Reklama

Reklama

Sissi: Atentát na císařovnu

(TV film)
  • Česko Sisi: Atentát na císařovnu (více)

Obsahy(1)

10. září 2020 to bude 122 let od atentátu na císařovnu Sisi. Anarchismus vyznává život bez státních celků, hranic a peněz, založený na ideálech svobody, rozumu a rovnosti. Vyznavači této doktríny se v minulosti snažili dosáhnout svých cílů vraždami vládců, státníků a vládních představitelů. Tento historický dokumentární film zachycuje antimonarchistické, antistátní a antiautoritářské prostředí. Vypráví, jak se slavná rakouská císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi stala obětí atentátu, prozrazuje, kdo byl její vrah italský anarchista Luigi Lucheni, a představuje nové poznatky o této tragické historické události. Snímek vychází z archivních dokumentů, protokolů ze soudního přelíčení, historických fotografií, manifestů, novinových zpráv, pamětí a písemných prohlášení, mezi kterými nechybí ani osobní deník císařovny, Lucheniho vlastní poznámky, korespondence mezi Alžbětou a císařem Františkem Josefem před rokem 1898 nebo paměti poslední dvorní dámy. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost nahlédnout za oponu významné historické události, jež navždy poznamenala celou Evropu. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi se anarchistům není moc co divit. Zatímco v Rakouských zemích vládla chudoba, šlechta a i panovnická rodina si žili nad poměry úplně odtrženi od reality. Zajímavý je fakt, že Sissi vůbec nedbala nebezpečí. Buď se skutečně neobávala nebo, jak se v závěru dozvíme a je to vůbec ten nejzajímavější fakt, v mnohém chápala a souhlasila s anarchisty. Tím spíš je ale nepochopitelné, že nevnikl z její strany tlak na to, aby Rakousko-Uhersko s tímto neutěšeným stavem ve svém císařství něco udělalo. Na druhé straně ona neměla tak velkou moc a byla tak jen jednou z obětí, kterou si vyžádala válka mezi panovníky a anarchisty. S rozvojem novin se tak stala klasickou celebritou, jíž paparazzi nedali nikde pokoj a ještě se pak přiživovali na neštětí, v tomhle se nic nezměnilo a novináři hyenami zůstali dosud. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na České televizi. Jen o několik let později dvě rozhádané šlechtické rodiny způsobili první světovou válku. V Ženevě jsem byl jednou pár dní přes Silvestra na zajímavějším pobytu než Sisi s programem nakupování, restaurace a pití čaje pod stromem s ochočenci ve městě spraseném parku s orchidejemi. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Z materiálů prezentovaných v dokumentu (fotografie, kresby, rytiny) je vidět, jak mediálně významnou událostí atentát byl a že už na konci 19. století se média snažila na tragédiích především vydělat. Zajímavě jsou vykresleny obě postavy, tedy Sisi a její vrah. Poučné a tím formátem polohraného dokumentu také velmi názorné. Do češtiny výborně namluvené. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Keďže nemá peniaze na pištoľ, jeden kamarát mu daruje pilník". A tak bol osud slávnej cisárovnej zapečatený. Dalo sa o jej ženevskom pobyte povedať viac. Možno to nie je na 100% pútavé a strhujúce. Ale informačne husté a hlavne sa dočkáme aj tajnú paparazzi foto cisárovnej, ktorá nám pripomína, že aj to bol len človek z mäsa a kostí chodiaci po uliciach ako bežná žena a veľkosť z nej urobili len stránky dejepisu a nespočetné sochy a žiaľ, aj nevydarené a jej meno przniace seriály typu Sissi. Za to meno jej vraha nikto okrem fundovaných už nepozná a aj vďaka nemu nejakí anarchisti sú už každému u prdele, možno okrem spitých pankáčov, čo nevedia, čo so životom. Hoci tí anarchisti 19. storočia boli aspoň vzdelaní a nešlo im len o bliakanie slova anarchy s chudými prstami vztyčenými na nejakom nepočúvateľnom koncerte. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama