímavé příběhy jihu ostrovního státu... Jižní Anglie – země technických zázraků a starověkých mistrovských děl, hektických měst i tiché krajiny. Místo proslavené skutečnými i smyšlenými hrdiny. I proto tam dnes najdeme zajímavá místa, která vyprávějí svou historii. Je to země, která zrodila legendárního krále Artuše, jehož přetrvávající sláva láká zájemce k rozvalinám hradu Tintagel, kde údajně celý jeho příběh začal. Nejen historie, ale i atraktivní přítomnost dělá tuto část ostrovů hodnou zájmu. Vždyť, kde se obyčejná zeď v malířské plátno? Kde schopnost myslet nově překlenula staletí, kde vlaky vyjíždějí z pevniny a mizí pod hladinou moře? Jižní Anglie je srdce impéria se slavnou historií, přitažlivou současnosti i jistou dávkou svéráznosti.
2. Severní Anglie: Obrazový výlet do světa malebné přírody, velkých továren a skvělého fotbalu... Severní Anglie – místo zrodu průmyslové revoluce. Zdejší velká města změnila historii planety a pomohla vybudovat impérium. Je to země kontrastů. Místo, kde žárovky v jediném momentu rozzářily celé město, a kde starověká zřícenina pomohla vytvořit zřejmě nejkrvavějšího netvora historie. Pro mnoho fanoušků malého čaroděje je to místo, kde se Harry Potter naučil létat, pro jiné zase místo, kde vznikla kapela, která navždy změnila populární hudbu. Severní Anglie má i své hrdiny. Ať už ty literární v podobě Robina Hooda, nebo ty sportovní, zastoupené řadou skvělých fotbalistů, kteří v tomto regionu hráli. Je to oblast, která se neustále se mění a přitom zachovává v minulost, přítomnost a budoucnost v perfektní harmonii.
3. Wales: Úchvatné krásy země mýtů a vznešenosti, legendárních králů a zpupných rebelů... Wales, země plná uchvátaných krás a hrdých lidí. Má víc pevností na kilometr čtvereční než jakékoli jiné místo na světě. Během procházky po ostrovní zemi můžeme tedy obdivovat dějiny uchované v architektuře, která ohromí svou monumentálností. Najdeme tam i hrady jako z pohádek, malebné řeky a říčky i tajná útočiště, kde kapely Led Zeppelin a Queen měnily historii rocku. Přestože Wales nežije historií, je to země, která svou současnost vystavěla na monumentech vlastní průmyslové minulosti. I díky tomu má v sobě nadčasovost, velikost a nezlomnost.
4. Skotsko: Na severu ostrova leží země úchvatné krásy a nesmrtelných legend... Na severu Británie je místo, kde vrcholky hor halí mlhy a sníh, kde se horskými údolími přehnaly války a tragédie, kde tajuplná jezera skrývají nestvůry a přízračná stvoření. Země nesoucí hrdé jméno Skotsko. Domov chlapce, který nikdy nedospěl, země rebela známého jako Statečného srdce, který se postavil mocným protivníkům. Rodiště rockových legend, gigantů z oceli a technického zázraku, který nemá obdoby. Země, kde může golfista skončit v Pekle a mladičká princezna najít životní štěstí. Skotský národ je tak právem hrdý na svou historii a kulturu.
II./1. Sportovní život: Uctívaný Wimbledon, legendární St. Andrews nebo prestižní Guards Polo Club jsou jen některá místa potvrzující lásku obyvatel Spojeného království k aktivnímu životu... Velká Británie. Země hradů, královen a králů. Impérium. Její historická svébytnost ale také zahrnuje hluboce zakořeněnou lásku k volné přírodě a vášeň pro sport. Britové milují všechny druhy sportů a udržují při životě i ty starodávné. Své nepopiratelné místo má v životě fanoušků fotbalová, golfová či tenisová vášeň, ale rozhodně nestrádají ani menší nebo velmi netradiční sporty s dlouhou tradicí.
II./2. Národní poklady: Přírodní divy i starobylé památky, které proslavily historické postavy i bájné legendy... Milovníci památek a zajímavých míst si ve Velké Británii přijdou opravdu na své. V případě, že upřednostňují přírodní krásy jistě zamíří k Bílým útesům doverským, na strmé svahy Snowdonie nebo na pozoruhodný Obrův chodník v Severním Irsku. Zájemci o historii naopak navštíví památku po Římanech Hadriánův val či hrad Tintagel, na kterém byl podle legendy počat král Artuš. Krásy nedávné minulosti pak představuje třeba hlavní sídlo vévodů z Marlborough honosný Blenheim Palace. Jediná budova v Británii, která nepatří královské rodině ani anglikánské církvi, a přesto může používat označení palác. Svoje kouzlo má i procházka Brightonem a návštěva tamní královské rezidence, kterou nechal postavit, tehdy ještě korunní princ, Jiří IV.
II./3. Umění a kultura: Cesta za poznáním kouzla ostrovních hudebníků, spisovatelů a dalších legend... Velká Británie v průběhu staletí ovlivnila kulturu po celém světě a dala světu jedny z nejlepších hudebníků, herců a spisovatelů historie. Během obrazového putování se seznámíme s největšími kulturními úspěchy a s lidmi, kteří vytvořili některá z významných uměleckých děl. Navštívíme Rockfield Studios ve Walesu, kde nahrávali nejslavnější rockové kapely, vyrazíme do ulic Liverpoolu, do míst, která čtyři slavní rodáci proslavili ve svých písních. Poznáme rodiště věhlasných spisovatelů Williama Shakespeara, Roalda Dahla nebo J. M. Barrieho. Navíc odhalíme i krajiny, které inspirovaly fantastické a fiktivní světy. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Poutava exkurze po zajimavostech.Krajiny desive odlesnene pastvou ovci vcetne narodnich parku.V Snowdownii jsem byl. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Anglie je nádherná a z výšky ještě krásnější. Nádherně vypadající, úžasně natočená dokumentární série, která je na informace opravdu velice bohatá a ukáže hromadu zajímavých věcí. Ta stopáž by klidně mohla být delší, protože ačkoliv jsem spoustu těch míst viděl na vlastní oči, tady jsem se příliš kochat nestíhal. Krásné. 95%. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, ž se jedná o další lahůdku z irské dílny, jenž nám tentokrát představuje části Union Jacka. Myslíme si, že Británii známe, ale kdeže. Každý koutek tohoto ostrova v sobě nese něco dechberoucího. Ať už jde o místo známe osobnosti, historicky prošpikované události, sport, nebo průmyslovou revoluci, Británie je místo kam by se měli naše turisticky lačnivé oči stáčet. Skotsko a Liverpool mám zvládnutý, zbytek mám v iteneráři. Břidlicový lom ve Walesu, Lake District, místo kde žili sestry Bronte, nebo hipsterovský Brighton a veledůležitost katedrály Canterbury je vše v mých snech. ()

Galerie (79)

Reklama

Reklama